Artan

277,75 10 18:10
54,45 10 18:10
291,50 10 18:10
11,78 9.99 18:10
39,64 9.99 18:10
Artan Hisseler

Azalan

19,17 -10 18:10
42,00 -9.99 18:10
58,85 -9.95 18:10
7,81 -9.92 18:10
100,00 -9.83 18:10
Azalan Hisseler

İşlem

8.423.783.298,90 18:10
8.279.675.248,75 18:10
7.897.836.716,17 18:10
7.784.719.756,22 18:10
7.554.836.368,50 18:10
Tüm Hisseler
Arama sonucu : 8001 madde; 1 - 8 arası.

Konu: Viop - XXIX

Hybrid View

Previous Post Previous Post   Next Post Next Post
     Alıntı Originally Posted by şahit Yazıyı Oku
    hazine sahaya inmeli diyorum, başka da bişi demiyorum.
    dolar ihtiyacı olmasa bile, yurtdışından borçlanmalı.
    merkezin elini rahatlatmalı.
    yoksa %17 bile kurtarmayacak gibi gözüküyor.

gerçi tüm bu dolarizasyon alım kaynaklı olmayabilir,
    bankalardaki toplam mevduat artmışsa, yastık altı üstü kasa muhabbetleri veya
    dolar, altın kaynaklı değişimler hesaba katılmamışsa resmi farklı olarak okuyor olabiliriz.
    akçay bir ara ikili muhasebeyi andıran bişiden bahsetmişti
    ama o yasalara aykırı olduğundan o seçenek mümkün değil.
    akçay nerde yaf? tanıyan bilen yok mu şahsen?
    Dolar geçen sene bu sıralar faizler yüzde 14 ilken 5,95 miş. Şimdi faizler yüzde 17 dolar 7,55.
    Sonra pandemi dolar endeksinin yükselmesi ve ucuz kredi kullandırımı ve faizlerin yüzde 10 nun altına gelmesiyle doları rekor seviyelerde gördük.
    Bence düşüş poram
    Bana göre MB nin borçlanmasına gerek yok. Yastık altında ve bankalarda fazlasıyla döviz var. Onların ortaya çıkarılması lazım. Kredi kullanmayanlar nakde ihtiyacı olanlar dolardan bozduracak planı var.

iPhone cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.

Alıntı Originally Posted by trust06 Yazıyı Oku
    Dolar geçen sene bu sıralar faizler yüzde 14 ilken 5,95 miş. Şimdi faizler yüzde 17 dolar 7,55.
    Sonra pandemi dolar endeksinin yükselmesi ve ucuz kredi kullandırımı ve faizlerin yüzde 10 nun altına gelmesiyle doları rekor seviyelerde gördük.
    Bence düşüş poram
    Bana göre MB nin borçlanmasına gerek yok. Yastık altında ve bankalarda fazlasıyla döviz var. Onların ortaya çıkarılması lazım. Kredi kullanmayanlar nakde ihtiyacı olanlar dolardan bozduracak planı var.

Baştan söyliyim ekonomist değilim, ön lisan ve lisans diplomamı iki saatlik tek dönemlik ekonomi dersinden geçerek aynı anda almış idim. mühendiz kafası ile mekanikleştirilmiş kişisel kanaatleerimdir bunlar.

Yurtdışı döviz borçlanması bu kısır döngüden çıkmak için elzem bence.
    Yurtdışından borçlanırsa hazine ne olur?
    bir kere rezevlere ve merkez bilançosuna direk etkisi olur.
    hazine iç piyasadan dolar borçlansa nette merkezin bilançosuna etkisi sıfır olur.

ülkedeki dolar kaydi dolardır. katlanmış bir haldedir.
    dışarıdan canlı dolar geldi mi bunun ekonomiye katkısı 10 katı kaldırgaç etkisi ile olur.

hazine dışarıdan borçlanıp, merkezden tl kaynağı sağlarsa, tl borçlanma piyasasında talep düşer,
    bu içerideki tl faizin çakılmasına sebep olur.

merkezin zorunlu karşılıkları düşürüp piyasaya dolar pompalaması, bir kısmını satın alması,
    bankalar için tl kaynak sağlayacak, düşen hazine borçlanma ihtiyacı yüzünden bunun bankalar tarafından piyasaya satılması zarureti ortaya çıkacaktır.

merkez bankasının döviz rezervlerinin pandeminin tik yaptığı bir ortamda anormal yükselişi,
    iç ve dış piyasalarda paniğe sebep olacak, dışarıda bonolar kapış kapış giderken,
    içeride millet satabilmek için döviz büroları önünde uzun kuyruklar oluşturacak.

