Arama sonucu : 7994 madde; 1 - 8 arası.

Konu: EuroBOND mevzusu hakkinda sohbet..

Threaded View

Previous Post Previous Post   Next Post Next Post
    Çok detaylı izahlar sonucunda konuya vakıf olmaya başlıyorum sanırım.

- Bir tahvili çıkaran fiiliyatta ona sabit tahvil süresi boyunca sabit bir faiz ile çıkarır. (değişken faiz ile de çıkarabilir, ancak değişken faizli olanlarda başlangıçta ancak eurolibor un eksi değer alması ile teknik olarak eksi değer ile ihraç edilebilirler, bu durumda dahi yasal düzenleme ile kupon faizi sıfıra eşitlenir.)

Normal bir örnek ele alırsak.

A ülkesi 10 yıllık tahvil çıkarıyor yıllık %10 getiri ile ilk çıktığı gün bunu ilk yatırımcıya satışında son vade fiyatı olan 100 euro değerden bugünkü fiyat ile 100 euro den ihraç ediyor. (burada kupon ödemeleri ihraççı tarafından ödeneceğinden tahvilin bugünkü fiyatıyla vade sonundaki fiyatını ilk satışta eşit olarak aldım. Burada bir mantık yanlışlığım var mı? zira *ilk* satışta kuponlar yıllık ayrı ödeneceğinden fiyata eklemek mantıklı gelmedi.

Kupon ödemelerinin yılda bir (365 gün) yapıldığını varsayalım.

İhraççı , ilk yatırımcıya 1.yıl sonunda tam 365.gün 10 euro sunu ödedi. Tahvilin sahibi hala 1. yatırımcı.

1. yatırımcı 10 gün daha bekledi ve dedi ki. Ben 10 euro kazandım elimde de o anki piyasa fiyatı 102 euro ya çıkmış bir tahvil var. (bir diğer 2. yatırımcı bu tahvili 102 euro dan devralmaya hazır) . 1. yatırımcı 102 euro dan tahvili 2. yatırımcıya ilk yıllık kupon ödemesinden *10 gün sonra* sattı.

1. yatırımcının kazancı (10 euro) + (102 euro -100 euro) ( 2. yatırımcı 2. kupon ödemesini 365 gün sonra değil 355 gün sonra alacak yani aslında 10 güne denk gelen 0.27 euro faiz kazancı 2. kupona dahil olduğu için 2. yatırımcıya ödenecek. )

1. yatırımcının 365 gün + 10 gün sonunda bu işten karı: 10 euro + 2 euro = 12 euro

2. Yatırımcı 102 euro ödediği tahvil için 355 gün (ama 1 tam kupon ödemesi) + 8 yıl (8 tam kupon ödemesi sonunda) alacaktır.

2. yatırımcının 102 euro ödeyerek bu tahvili aldığı anda tahvilin piyasa faizi kaç olmuştur?

102 euro ödediği tahvile 355 gün sonra 10 euro alacağı için

o yılki efektif faizi (10 euro/102 euro) x (365/355) = %10.08

sonraki 8 yıl için (10 euro/102 euro) x (365/365) = %9.80

Bu durumda 9 yıllık ortalama faiz = (%10.08 + 8 x 9.80 ) / 9 = %9.83

İşleyiş olarak doğru mu?
    Son düzenleme : rxpu; 28-02-2017 saat: 15:20.
    En güçlü veya en zeki olan değil, DEĞİŞİME en açık olan türler hayatta kalır...Charles Darwin
    https://twitter.com/r_x_p_u

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

• Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •