Originally Posted by
md1
Bir krizde davranış biçimi sorusu sormak istiyorum:
örneğin kriz başlamadan malın/fonun fiyatı 1000 TL olsun, krizde en düşük 500 TL olacağını varsayıyorsunuz ama daha yukarıdan da dönebilir veya daha aşağısına da inebilir. Elinizdeki nakdin, hangi seviyelerde, % kaçını yatırırsınız?
Örneğin 900 TL'de %5, 800 TL'de %10, 700 TL'de %15, 600 TL'de %20, 500 TL'de %25 arada bir noktada dönerse her 100 TL'de aynı oranlar (mesela 550 TL'den dönerse 600 TL'de %20 tekrardan gibi)
Tabi düşen bıçak tutulmaz diyebilirsiniz. Ama önceden hazırlıklı olmadan krizde psikoloji/davranış yönetmek kolay olmuyor.
Sorunuz anladığım kadarıyla hisse yoğunlar için. Ben fon fiyatından ziyade piyasayı dikkate alıyorum. endeksin haftalık grafiğine 200 günlük hareketli ortalama atıyorum. Oraya yaklaşıncaya kadar bekliyorum yüzde 2 üstünde yüzde 2 altında belli aralıklarla topluyorum. Geçmişe bakarsanız çok altında kal(a)mıyor uzun vadeler için güzel maliyet oluyor.
Burada yazmış olduğum bilgi,yorum ve düşünceler tavsiye ve yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Lütfen kurumunuzdaki profesyonel yatırım uzmanlarınıza danışın.
Yer İmleri