Originally Posted by
hellistheothers
Merhaba, hoşgeldiniz;
Hocam bir iki yanlış anlaşılma var. Ben hiç bir fonu 'of iyi kar etti hadi satayım' diye satmıyorum. 7 yıldır hiç satmadım. Asla da satmayacağım.
Sadece elimdeki fonların performansını takip ediyorum. Eğer yeterli performansı sağlayamazsa, ondaki meblağı komple yeni fona geçiyorum. ( performans dediğim getiri değil, benchmarka göre getiri )
4 faiz bazlı, 3 döviz bazlı, 4 hisse bazlı fon taşıyorum.
Senede, iki ya da taş çatlasa üçü değişiyor kötü performans gösterirse, 11 fonluk takımın ana iskeletini bozmuyorum.
Benim nacizane önerilerim, deneyimlerim.
Asla günün, konjünktürün büyüsüne kapılmayın. Hisselerin, dövizin, faizin hepsinin uçtuğu dönem , çöktüğü dönem olacak. Portföyü bu üçü arasında dengeli dağıtın.
Mevduatı geçebilen faiz bazlı, dövizi geçebilen döviz bazlı, endeksi geçebilen hisse bazlı fonlar ile portföyü oluşturun.
Piyasayı asla tahmin etmeye çalışmayın, şu çok şişti çıkayım, bu çok çöktü kaçayım derken, asıl büyük pastaları hep kaçırırsınız.
Tek kalemde asla ve asla ve asla girmeyin.
Her gün, ya da her hafta düzenli biriktirin. Biriktireceğiniz anda nispeten döviz geri ise dövizli , endeks geri ise hisseli fon alın. İkisi de gözünüze yüksek göründüyse faiz bazlı fon alın.
Fonu kar etme amacı olarak görürseniz, er ya da geç başarısız olursunuz, bir emeklilik yatırımı , uzun vadeli bir sigorta gibi düşünün.
Fonların hisse gibi ucuzu pahalısı olmaz, iyisi kötüsü olur. Fonlar yapısı itibarı ile 2-3 gün gecikmeli verilerle çalışan havuz enstrümanlardır. Trade etmek için üretilmemiştir, ve bunu yapmak sanılan aksine uzun vadede yarar değil zarar getirecektir kanımca. İlla trade edilecekse anlık işlem gören byf'ler denenebilir.
Aldığınız fonların getirilerini , yöneticilerini takip edin, olumsuz değişikliklere reaksiyon verin, gerekirse fonu değiştirin. Ancak bunda periyot ne 2-3 gün gibi kısa, ne yıllar kadar uzun olsun. 2-3 aylık dönemleri gözlemleyin. 3-4 aydır kötüleşen fonu değiştirin.
Fonların benchmark yani kıyas kriteri başarısına bakın, asla sadece getiriyle yetinmeyin.
Endeksi geçemeyen hisse fon, usdtry'i geçemeyen döviz bazlı fon, mevduatı geçemeyen faiz bazlı fon benim şahsi görüşüme göre gereksizdir. Uzun vadede size hiç bir şey katmaz.
Tüm bunlar bir doğruluk içermez, sadece kendi kişisel bakışımdır elbette, herkesin fikrine saygı duyarım.
Bol kazançlar dilerim.
Edit : faiz bazlı 4 lü fon sepetimi 1 ppf, 2 defansif değişken ( cüzi hisse taşıyan değişken), 1 katılım fonu ile oluşturdum ben. Farklı şekilde kurgulanabilir. Performanslarına göre değiştirebiliyorum. Ancak ben fon sepeti fonlarına sıcak bakmıyorum. Zaten fon sepeti fonları genelde başarısızlık abidesi büyük özel bankaların paketleyip paketleyip sattığı , ikinci kez yönetim ücreti aldığı ürünler çoğunlukla, ben kişisel olarak büyük özel banka fonu almıyorum. Hele fon sepeti fonu çok iyi değilse almıyorum.
Bu arada nikim hellistheothers, kısaltınca hellis yunan ismi gibi oluyor maalesef.
Ama aslında ''hell is the others'' yani, varoluşçu filozof Jean Paul Sartre'ın çok sevdiğim ''başkaları cehennemdir'' ya da ''cehennem başkalarıdır'' olarak tercüme edilebilecek yalnızlığa övgü yapan, bireyselliği yücelten sözüne atfendir. Bu vesile ile bunu da belirtmek istedim.
Yer İmleri