Originally Posted by
lunatic
Merhaba,
Enflasyon altı/üstü artış konusu değil bu. Öyle düşünürseniz yanlış olur. Konu başka.
Şöyle ki; TR de emlak fiyatları konjonktüreldir. Mesela bu yaz aylarında evlerin fiyatları enflasyonun çok üzerinde arttı. O zaman bu durumu eleştirdiniz mi? Hayır. Ben eleştiriyor muyum? Yine hayır. Çünkü serbest piyasa ekonomisi çalıştı. Krediler dış müdahale ile olması gereken faizin çok altına çekilince talep arttı, dolayısıyla fiyatlar attı.
Benim eleştirdiğim husus, serbest piyasanın her 2 yöne sağlıklı çalışmaması. Krediler ucuzladı, para bollaştı, ertelenen talep üzerine bindi vs ve fiyatlar enflasyonun çok üzerinde arttı. Ama şimdi genel ekonomi parametreleri tersine dönmesine rağmen, fiyatlar bunu fiyatlamıyor. Anlıyorum, kimse malını 4-5 ay önceki fiyatın altına vermek istemiyor. Aynı fiyata bile vermek istemiyor. Tamam, piyasa çalışır, eninde sonunda fiyatlar doğru mertebeye gelebilir. Ama satıcı tarafı fazla zorluyor, direniyor, ciddi alıcılar da aksiyon alamıyor. Herkes için zaman kaybı. İş kayıpları, işsizlik, gelir kaybı, faizler hep arttı.
Faizler stopaj oranları sayesinde tatminkar şu sıra. Kimse kılını kıpırdatmaz.
Biriken, ertelen talep, ucuz kredi ve fiyatların arttığını gören, panik yapan kitlenin peşin para alımları ile bitti. Bu yüzden satılık ev ilanları her geçen gün artıyor, %20 fiyat kırmadan satış yapabilen istisnaidir.
Aşağıdaki satış adetlerinden görüldüğü üzere rakamlar normaline dönüyor, haliyle fiyatlar da gerileyecektir.
Mayıs 2020 toplam konut satışı: 50.936 adet
Haziran 2020: 190.012 adet(2. haftasından itibaren ucuz krediler devreye girdi)
Temmuz 2020: 229.357 adet
Ağustos 2020: 170.408 adet
Eylül 2020: 136.744 adet
Ekim 2020: 119.575 adet
Yukarıda yazdıklarım yatırım tavsiyesi değildir.
Yer İmleri