https://eksisozluk.com/borsaya-basla...--5869500?p=78
7 senedir viop, fx ve bilumum borsalarda işlem yapan 39 yaşında bir insan olarak, burada benden kıdemli olan üstadların da affına sığınarak bir kaç kelime yazmak istiyorum.
1) çok klişe ama borsaya ayırdığınız para tamamen batsa bile canınızı yakmayacak bir para olsun.
2)yatırım için bir stratejiniz olsun. uzun vadeli yatırım mi yapacaksınız yoksa, gün içi ya daha haftalık al sat mı yapacaksınız buna karar verin ve buna uygun hisse senedi seçimi yapın. ben yeni başlayanlara asla kısa vadeli al sat önermiyorum ancak heyacanlarından dolayı al sat yaparak neredeyse imkansızı başarıp portföyü sıfırlıyorlar.
3)başlangıç aşamasında kaldıraçlı işlemlerden, foreks viop uzak durun. kumara karşı bağımlılık eğiliminiz varsa yine uzak durun
4)bu hisse uçacak, diğeri batacak haber geldi 2 aya 5 e katlayacak, forum sitesinde gördüm, whatsap grubunda okudum gibi temelsiz bilgilere güvenip asla işlem yapmayın. %90 ihtimalle terste kalırsınız.
5)haber farkındalığı yüksek olmalısınız. dünyadaki temel gelişmeler, ülkede ki gelişmeler, borsadaki gelişmeler, sektördeki gelişmeler ve en son hisse senedi özelinde tümden gelim yöntemi ile düşünüp ona göre alım ya da satım yapmalısınız.
6)az da olsa teknik analiz bilmelisiniz, matriks paralı ama investing ücretsiz. biraz kurcalıyıp öğrenmeye çalışmalısınız.
7) endeks hakkında beklenti oluşturmadan önce parite ve emtia ya yani borsanın alternatifi piyasaları mutlaka göz önünde bulundurun
8)kredi çekip, borç alıp hele hele başkasının parası ile sakın yatırım yapmayın.
9)asla en dipten alıp en tepeden satamazsınız buna hayıflanmayı bırakıp gerçekçi olun.
10) piyasa ile inatlaşmayın. kar ve zarar hedefleri koyun. gerekirse kolu kesip atmayı bilin.
11)borsa, özellikle de bist, %30 matematik, genel analiz, %70 psikoloji ve manipülasyondur. çelik gibi siniriniz yoksa hiç girmeyin.
12)unutmayın borsa büyük balıkların küçük balıkları yuttuğu yerdir, piyasada genellikle büyük söylentilerin tersi olur. borsa istanbul 82.000 i gördüğünde herkes 40.000 konuşuyordu, açın bakın yazdığım entrye ben tüm yatırımının büyük kısmını 82.000 seviyesinden bist e kaydırdım. 42.000 bekleyenler ise tl de paranın pul olmasını izliyorlar. şimdi de borsa 105.000 olacak dediklerine göre ben burdan borsadan çıkıp short açarım. izleyip görelim. bunu ben demiştim demek için değil, piyasanın tersine çalıştığına kanlı canlı ispat için söyledim.
13)herkese bol kazançlar dilerim diyerek bitirmeyi çok isterdim ama borsa birilerinin kazandığı birilerinin kaybettiği çok acımasız bir yerdir bunu hiç unutmayın.
15.04.2020 13:47 ~ 15:33 tunasiz hilmi

Alıntı yaparak yanıtla
Yer İmleri