Originally Posted by
ersunan
Aslında eurobond konusunu hâla tam olarak anlayamadım ama elimdeki para tamamen tl. olarak duruyor, ev almak için belli bir miktarını ayırdım, kalanı ile dolar alıp faize koyayım diyordum ama eurobond almak daha mı mantıklı olur onu bilemedim, amacım kira alır gibi aylık belli bir dolar gelirimin olması. Burada anlamadığım şey şu;
Mesela 100 bin dolar için 10.08.2024 vadeli olanı hesaplatınca 6 ayda bir 3.079 dolar kupon ödemesi çıkıyor, toplamda da 121.638 dolar yazıyor. Bu faizlerle birlikte olan toplam miktar sanırım.
Yani vade sonuna kadar aylık 513 dolara denk gelen kuponları alıyorum, vade sonunda da yine yatırdığım 100 bin doları da alıyorum fakat 100 bin doları %2 den faize yatırınca 135 dolar faiz çıkıyor arada çok büyük fark var, burada bir yanlışlık mı var yoksa ben mi olayı anlamadım.

Originally Posted by
diproyal
Sn. ersunan,
Anladığım kadarıyla
linkte bulunan US900123CV04 kodlu eurobondtan bahsediyorsunuz.
Son fiyatı 100,26 civarında ve 100 diye düşünürsek. 100k$ yatırıma 2024 yılının Ağustos itfa tarihine kadar yıllık 6.350$ alırsınız.
Diğer bir ifade ile itfaya kadar (yaklaşık 48 ay) 25.400$ faiz alırsınız. Faizlerle birlikte 125.4k $ ediyor.
Elbette sadece faiz oranı ile mevduat ile karşılaştırdığınızda farklı sonuçlar alacaksınız. Bu getirinin riskleri ve vergilendirme kuralları geçmiş sayfalarda mevcut. Sadece getiri ile değil risklerle birlikte değerlendirmeniz daha verimli olacaktır. Sonuçta 4 yıl boyunca yatırımı tekrar değerlendiremeyeceksiniz.

Originally Posted by
ersunan
Teşekkür ederim Sayın diplarya, oldukça açıklayıcı olmuş, doğrudur bahsettiğim eurobond US900123CV04, tabi rastgele bir seçim yaptım, hangisi daha uygun olur onu da bilemiyorum ama 5 yıldan uzun olmasın isterim, tabi bir de şu anda dolar almalı mı yoksa beklesem daha düşükten alınır mı ona da karar vermek gerekiyor.
Risk konusunu açıkçası çok düşünmedim, ne kadar risk içeriyorlar pek bilgim yok, özel sektör eurobondu olmasını istemem tabi, diğerlerinde risk olarak sanırım devletin morotoryum ilan etmesi olabilir. Parayı uzun süre kullanamamak veya çok gerekirse zarar ederek satmak durumu var tabi ama onları göze alabilirim.
Bilmiyorum ülkenin ekonomik durumu da iyiye gitmiyor bu riskleri göze almaya değer mi?
Sn. ersunan,
Ülkenin ekonomik durumu hakkında yorum yapabilecek üyeler var.
Onların görüşleri nispeten daha faydalı olacaktır.
Yatırım tavsiyesi içermez ve asla yatırım tavsiyesi DEĞİLDİR.
Yer İmleri