Yazdıklarım kesinlikle yatırım tavsiyesi degildir..Sadece kendi kişisel görüşlerimdir...
öbür başka forumda bir arkadaş sormuştu ona detaylı olarak zengin olmanın yollarını özetledim. boşa gitmesin normal küçük yatırımcı vatandaş da üçkağıt ekonomisini iyice öğrensin diye buraya da yapıştırıyorum.
Webster üstad, para işlerinden çok anlamam ama bence ne alırsan al kayıtdışı olsun. Tanıdığım tüm üst düzey zenginlerin ortak kesişim noktası devlete az vergi vermeleri ve kayıtdışı olmaları.
kör tuttuğunu şey yaparmış misali eğer kayıtlı olursan vergi ile öperler. ne yap et kayıtdışı ol.
kayıtdışı ekonomi olmak için yatırım tavsiyelerim şunlar:
RİSKSİZ KATEGORİ:
1) taksi plakası al çünkü götürü vergi 2) fiziki commodity (buğday, arpa, mercimek, nohut, zeytinyağı, ayçiçek yağı, fındık, fıstık, soğan, sarımsak vs vs) al ambara at stokçuluk yap çünkü vergisi yok 3) köyde tarım arsası al çünkü vergisi çok az hatta ekmesen bile üstüne tarım teşviği alırsın 4) pazarcı veya kabzımal birisi ile ortak ol çünkü gelir vergisi yok, halde ve pazarda alım satım götürü vergi
ORTA RİSKLİ KATEGORİ:
5) çifte vatandaşlık al yurtdışından bıyıklı yabancı görünerek yerli eurobond al çünkü yabancıya stopaj yok hiç vergi vermezsin
YÜKSEK RİSKLİ KATEGORİ:
6) borsadan hisse HSYF al çünkü gelir vergisi yok 7) kapalıçarşı kuyumcudan fiziki külçe altın/gümüş al çünkü vergisi yok
Bende enflasyon hesabına ve gerçekte nedir sorusuna cevap arıyorum kendimce. Sürekli tükettiğim birçok gıda ürününde pandemi başından yani mart ayından bugüne enaz %40 artış oldu. Örneğin sürekli yediğim beyaz ayçekirdeği martta 20 TL den alırken şuan 28 TL oldu.
Gıda ürünlerinde yıllık enflasyon %60-70 den aşağı değildir. Tekstil ürünlerinde %25-30 görüyorum. İthal bilişim ürünlerinde de kura bağlı olarak %40-50 bandında artış var.
Hane halkı fakirleşiyor mu? Evet çok ciddi. Peki nasıl ayakta kalıyor? Öncelikle hane halkına düşen kredi kullanımında ciddi artış var. Bununla bir süredir hayat finanse edilmeye çalışılıyor. Harcamalarda öncelik sırası temel ihtiyaçlara kayıyor. Tekstil, elektronik, hizmet sektörü harcamaları, tatil harcamaları sona kalıyor hatta sıfırlanıyor.
Maalesef dünyada para bolluğu olan dönemi ülke olarak tüketime harcayarak bu dönemi çok kötü kullandık. Şimdi kademeli olarak bizden önceki nesil gibi yaşamayı öğreneceğiz. Şuan 40 lı yaşlarda olanlar bu para bolluğu olan dönemi yaşadı. Ev, araba gibi şeyler sahibi oldu, iyi yerlerde tatil yaptı, yurt dışına gidebildi. Ve bunlara 30 lu yaşlarda erişti. Bizden önceki nesil ise bu dediklerime 50 li yaşlarında hatta emekli olduklarında erişti. Şuan 20 li yaşlarda olup hayata yeni atılanlar ise çok şanssızlar. 70 yaşına yakın emekli olabilecekleri, asgari ücretin en fazla 2-2.5 katı ile iş hayatına başlayabilecekleri, bir araba için enaz 6-7 yıllık maaşları kadar birikim yapmaları gereken, orta halli bir ev için 15 yıllık maaşları kadar para gereken bir hayat bekliyor onları.
Ülkem adına üzülüyorum...
Yazdıklarım kesinlikle yatırım tavsiyesi degildir..Sadece kendi kişisel görüşlerimdir...
Beyaz yakalinin asgari ucretin 2-3 kati yeni işe başlama şansi bile yok artik, buyuk kurumlar disinda.
İş bulursa öpsün başina koysun.
SM-G610F cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Bu konuda ki soru işaretlerini gidermek için durumu aktarayım.Ülkemizin en büyük yatırım kuruluşlarından birinde beyaz yaka olarak ilk işe başladığınızda arada ki fark açısından en fazla 950 tl rakamla başlıyorsunuz.İki katı veya üç katı gibi rakamların telafuz edilmesi dahi beis durmaktadır.
Elbette brüt iki katı olabilir en iyi ihtimalle fakat oda gelir vergisi dilimine takıldığından dolayı yılın son 6 ayı asgari ücretten 800 tl fazla maaş alarak geçirilir..Sizlerinde iyi bildiği gibi hiçbir şey dışardan göründüğü gibi değildir.Buna en güzel örnek elbette fon yatırımcısıdır.Yıllarca bekler ki yatırımları değerlensin fakat dışardan gören bir kişi baktığında ''ooo... şu paraya bak ne şanslı' der.
Gerçekler ise maalesef acı ve meşakkatli bir sürecin neticesidir. Ve o para bir günde gelmemektedir.
Nnf cuma performansını yayınladı mı?
Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
Yer İmleri