Kendime şu cuyum bucuyum demem, ben herşeyciyim, yanar döner adamım. Her enstrümanın para kazandırdığı dönem olacak, kaybettirdiği dönem olacak.
2000 lerin başında mesela, herkes deprem yüzünden avcılarda evleri yok fiyatına satarken, o evleri 3-4 bin dolara toplayan adamlar, dolar bazında 1 e 10, 1 e 15 kazandı gayrimenkulden, hem de 5-10 yıllık bir periodda. Ama 1995 de avcılardan aynı evi alan adam 2000 yılında dolar bazında %90 erimesine tanık oldu belki yatırımının, hem de emlak dan yaptığı. Yine zamanlama herşeyy
2001 de 250 dolardan altın alanlar, 2011 de 1800 dolardan okutma şansı elde etti, altın gibi muhafazakar bir yatırım için süper bir olay. Ama şu unutulmamalıdır, 1981-2003 arası, altın yatırımcısını kanser etti. %80 e varan alım gücü kayıpları yaşandı. Demek istediğğim zamanlama herşey.
1970-1980 arası ABD de borsacılar nalı tuttu, enflasyona yenildiler.
Hatta Businessweek dergisinde 1979 da bir makale yayınlandı, the death of the equities diye, yani hisse senetlerinin sonu. Makalede bundan sonra hisseden para kazanma devri bitti, sıra başka araçlarda diye. Bİr sürü harvard business mezunu adamdan alıntı var. Sonuç ne peki? O sene hisse senedi alan adam 20 yıllık tarihin en büyük boğa piyasasına tanık oldu ve anormal getiriler elde etti.
https://ritholtz.com/1979/08/the-death-of-equities/
Merak edenler için makale.
Şu an altını güvenli liman olarak doğru bulmuyorum. Çocukluğumda piyasaları çok yakından takip ederdim, daha toy 11-12 yaşındayken cnbc e ekranında altın 250 dolar ons yazdığı günleri hatırlarım, şimdi olmuş 1600 dolar.
Benim için yeterli güvenli marjı değil bu. Ama bir şey olur ons 600-700 dolara iner, o zaman bende altıncı olurum.
Gideceğinden emin olsam bile hiç bir yatırım aracına yüzde 30 dan fazla pay ayırmam portfoyde.
Atıyorum, 100% hissede hayatta olmam, ya da 100% altında.
Objektifliğimi yitiririm çünkü ve güvenlik marjını azaltırım.
Farazi örnek veriyim, 2 milyon liralık portfoyum var , full hissedeyim diyelim. Günlük %2-3 dalgalanma, 40-60 bin lira artı eksi portfoyumu oynaması demek. Hele maaşlı çalışansanız bu oynamalar adamın psikolojisini bozar bence.
Ama altını değil, güvenli liman olarak hiç bir şey göremiyorum şu piyasada. 2002 de olsak direk altıncı olurdum. Şaka gibi gelcek, ama yine kötünün iyisi olarak dolar bazında dipte olan BIST bana en güvenli liman olarak geliyor. Ya da amerikan 10 yıllık tahvilleri, bilemedim : )
Neyse özellikle 1979 da yayınlanan the death of the equities makalesi çok ilginç. KY borsaya küstü artık iflah olmaz endeks diyor. Burada devamlı dile getirilen şeyler.
Ben önümüzdeki 10 yılda borsada tarihimizin en büyük boğa piyasasından birine tanık olacağımızı düşünüyorum ve bu sırada bir sürü kişi yaya kalacak aynı 2002-2003 de kaldıkları gibi. Ama buna rağmen %30'u geçmez hissedeki param. Anormal artış olunca belki portfoyda %50 ağırlığa ulaşır, işte o zaman satıp dengelerim diğer limanlara kaydırırım.
Saygılar.
Yer İmleri