Originally Posted by
pit
Aynı fikirdeyim. Finansal olarak bağımsız olmak için geçimi sağlayacak kadar pasif gelir olmalı mutlaka. Borsada işlem yaparak maaşınız kadar gelir elde etmeye çalışmak pasif gelir değil ciddi aktif gelir demektir. Ve standart bir rakam oturtmak oldukça efor ister. O nedenle beyaz yakalı hayatına son verebilmek için eurobond kupon getirisi, temettü getirisi, emlak kira getirisi enazından beyaz yakalı maaşınız kadar olmalı. Onun üzerinde kalacak bir tutar ile de aktif ov ve kv borsa yatırımı yapılarak hem borsadan kopulmamış hemde daha az stresle vaktini dolduracak bir aktivite olur.
240 maaşlık bir birikim ile eurobond ve temettü getirisi olarak beyaz yaka maaşının üzerinde sabite yakın bir getiri rahatlıkla elde edilebilir.
240 maaş derken, sanırım 20 yıl demek istiyorsunuz.
İyi de, zaten beyaz yaka çalışırken maaşının yarısını( ya da eve giren parayı diyelim) harcamalı, yarısını da biriktirmeliydi. Bekarken çok rahat üçte iki birikim yaparken, evlendikten sonra bu oran üçte bire inmişti.. yani 20 yıllık çalışma hayatının yarısında bekar yarısında evli olan biri için %50 tasarruf uçuk bir hedef değil.
Dolayısıyla benim önerim hedefleri fazla yukarıya koymayin..hem beyaz yaka olarak tavandan ustan prim nedeniyle iyi bir sgk emekliliği var. Bu nedenle benim önerim emekli maaşına kadar idare edebilecek kadar gelir yeterli erken emeklilik için ( ev ve arabanın alındığı varsayımı ile konuşuyorum).
Eğer yeni mezun ya da yeni çalışmaya başlamışsa beyaz yaka... şartlar çok daha zor, onlar için erken emeklilik düşüncesi zaten erken olur. Tek odak işine konsantre olup, yaptığı işi çok iyi yapmak olmalı.
2000-2008 arası beyaz yaka için altın çağlardı, bir daha öyle bir dönem gelmeyebilir. Benim önerilerim ve yol haritam daha çok 40 yaş üzeri, 15-20 sene yüksek maaşlı işlerde çalışmış, evini ve arabasını almış kişiler için geçerli saha ziyade.
Önemli dönüm noktalarını, beğendiğim analizleri Twitter dan da paylaşıyorum...@cautionary53
Yer İmleri