Hasılı sıcak para akımı sürerken hazine ve merkez işbirliği yapıp, bunu ılık para akınıma çevirmeli.
    su akarkene kovalar doldurulmalı. Önümüz dolar bolluğu, acele etmeye gerek yok belki ama biryerden de başlamak gerek.

Yine de merkez bankası 7 tl nin altındaki dolara izin vermemesi gerekir.
    Tarım ve sanayimiz muhatap olduğumuz enflazyondan daha önemlidir.
    düşük kur kapitilasyonu tuzağına bu sefer düşmeyip,
    regabetçi kurumuzu enflazyon pahasına korumalıyız.
    bence.
    Yatırım tavsiyesi değildir.

Baştan söyliyim ekonomist değilim, ön lisan ve lisans diplomamı iki saatlik tek dönemlik ekonomi dersinden geçerek aynı anda almış idim. mühendiz kafası ile mekanikleştirilmiş kişisel kanaatleerimdir bunlar.

Yurtdışı döviz borçlanması bu kısır döngüden çıkmak için elzem bence.
    Yurtdışından borçlanırsa hazine ne olur?
    bir kere rezevlere ve merkez bilançosuna direk etkisi olur.
    hazine iç piyasadan dolar borçlansa nette merkezin bilançosuna etkisi sıfır olur.

ülkedeki dolar kaydi dolardır. katlanmış bir haldedir.
    dışarıdan canlı dolar geldi mi bunun ekonomiye katkısı 10 katı kaldırgaç etkisi ile olur.

hazine dışarıdan borçlanıp, merkezden tl kaynağı sağlarsa, tl borçlanma piyasasında talep düşer,
    bu içerideki tl faizin çakılmasına sebep olur.

merkezin zorunlu karşılıkları düşürüp piyasaya dolar pompalaması, bir kısmını satın alması,
    bankalar için tl kaynak sağlayacak, düşen hazine borçlanma ihtiyacı yüzünden bunun bankalar tarafından piyasaya satılması zarureti ortaya çıkacaktır.

merkez bankasının döviz rezervlerinin pandeminin tik yaptığı bir ortamda anormal yükselişi,
    iç ve dış piyasalarda paniğe sebep olacak, dışarıda bonolar kapış kapış giderken,
    içeride millet satabilmek için döviz büroları önünde uzun kuyruklar oluşturacak.

Hasılı sıcak para akımı sürerken hazine ve merkez işbirliği yapıp, bunu ılık para akınıma çevirmeli.
    su akarkene kovalar doldurulmalı. Önümüz dolar bolluğu, acele etmeye gerek yok belki ama biryerden de başlamak gerek.

Yine de merkez bankası 7 tl nin altındaki dolara izin vermemesi gerekir.
    Tarım ve sanayimiz muhatap olduğumuz enflazyondan daha önemlidir.
    düşük kur kapitilasyonu tuzağına bu sefer düşmeyip,
    regabetçi kurumuzu enflazyon pahasına korumalıyız.
    bence.
    Alacağın borcun da faizi var zaten, kamunun fazla döviz borcu yok, borçlu daha çok özel sektör ve bireyler. Onlarda da dth var yastık altı var. Belli bir süre faizleri yüksek tutup güven sağlayıp dth ları çözdürebilirsen ucuza dolar toplarsın MB olarak. Sonra reformdu şuydu buydu ile yabancıyı kalıcı olarak ülkeye sokmaya çalışırsın.
    Tarım da sanayi de ithal girdilere bağlı. Hammadde ithal petrol ithal ve parası dolar ile. Dolar 10 lira olsa kim yatırım yapacak hadi yaptın kime satacak?
    Faizler düşükken krediyi kullanan kullandı, özellikle yatırım kredisi minimum 5 yıldır. Tüketici kredileri minimum 3 yıldır. Yani vade uzun sayılır bizim ülke için. Borcu borçla çevirme devrinin bir süre sonuna gelindi, basiretli tüccar yatırım yaptı, basiretsizler parayı çarçur etti.
    Ülkede enflasyon yüzde 90 ların üzerindeyken işsizlik bu kadar değildi. Yani faize alışık bir ülkeyiz maalesef.
    Bir de doların düşmesi milli gelsin dolar bazında yükselmesine sebep olur.
    Rekabetçi kur da bana göre hikaye. Elin yurtdışında yaşayan vatandaşı ucuz mal yiyecek diye benim paramın değeri niye düşsün. ? İlave olarak adam 1 cep telefonu ile senin 100 kg satacağın domatesten daha fazla katma değer yaratıyor. Daha da kötüsü iyi mallar yurtdışında 2. Kalite mallar yurtiçinde satılıyor. Buna rağmen yetersiz arz fazla talep yüzünden fiyatlar artıyor.

