Çenem düþtü birkaç biþiler daha yazmak istedim...

Ben borsada o kadar çok dayak yedim ki, sayýsý belli deðil. Dayak yiyen insan nasýl olur bilir misiniz? Bir hikayeyle anlatayým. 5 maymun hikayesini çoðu kez forumda yazmýþtým yeni baþlayanlar için bir daha hatýrlayalým.

Beþ Maymun Hikayesi ve Kuramsal Negatif Öðrenme

Kafese beþ maymunu koyarlar. Ortaya da bir merdiven ve tepesine de iple muzlarý asarlar. Her bir maymun merdivenleri çýkarak muzlara ulaþmak istediðinde dýþarýdan üzerine soðuk su sýkarlar. Her bir maymun ayni denemeye giriþtiðinde buz gibi soðuk suyla atýlýr. Bütün maymunlar bu denemeler sonunda sýrýlsýklam ýslanýrlar.

Bir süre sonra muzlara hareketlenen maymunlar diðerleri tarafýndan engellenmeye baþlanýr. Daha sonra, suyu kapatýp maymunlardan biri dýþarý alýnýp yerine yeni bir maymun koyulur. Ýlk yaptýðý is muzlara ulaþmak için merdivene týrmanmak olur; fakat diðer dört maymun buna izin vermez ve yeni maymunu döverler...

Daha da sonra ýslanmýþ maymunlardan biri daha yeni bir maymunla deðiþtirilir ve merdivene ilk yaptýðý atakta dayak yer. Bu ikinci yeni maymunu en þiddetli ve istekli döven ilk yeni maymundur.

Islak maymunlardan üçüncüsü de deðiþtirilir. En yeni gelen maymun da ilk ataðýnda cezalandýrýlýr. diðer dört maymundan yeni gelen ikisinin en yeni gelen maymunu niye dövdükleri konusunda hiç bir fikirleri yoktur.

Son olarak en bastaki ýslanan maymunlarýn dördüncüsü ve besincisice yenileriyle deðiþtirilir. Tepelerinde bir salkým muz asili olduðu halde artýk hiç biri merdivene yaklaþmamaktadýr. Neden mi? Çünkü burada isler böyle gelmiþ ve böyle gitmelidir. Ýste bu nokta organizasyonel þartlanmanýn baþladýðý yerdir.

Ýþte borsada kaybedenler kafasýnýn üstünde duran muzu almaya korkuyor. Biraz cesaret lazým o muzu alabilmemiz lazým.
Kendinize kesin ve net þartlar oluþturun. Deyin ki ben MACD sýfýr ekseninin üstünde kapatmamýþsa o hisseyi almayacaðým, ya da kapanýþ 21 EMA’dan büyük deðilse o hisseyi almayacaðým. Korkmayýn senet MACD sýfýr eksenini aþýnca hemen gitmez size alýþ fýrsatý tanýr, tanýmazsa baþka hisse beklemeye baþlayýn. Ya da fiyat 21 EMA’nýn üstüne çýkýnca füze olmaz hemen ha füze mi oldu ilginizi kesin o senetle, sizin istediðiniz oluþuncaya kadar o senedi bekleyin. MACD sýfýr eksenini kýrmadý ama kýrmaya çok yakýn, ya da fiyat 21 EMA’nýn üstüne çýkmadý ama çýkmak üzere. Senet daha fazla çýkmadan ucuza almak istiyorsunuz. O zaman göstergeleri satýn almaya baþlarsýnýz… Gösterge satýn almak nasýl mý olur? Para kaybede kaybede… Kendimden örnek vereyim haftalýk periyotta yaptýðým bir analizde MACD sýfýr eksenini kýrmaya çok yaklaþmýþtý. Hisse GSRAY hissesi, þart oluþmadan ucuzdan alým yapmak istedim, 3 bin TL zararla pozisyonumu kapattým. Ýþte ben MACD’i 3000 TL’ye satýn aldým. Peki MACD sýfýrý kesseydi de para kazansaydým olamaz mý idi? Olurdu… Ama o zaman kullandýðýnýz kriterle barýþýk olmayacaktýnýz, kendinizle ters düþecektiniz, disiplinden kopmuþ olacaktýnýz…

Buna benzer çok örnekler var… Burada anlatmak istediðim hangi göstergeden dayak yerseniz o göstergeyi parametresiyle birlikte satýn alýyorsunuz. Paranýz yok mu satýn almaya? O zaman sanal iþlemler yapýn kendinize notlar alýn.

Sosyal medyada ya da forumlarda çoðu kimse hisse ismi verir okursunuz. Hisse bulmakla o hisseyi bulduðunuz fiyattan al tuþuna basmak arasýnda uçurumlar vardýr. Çoðu insan bunu yapamaz. Duymuþsunuzdur ben þunu dedim gitti ben bunu dedim gitti. Demeyle olmuyor bu iþler icraat lazým…

Kendi sisteminizi oluþturun sanal olarak deneyin sonra ringe çýkýn. Bize bunlarý hiç kimse anlatmadý. Bir yere geldik iyi midir kötü müdür bilmiyorum ama dayak yiye yiye geldik. Siz de dayak yemeyin.