Hocam daha önce de defalarca anlattım. Siz teorik bilgiden yola çıkarak endeks düşerken fon düşer, endeks çıkarken fon çıkar diyorsunuz. Evet kağıt üstünde doğru, ancak fonlar elindeki hisseleri değiştirdiği için. diyelim ki endeks 100 lira iken pay fiyatı 100 lira olan bir fon, endeksi yenip, uzun vadede reel getiri sağlıyorsa, endeks 90'a düştüğünde 91 liraya düşecek. endeks 100 liraya geldiğinde 102 liraya çıkacaktır. Bir süre sonra bu relatif getiri yüzünden fon lehine düzenli olarak makas açılacaktır.
Bu döngü devam ettiğinde, atıyorum 5 sene sonra endeks yine 90 lira olduğunda fon pay fiyatı artık 150 lira olacaktır iyi ve görece başarı sağlayan bir fonda.
Ayrıca ben şundan bahsediyorum. Bir şirket hisse senedi, tek değişkene bağlıdır. Ne kadar güçlü olursa olsun, tek değişken. O şirketin mali durumu.
ve o şirket batarsa hisse senedi değeri sıfır olur. Ancak bırakın fonu , siz bile aynı anda 30 şirket hissesi aldığınızda, otuzunun birden sıfır olma ihtimali çok çok daha düşük olacağı için elinizdeki portföyün sıfır olma ihtimali sıfıra yakındır. Tek zar atıp bir gelmesi ihtimali ile 30 zar atıp hepsinin bir gelmesi ihtimali arasında derin uçurum vardır.
yani elinizdeki portföyün teorik ''dibi '' vardır.
Hisse senedi fonları da aynı anda birden çok şirket ve finansal enstrümana yatırım yaptıkları için, pratik olarak ''dip''leri vardır. Ancak tekli enstrümanların ''dip''leri yoktur. Mümkün düşüğün alt sınırı yoktur.
Dolayısıyla, paçal denen mevzu, tam da yatırım fonlarında yapılır. Tüm dünyada yatırım fonalrı tam da bu iş için yani yatırımcının akümüle etmesi, biriktirmesi için çıkmıştır. Ancak yatırım fonlarında yapısı gereği trade etmek yanlıştır. Birileri bunu yapar ve başarılı olur ayrı. Ancak yatırım fonları kurguları itibarıyle trade'e aykırı unsurlardır aslen. T+ zamanlardan dolayı yanlıştır, fon felsefesine aykırıdır vs. vs. Neresinin zirvesi olacağı bilinmez, neresinin dibi olacağı bilinmez vs.
Belki de ben ifade edemiyorum bir türlü. Bol kazançlar.
samurayların pirinç tarlalarındaki çay seremonilerinde, çay kaselerinin içine dalıp, suikast için vakit kollayan hain ninjalardık.
hamza sütbıyık; rasyonel akla atılan imza.
SN. hellistheothers
şu aralar forma ara sıra giriyor, pek te fazla yazmıyorum. sizin fonlara bakış açınız, oldukça da mükemmel tesbitlere dayanıyor. olayı çok güzel izah etmişsiniz. yalnız dikkatinizi çekiyordur, bir elin parmak sayısını geçmeyen aktif fonlarımızda bazan enteresan performans düşüşleri oluyor. mesela tcd, geçen yılki halinden eser yok. tabi ki her zaman o zamanki gibi olacak değil ama tamamen o eski halimden eser yok şimdi modunda şimdilerde. tkf de son ay itibarıyla iyi olsada daha önceki ay bayağı performans düşüşü yaşamıştı. yine tkf, uzun vadede tcd'den daha iyi gitti. bu noktada şu anki tesbitlerinize göre en güvenli beş fonu kafanızdaki güvenilirlik kriterlerine göre yazmanızı rica edebilir miyim acaba?
Yer İmleri