Alacağın borcun da faizi var zaten, kamunun fazla döviz borcu yok, borçlu daha çok özel sektör ve bireyler. Onlarda da dth var yastık altı var. Belli bir süre faizleri yüksek tutup güven sağlayıp dth ları çözdürebilirsen ucuza dolar toplarsın MB olarak. Sonra reformdu şuydu buydu ile yabancıyı kalıcı olarak ülkeye sokmaya çalışırsın.
    Tarım da sanayi de ithal girdilere bağlı. Hammadde ithal petrol ithal ve parası dolar ile. Dolar 10 lira olsa kim yatırım yapacak hadi yaptın kime satacak?
    Faizler düşükken krediyi kullanan kullandı, özellikle yatırım kredisi minimum 5 yıldır. Tüketici kredileri minimum 3 yıldır. Yani vade uzun sayılır bizim ülke için. Borcu borçla çevirme devrinin bir süre sonuna gelindi, basiretli tüccar yatırım yaptı, basiretsizler parayı çarçur etti.
    Ülkede enflasyon yüzde 90 ların üzerindeyken işsizlik bu kadar değildi. Yani faize alışık bir ülkeyiz maalesef.
    Bir de doların düşmesi milli gelsin dolar bazında yükselmesine sebep olur.
    Rekabetçi kur da bana göre hikaye. Elin yurtdışında yaşayan vatandaşı ucuz mal yiyecek diye benim paramın değeri niye düşsün. ? İlave olarak adam 1 cep telefonu ile senin 100 kg satacağın domatesten daha fazla katma değer yaratıyor. Daha da kötüsü iyi mallar yurtdışında 2. Kalite mallar yurtiçinde satılıyor. Buna rağmen yetersiz arz fazla talep yüzünden fiyatlar artıyor.

Öncelikle Türkiyedeki sistemde canlı 230 milyar dolar filan yok.
    fed o kadar dolar basmamıştır zaten. bankacılık sistemi içinde türetilmiş paradır o rakam.
    ayrıca sistem içindeki para zaten merkezin ve bankaların elinde.
    Dolayısıyla bunun döviz sıkıntısına değil, tl kredi sıkıntısına yol açması sorunu vardır.
    Ama ülke döviz rezervleri yetersiz deniyor.
    bunun anlamı sistem dışından sistemin içine döviz girmeli.
    bunu da dışarıdan kredi olarak bulacaksınız.
    kamu döviz borcu arttı son zamanlarda.
    lakin bence yanlış yaparak içeriden döviz altın borçlandılar.
    bu yüzden nette değişen birşey olmadı.

Bir yanlış da tarım ve sanayi ürünlerinin dışarıdan temin edilmesi hikayesi.
    dolar düştükçe ucuz et yiyorsun ama ülkendeki hayvan miktarı azalıyor.
    ay çiçeğini, buğdayını samanını dışarıdan getirtiyorsun.
    peki tarımla uğraşan adam ne yapacak?
    şehre mi inecek.
    eniyi destek, tarımın dışarı ile rekabet edebilecek şekilde olmasıdır.
    gerekirse bunu enflasyon olarak finanse edeceksin.
    etmezsen, ne olduğunu görüyoruz.

hasılı kelam, hazine ihtiyacı olsun veya olmasın yurtdışından uzun vadeli borçanıp,
    merkez bankasına bunu satmalı.
    merkez de döviz alımı yaparak kurun düşmesine mani olmalı.
    hazinede tl , merkezde de döviz bolluğu oluşmalı.
    benim gördüğüm çıkış yolu bu.
    daha iyi fikirler de olabilir.

