Originally Posted by
ctugrul
Sadece temettüye gonul vermis kisilere cok yanlış kotu bir sey yapiyormus yaklasiminin doğru olmadığını soyluyorum. .
temettüyü kötüler hangi yazıyı buldugunuzu merak ediyorum.
100 tane hisse almışsam bugune kadar bunların %95'i temettü dagıtan hisselerdi. bundan sonrada bundan öncede öyle olacak.
Dolayısıyla bunu hala daha söylemeye devam eden birinin temettü ile bir alıp veremediği oolmadıgını görebildiğinizi umuyorum.
eğer temettü kötü ise veya ben onu kötülüyor isem nasıl olurda hisselerimin %95 i temettü dağıtıyor diyebilirim.......
O halde bu kötüleme noktasını artık kapatalım.... kötüleme yokkkkkk.
benim sıkıntım derdim temettü kötüdür algısı yaratmakta değil. temettü iyidir algısı zaten popüler.
Ben ise temettü mantalıtesını mantıgını anlatarak temettü alsanız da almasanız da farketmez siz hissenin kendisine bakın diyorum. BUndan daha gerçekçi ne var ??????????? bunda temettüyü kötüler ne buldunuz.
bu temettü vernler bu temettü vermeyenler bu bedelsız verenler diye ayırmayın şirketlerin kar dagıtım politikalarına yatırım yapmayı bırakıp hisse iyi oldugu için o hisseyi seçelim. bu seçtiğiniz hisselerin cogu temettü veriyormuş yine al vermiyormuş yine al. Benim amacım bu hissenin kendisine bakmanızı saglamak.
Herkes hissenin kendisine bakmayı bir kenara bırakıp temettü iyidir algısıyla en yüksek temettü veren şirketi seçiyor. BU doğrumu değil. Peki ben ne anlatıyorum temettüye bakmayında şirketin kendisine bakın temettü veredebilir vermeyedebilir boşverrrrrr.
Demenin kötüler tarafı neeeeeeeeee.
BU yuzden yukardaki örnegı verdim. BU algılar yaratılıyor malesef siz ilk değilsiniz. Temettüye gönül vermiş deniliyor ?
Temettüye gönül vermek ne demek bu bir algı yaratıyor insanda işte temettüye gönül vermişler diye okuyan bir yatırımcı vahy be demekki temettü devasa birşeymiş imajı yaratılıyor.
Bizde bak bu gözünde büyüttüğün temettü olayı aslında versede vermesede aynı ikiz şirketi yan yana koy hesapla aynı getiriyi kazanıyormusun kazanıyorsun.
Dolayısıyla bunu deyince temettü gönül vermişler cümlesinin anlamı olan imajı büyük temettü biranda yatırımcının gözünde düşüyor. Olması gerektiği gibi çünkü büyük bir anlamı imajı olmadıgını hesaplayarak görmüş oluyorlar.
Ancak bunu deyince sen temettü düşmasnısın deniliyor yaw ne alakası var benim amacım size verilen yanlış algıları temettü cümlesini maniple edilerek imajını değerini göklere cıkaranların aslında isteyerek/istemeyerek temettüyü olumlu yonde maniple ediyorlar. bende bunu olması gereken değerinin ne oldugunu aktarıyorum.
Bedelsize gönül verenler diye duydunuz mu yada yıllarda bedelsize yatırım yapmışlar filan gibi cumleler duymadınız.
Yani temettü cümlesi okadar maniple edilmiş ki. Temettüye gönül verenler temettü yatırımı yapanlar temettüyle kazananlar vesaire şeklinde.
Temettünün insanların gözündeki imajı şişirilmiş. temettü ile bedelsizin insanların aklında imajı aynı seviyede olmalı.
yani insanların gözünde temettü nün imajı 10 lırada bedelsizin imajı 5 lırada hiçbirşey vermeyen şirketin imajı ise 1 lerde.
BU doğrumu ?
bedelsizi temettü verenide vermeyenide bir kenara atın...
A şirketi B şirketi C şirketi deyin hangisinin ne verdiğini bie kenara atın. BU önemsiz. Hesaplayın.
Şirket bedelsiz verince portfoyunuzde ne değişiyor. Hiçbirşey değişmiyor değil mi. Bunu gördüğünüz için bedelsiz için içi boş diyenleriniz var yok mu ?????????????? var.
