Merhabalar,
Daha önce de tartýþmak istemiþtim bu konuyu, þimdi bir video üzerinden tekrar konusunu açmak istiyorum. Özellikle bazý hisse senetlerinin endeks bu denli artýþ yaþarken, yukarý yönlü hareket etmemesi kafamý kurcalayan bir þeydi. Daha 1-2 ay önce tupraþ baþlýðýnda herkes, her þeyin çok iyiye gittiðini yazýyordu. Þimdi endeks rallisinde hisse aþaðýya gidiyor.
Benim aklýma borsayý incelerken, hele bir de "deðer yatýrýmcýlýðý" kavramýný sorgularken kafama takýlan hep bir þey vardý: borsa gerçekten þirketleri deðerliyor mu? Deðerliyor ise hangi parametreler ön planda? Bu parametreler önceden ön görülebilir mi?
Örneðin tupraþ 8-9 ayda 40 milyar TL deðerden 30 milyar TL deðerine düþtü mü?
Borsada '1-2 senelik karý' þirketin deðeri olarak gözüken þirketler var mý? Ya da 'sürekli zarar yazan' bir þirketin hisse fiyatýnýn sürekli artmasý mümkün mü? Ya da bunlar mantýklý bir zemine oturtulabilir mi? (geleceðine olan, þirket vizyonuna olan, hatta belki de þirket sahibine olan "inanç/güven" gibi?)
Korkarým ki borsa da her ikisi de var.
https://youtu.be/li7oiaZVFB0
Burada nasdaq daki en büyük hisse senetlerinin sadece yýl baþýndan beri artýþý var. Facebook un inanýlmaz yükseliþi, bir þekilde anlamlandýrýlabilinse de kurulduðundan beri bir bilanço kar yazmamýþ Tesla nýn bu denli artýþý anlamlandýrýlamýyor. Ayrýca þirketlerin kendi hisselerini geri alabilmeleri ile ilgili bir tartýþma mevcut.
Bu konuda fikirlerinizi merak ediyorum...
Saygýlar.
SM-G955F cihazýmdan Tapatalk kullanýlarak gönderildi
Yer Ýmleri