Öncelikle Türkiyedeki sistemde canlı 230 milyar dolar filan yok.
    fed o kadar dolar basmamıştır zaten. bankacılık sistemi içinde türetilmiş paradır o rakam.
    ayrıca sistem içindeki para zaten merkezin ve bankaların elinde.
    Dolayısıyla bunun döviz sıkıntısına değil, tl kredi sıkıntısına yol açması sorunu vardır.
    Ama ülke döviz rezervleri yetersiz deniyor.
    bunun anlamı sistem dışından sistemin içine döviz girmeli.
    bunu da dışarıdan kredi olarak bulacaksınız.
    kamu döviz borcu arttı son zamanlarda.
    lakin bence yanlış yaparak içeriden döviz altın borçlandılar.
    bu yüzden nette değişen birşey olmadı.

Bir yanlış da tarım ve sanayi ürünlerinin dışarıdan temin edilmesi hikayesi.
    dolar düştükçe ucuz et yiyorsun ama ülkendeki hayvan miktarı azalıyor.
    ay çiçeğini, buğdayını samanını dışarıdan getirtiyorsun.
    peki tarımla uğraşan adam ne yapacak?
    şehre mi inecek.
    eniyi destek, tarımın dışarı ile rekabet edebilecek şekilde olmasıdır.
    gerekirse bunu enflasyon olarak finanse edeceksin.
    etmezsen, ne olduğunu görüyoruz.

hasılı kelam, hazine ihtiyacı olsun veya olmasın yurtdışından uzun vadeli borçanıp,
    merkez bankasına bunu satmalı.
    merkez de döviz alımı yaparak kurun düşmesine mani olmalı.
    hazinede tl , merkezde de döviz bolluğu oluşmalı.
    benim gördüğüm çıkış yolu bu.
    daha iyi fikirler de olabilir.
    Çıkış yolu belirli bir süre faizleri yüksek tutup gereksiz harcama ve krediyi kesmek bence.
    Bu süre zarfında reform denilen şeyler yapılmalı.
    Krediye tüm bireyler şirketler doydu. Alınan krediler de ne kadar verimli kullanıldı tartışılır. Vatandaş da şirketlerde gereksiz harcama yapmayacak. Tasarruf yapmayı öğrenecek.
    Ben yastık altında şuandaki Dth ın yarısı kadar nakit dolar ve altın olduğunu düşünüyorum ya da öyle söylüyorlar. İkisi de ithal sonuçta.
    Faizlerin artması TL sıkışıklığı da yaratır piyasada az döner, adam kredi de kullanmaz ise mecburen yastık altında dolarını çıkarır, dthnı bozar. İhracat yapılan malların girdisi yüzde 80 oranında ithal . Dolar artarsa zaten ihracat mallarında maliyet otomatik artar. Aslında ihracatçı rekabetçi kur diyerek kendi kendini dolar ile vuruyor haberi yok, çünkü ithal girdi kullandığı için ona üretim maliyeti yükseliyor.

Çıkış yolu belirli bir süre faizleri yüksek tutup gereksiz harcama ve krediyi kesmek bence.
    Bu süre zarfında reform denilen şeyler yapılmalı.
    Krediye tüm bireyler şirketler doydu. Alınan krediler de ne kadar verimli kullanıldı tartışılır. Vatandaş da şirketlerde gereksiz harcama yapmayacak. Tasarruf yapmayı öğrenecek.
    Ben yastık altında şuandaki Dth ın yarısı kadar nakit dolar ve altın olduğunu düşünüyorum ya da öyle söylüyorlar. İkisi de ithal sonuçta.
    Faizlerin artması TL sıkışıklığı da yaratır piyasada az döner, adam kredi de kullanmaz ise mecburen yastık altında dolarını çıkarır, dthnı bozar. İhracat yapılan malların girdisi yüzde 80 oranında ithal . Dolar artarsa zaten ihracat mallarında maliyet otomatik artar. Aslında ihracatçı rekabetçi kur diyerek kendi kendini dolar ile vuruyor haberi yok, çünkü ithal girdi kullandığı için ona üretim maliyeti yükseliyor.

sizin bahsettiğiniz orta vade,
    uzun vade modelleri de var, eğitimden başlayıp, katma değerli üretim hedeflemek filan gibi.
    benimki kısa vade, ıscak para nasıl ılık paraya dönüştürülür formülasyonu.

bankacılık sisteminde paranın kaldırgacı 9 kata kadar çıkabiliyor deniyor,
    yani sistemde gözükenin yarısından çok daha az olma ihtimali yüskek.

ben ihracat işinden ziyade yerli sanayi ve tarımı önemsiyorum.
    bunların dışarıdan ikame edilmemesi elzem.
    enflasyon düşsün diye ithal ürünü yerli üreticinin önüne bir sopa olarak koymamak ilazım. bence.

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

• Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •