...Firma yine faaliyet raporunu sadece tarihlerini değiştirerek copy paste yapıp yollamış...Bu döneme özgü üretim rakamları ,kapasite kullanım oranı vs yok.Ne gereği var demişler yine....
Gelir gider tablosundan 3.çeyrek hasılatına bakarak kıyas yoluyla resmi net görmeye çalışalım biraz.
Satışların ivmesini reel bazda görmek için dolar bazlı incelemek gerek zira dışsatım oranı %84 lerde.
TL bazlı artmış görünse de aslında firma ne yurtdışı ne de iç pazarda bu yıl 2019 ilk 9 aylık hasılatını geçememiş görünüyor.
2019 Ocak-Eylül ayında 4,9 mil usd satış(Toplam) Bu yılın aynı döneminde ise 4,8 mil.Dolar kurunu dönem sonu baz aldım.
Ayrıca ihracatta önemli bir kalem tutan PAC yani sondaj-kuyu ürün satışı hiç yok son çeyrekte.
Olumlu gördüğüm husus,firma genel üretim giderlerini düşürerek brüt -net kar marjlarını bayağı iyileştirmiş.
Hasılattan brüt kar marjı geçen yılın 9 ayında %18 iken bu yıl %26 lara çıkmış.
2019/9 döneminde-Yatırım Faaliyet den aktarılan nakti-üretimsel olmayan arsa değerlemesini-hariç tutarsak ki doğrusu da bu,Vergi öncesi net kar marjı %12,4 iken bu yılın ilk 9 aylık döneminde kümülatif nerdeyse iki katına çıkarak %22 olmuş.
Net kar artışının nedeni genel olarak döviz kurlarındaki artış -İhracat ağırlık satışlar ve düşük kurdan temin edilen hammadde vs sonucu üretim maliyetini düşürme ...
Likit varlıklar 4,9 mil tl.Net döviz pozisyonu 6,4 mil tl.Düşük borçluluk oranı ve artan likidite varlıklar olumlu.
Yer İmleri