Aynı şekilde temettüyüde böyle hesaplayın hiçbirşey değişmediğini gördünüz değilmi o halde temettüde boş. fakat insanların maniplasyonları sebebiyle bu böyle anlaşışmıyor farklı algılar sebebiyle. işte ne bileyim bedelsiz verince hisse kısa süreli bir yukarı hareket yapıyor. SOnra algıları kapalı yatırımcı. yaw bedelsiz daha iyimiş diyor.
Saçma sapan bir çıkarım bedelsiz verince yukarı gitti diye bedelsiz veren hisselere dalıyor. o hisse kısa süreli hareket etse dahi o seviyede gezmeyeceği belli. temelle uyuşmuyor cunku.
Hahhhhh işte temettüde öyle temettü hissesi temettü verilecek diye pirim yaptıgını görmedim ama oyle oluyorsa bile bu temelle çakıştıgı için zaten hisse geri değerine inecektir. tıpkı bedelsiz verildiğinde oldugu gibi.
o haldeeee bedelsize nasıl ki içi bom boş diyebiliyorsak temettünün için boştur.
Temettüye gönül vermeyi bir açıkla mesela ne demektir temettüye gönül vermek.
Mesela niye bedelsize gönül verilmiyor.
eğer maksat kar payı ödeniyor olması ise bedelsizde bir kar payı çeşidi olmasına rağmen niye aynı degerde değil imaj olarak. veyahutta nakit kar payı dagıtımının şirketin iç dinamiklerine olan negatif etkisi niçin konulmuyor. Yada konulmak istenmiyor.
Bunlar Gerçekler değil mi ? karın bir kısmının şirket dışına cıkarılıyor olmasının negatif bir tarafı yokmu şirketin geleceği acısından. Bunları konusup tartısmayak mı.
Yada bunları konusunda Sanki yalan söylüyormuşcasına niçin sen temettü düşmanısın yaftası yapılıyor. ben yalan mı konuştum.
yani diyeceğim o ki bu maniplasyonlara anlam veremiyorum ben hocam. temettü hisselerinin farklı bir değeri oldugu aktarılıyor ve manipule ediliyor.
İşte dünyada bilmemne temettü veriyormuş bak.
Temettü hisselerinden şaşmam
temettü veren patronlar şöyle iyi insanlardır.
temettü veren hisse şöyle kar ettirmiştir.
temettü vermiyor tüüü kaka.
temettüye gönül vermek.
temettü emeklilk yatırımıdır.
daha sayabilirim..........
bende diyorumkı bak saydıgın bu şeyler soyut şeylerdir. SOmut olan nedir?
Nakit kar payı dagıtımında şirketin cebinden eksilen paradır. O halde somut olan bu şeye baktıgınızda.
Yukarda saydıgınız yorumları yapabilecek misiniz ? yapamazsınız. İnsanlara temettü verilince şirketten eksilen paranın ne tür bir etkisi olabileceğini aktarırsak yukarıdaki soyut maniplasyonlara yapacak adam bulunmaz. Böylece insanlar gereksiz yere hiçbirşeye bakmadan temettüye yatırım yapmaz. veyahutta temettüye yatırım yapan adam temettü verilecek diye hisse satmaz.
Temettüye gönül verenler deniliyor böyle bir tanım nerden cıktı ? Kimler temettüye gönül veren yatırımcılardır.
mesela ben bundan 3 sene öncesinde temettü hisse aldım.2 senedir temettü alıyorum. bu sene temettü vermeyecekmiş.
Şimdi ben temettü gönül verenlerden miyim vermeyenlerdenmiyim. ????????
yada eğer bu bir tanım topluluksa ben kendimi nasıl temettüye gönül verenler topluluguna atabilirim.
veyahutta bu temettüye gönül verenler toplulugu yarın burgun hissesi temettü dagıtmadıgında ne oluyor ? temettü tanımazlar toplulugunamı ait oluyor.
Yada temettüye gönül verenler toplulugunda kalmak için güzel olan bu şirketini satıp temettü vermiş herhangibir hisseye mi geçiyor ?
Peki bu yatırımcılar bir topluluga ait olmak içinmi yoksa para kazanmak içinmi yatırım yapıyor.
Senin almaya cesaret edemediğin riskleri alanlar, senin yaşamak istediğin hayatı yaşarlar..
Sokrates twit @erhanacikgoz1
Yer İmleri