Arkadaşlar korona ile veba yı karşılaştırdım da .....şimdi korona yarasalardan bulaştı deniyor...(Yarasa=Uçan Fare) bizim buralarda öyle derler......gerçektende birbirlerine benzerler memeliler grubu... Neyse her iki hastalığı karşılaştırdım ortak yönleri var ateş ve titreme ........ veba yüksek spektrumlu antibiyotiklerle felan tedavi edilebiliyormuş.Yani bir anda tırstım inşallah bu korona morona veba değildir.
Veba nedir ve veba nasıl tedavi edilir?
Wikipedia...........
Bulaşıcı ve kara ölüm adıyla anılan bir hastalıktır. Birçok hastanın teşhisi koyamadığı ve önemsemediği gizliden vücudu saran bir mikrop ne olduğunu anlamadan tedavinin mümkünsüz olduğu bir durum.
Bulaşıcı ve öldürücü bir hastalıktır. Vebanın farelerden bulaştığı kanısı yaygındır, ancak gerçekte bakteriyi yayan bir tür piredir ve fareler de bu hastalığın kurbanıdırlar. Tarihte veba salgınlarından önce şehirlerde büyük miktarda fare ölümlerinin meydana geldiği görülmüş, ölü farelerle temas eden insanların, pire ısırması nedeniyle bu hastalığa maruz kaldıkları tespit edilmiştir.
Hastalık, mikrop kapıldıktan 2-8 gün içerisinde kendini gösterir. Hastada aniden başlayan baş ve sırt ağrıları, ateş, titreme, kusma, nefes darlığı, halsizlik, deri lekeleri, burun kanaması, kan tükürme, kasık ağrıları ve devamlı dalgınlık görülür.
Dili de kahverengi ve kurudur. Yapılacak ilk iş hastayı tecrit etmektir. Çevresindeki sağlıklı kişilere koruyucu antibiyotik tedavisi uygulanmalıdır. Bugün için önemi olmayan ve eski devirlerde de olduğu kadar çok görülmeyen bu hastalığın tedavisi için geç kalmadan sağlık kuruluşlarına haber vermek gerekir.
'Hıyarcıklı veba' ('bubonik veba') veba hastalığının en yaygın biçimidir. Hastalığa Yersinia pestis adı verilen enterobakteri neden olur. Bakteri vücuda girdikten sonra 3 ila 8 gün içinde etkisini gösterir. Belirtileri, yüksek ateş, üşüme duygusu, başağrısı, ishal ve bubo adı verilen, lenf bezi şişmeleridir. Deri altında ve iç organlarda kanama başladığı zaman da, akan kanın birikmesi sonucu ciltte siyah lekeler oluşur.
FAİZLE ALIŞVERİŞ YAPANIN , FAİZLE YATIP KALKANIN BURNU B.....K DAN KURTULMAZ.
Yer İmleri