
Originally Posted by
thunder
Bugün petrol sohbetlerinde en çok konuşulan konu "peki VAR'lar ne oldu?" Bir fikrim yok ancak bu soru bende başka bir soruyu tetikledi: Global OTC petrol türev büyüklüğü ne kadar? BIS sitesinde emtia otc rakam 2.1 trilyon dolar olarak görünüyor (ekte) . Geçmiş yıllara oranla ciddi bir düşüş var. Detaya baktığımızda ise bu miktarın 820bn dolarlık kısmı değerli metallerden oluşuyor. Yani petrol olma ihtimali olan miktar yaklaşım 1.2 tr dolar. Görece olarak çok büyük değil ancak kıvılcım çıkartabilecek kadar da büyük.
Diğer sorunlu nokta sabah da paylaştığım gibi dolara peg edilmiş Ortadoğu kurları. Şu anda fwd piyasalar kapalı olduğu için durumu göremiyoruz ancak zincin zayıf halkalarının başında geliyorlar. Ciddi bir deflatif baskı söz konusu. Altın prim yapmış olsa da deflasyon yükseliş için uygun bir ortam değil.
Sant Manukyan
Daaaa dur bakalım ne günler göreceğiz şu elektrikli arabalar bi çoğalsın , ucuzlasın opek ülkeleriymiş yok arap ülkeleriymiş hepsi kabak gibi oturup kalacaklar.Kimse fosil yakıt kullanmayacak , yerden çıkarma maliyetini bile kurtaramayacaklar.O kuyular hepsi birer birer kapanıp gidecek yıllardır insanların kanını emer gibi sülük gibi paralarını emdiler.Beter olsunlar bir tanıdık var 150 bine hibrit araba aldı son model 1 yıl sonra arabanın yarı maliyetini tasarruf ettim diyor ya , şimdi ucuzladı diye korktular deliye döndüler .... çünkü kuyudan çıkarma maliyetini kurtarmıyor zarar yazıyor.
FAİZLE ALIŞVERİŞ YAPANIN , FAİZLE YATIP KALKANIN BURNU B.....K DAN KURTULMAZ.
Yer İmleri