Arkadaşlar kalp hastası olmuşsunuz,misal üç damar tıkalı bypass olacaksınız,o hafta ameliyatı beklerken kırmızı et yemiyorsunuz yağı kesiyorsunuz falan 50 yılda tıkadığınız damarlar o diyetle bir haftada açılır mı.Bağışıklık olayı da benzer artık bu salgın işi acil.Önümüzdeki üç dört ayda yakalanmamaya bakın yakalanırsanız bağışıklığınıza dua edin,bu saatden sonra bir iki ayda bağışıklık değişmez.Ha aşırı stres uykusuzluk şu bu gibi normal bağışıklığı düşürecek şeyler yanlış tabi, bağışıklığı artırmak çok mümkün değil,düşürme olasılığı stres babında elbet dikkat edilmeli.
O yüzden palavra şeylere çok tamah etmeyin.Zaten bir düzeniniz varsa çok değiştirmeyin,vücudun değişikliğe adaptasyonu bile strestir.Misal ben meyve sebze falan seven biri ömrüm boyunca olmadım,şimdi bir ay sebze meyveye dadansam bünyem yamulur adapte olana kadar.Bunca yıl her grip olduğumda tonla çukulata tatlı vs yiyerek atlattım.Allah korusun bu illete yakalansam yapacağım şey gene aynıdır.Benim bünyem böyle daha iyi mücadele eder diye düşünüyorum.Tabi tıbbi yönü zayıf bir önerme benimki,tamamen ampirik gözlemlerim.
nöbetli çalışan, 24 saat 36 saat uyumayan insanlar var![]()
uyuyamayanlar var
kaliteli uyuyamayanlar var (uyku apnesi vs.)
sürekli evde olunca da genelde saatler, rutinler karışabiliyor. bu disiplini bozma eğilimi de çok görülen bir şey.
böyle şeyler vücudu strese sokuyor.
vücut diyor/zannediyor ki "ooooo anormal şeyler oluyor hemen zırhımı kuşanayım, koşturayım". diyeceksiniz ki; "e vücudumuzun bağışıklığının işleme şekli böyle değil miydi, savaşmıyor muydu?"...evet savaşıyor. ama bu "savaş"ta istediğimiz, ideal olan "düşük yoğunluklu" savaş. hurrrraaa Allah Allah her an her yere saldırsın istemiyoruz. genel düzeni bozulsun istemiyoruz. sürekli alarm durumda olmasını istemiyoruz.
kısacası vücudumuz gece belli saatlerde uyumayı, ve düzeni seviyor. çünkü biyolojik saat ve sirkadiyan ritim denilen bizim çok da ciddiye almadığımız ama aslında "bünye" dediğimiz genel zindelik ve sağlık için çok önemli olan vücut döngülerimiz var.
ben senelerdir home-office çalışıyorum yani zaten hep evdeydim, yeni değil.. ve de nokturnal (gececi diyelim) bir insanım bir de sleep-onset insomnia var bende (türkçesi: uykuya dalmakta güçlük, uyamıyorum kısacası). yani benim "normalim" bu. ideal mi değil ama vücudumu tanıyorum, benim de kendi içimde döngülerin var, ona göre hareket ediyorum.
ancak yapılan çalışmalar 3-5 kişinin özel durumları için değil genele yönelik. bu çalışmalar da gösteriyor ki,
nöbetli çalışan (en çok bunları inceliyorlar, sonuçlar da genelde benzer çıkıyor), düzenli hayatı olmayan ve uykusunu almayan (bu uyuyamamaktan da olabilir) kişilerin bağışıklıkları bozuluyor.
Yer İmleri