-
Bilgisayarımdaki windows 10 işletim sistemi güncelleme yapmış. Microsoft edge tarayıcısının yeni versiyonunu yüklemiş.
Biraz kullandım ve başarılı buldum.
İlk çıkan tarayıcılardan biri microsoftun internet explorer tarayıcısıydı. Zamanla dinazorlaştı. Kullanıcıya çok fazla problem yansıttı.
İnsanlarda diğer tarayıcılara geçmeye başladılar ve internet explorer hiç kullanılmamaya başladı. Özellikle google firmasının chrome tarayıcısı ön plana çıktı.
Sebebi, sorunları kullanıcıya yansıtmıyordu. Hiç sorun yokmuş gibi davranıyordu. Sorunu göremeyen kullanıcıda, sorunsuz bir tarayıcı kullandığını sanıyordu ve memnundu. Ayrıca google arama motoru diğerlerinden daha başarılıydı ve en önemliside maps uygulaması vardı. Google translate de son yıllarda başarılı çeviri yapıyordu.
Son bir kaç yıldır google chrome da dinazorlaşmaya başladı. Çok fazla sistem kaynağı tüketiyor ve sizden faydalanmak konusunda aşırı agresifleşti.
Her bilginizi alıp kullanıyor, sizi kişisel bilgi vermeye her aşamada zorluyor, en olmayacak yerlerde reklamlar çıkarıyor, reklamları sürekli hareketli yaparak sayfayıda hareketli hale getirip düzenini bozuyor, sizin huzurunuzu her aşamada kaçırıyor. Rahatça bir sayfada gezinemiyorsunuz.
Şu an microsoft edge e geçtim.
Kısayolları taşı deyince hepsini başarılı bir şekilde taşıdı. Dahada ilginci şifrelerimide taşımış, yeniden girmek zorunda kalmadım.
Şifreleri nasıl taşıdı o da ayrı bir ilginç konu. chrome un cripto sunu nasıl çözdü.?
Reklamları ve bilgi toplayan siteleri engelleme vaadi sunuyor. Block Chain madencilik yazılımlarını engelleme vaadi sunuyor.
Ayrıca aynı siteleri açıyorum, chrome dan daha hızlı görünüyor. Bunun sebebi işletim sistemi microsoft edge e kıyak geçiyor olmalı. Aynı firma ürünü.
Bir özellik daha translate uygulamasıda çok başarılı. Önceden çok kötü çeviriyordu. Belkide bazı özellikleri chrome ile ortak kullanıyordur, arka planda chrome yapısı kullanıyor diye biliyorum. Hakkında kısmında "Bu tarayıcı, Chromium açık kaynak projesi ve diğer açık kaynak yazılımı tarafından sağlanmaktadır." yazıyor.
Bir özellik daha ki bunu sevdim. Gazetede bir yazı okuyacağım, her tarafı reklam dolu ve reklamlar bir kaybolup bir beliriyor. Yazıda bir yukarı çıkıyor bir aşağı. Sağda solda videolar oynuyor dikkatinizi dağıtıyor.
Microsoft edge de tam ekran okuyucu diye bir seçenek var, tıklayınca her şey kayboluyor sadece yazı kalıyor. Ayrıca sesli oku icon'unu tıkladığınızda çok başarılı bir şekilde sesli okuyor. Bu seçenek her sayfada gelmiyor.?
Hoşuma gitti, bir müddet bunu kullanayım. chrome un derse de ihtiyacı var, dünyanın kazancını elde ettiği halde yinede para için çok fazla sizi kullanmaya çalışıyor.
Gönderi Kuralları
- Yeni konu açamazsınız
- Konulara cevap yazamazsınız
- Yazılara ek gönderemezsiniz
- Yazılarınızı değiştiremezsiniz
-
Forum Rules
Yer İmleri