
Originally Posted by
samreit
Sayin Ege'li o is yas. Bilim dünyasinda da rekabet var, hirs var (para, söhret, güc), piskopati var, var oglu var. O yüzden cok fazla beklentiye kapilmayin derim. Cok iyi bilim insanlari da var tabii, ama onlarda insan ve insanoglunda olan tüm vasiflara sahipler. Özellikle sagliktaki makalelere, kitlesel hastaliklar icin cok daha özellikle, dikkatli bakmak lazim.
Örnegin kolesterin hakkinda Dünya'da 25.000 den fazla makale yazilmis. Bir ingiliz üniverstitesi bu makalelerin gercekten ne kadar bilimsel oldugunu arastirmis. Sonucunda sadece 200-250 tanesi gercekten yazili bilimsel kurallara uygun cikmis. Ama kolesterin ilaci insanlara cekirdek gibi veriliyor.
Benim doktorum bana yillarca her sene, rutin kan taramasindan sonra, kolesterinim yüksek diye (degil bence 260-285 toplaminda. LDL biraz yüksek dogru) statin yazmak istedi. Ben red ettim daima. Sonunda sadece soruyordu, kolestorin ilaci istemiyorsunuz degil mi diye. Onun bana bunu sormasi ve not almasi lazim. Cünkü yazili kurallariyla bu degerlere ilacin verilmesi gerektigini söyleyen bir kurum var. Risk almamak icin bunu yapmak zorunda onlar da.
Kisaca her seye temkinli bakmak lazim. Belki benim biraz paranoyakligimdan geliyordur böyle düsünmem.
Yer İmleri