
Originally Posted by
alicemal
usdtry de işler karışık. 8.0 den 7.0 ye kadar ineceğini söylemiştim ve 8.0 den itibaren short pozisyonumu hiç bozmadım.
7.0 den daha aşağısı için ise hedef veremedim. shortları "tayyip arıza çıkarana kadar tutarım" dedim. Bunu deme amacım, somut bir temel dayanak bulamadığım için.
Sonra TV deki aracı kurum elemanları ve akademisyen ekonomist yorumcuları dinliyorum. En babaları bile usdtry 7.0 den aşağı inmez, buradan yukarı döner diyorlar. Türk lerden çok azı aşağıda hedef veriyor. Yabancıların ise bir kısmı aşağı hedef veriyor.
Şaşırdığım nokta, yerli profesyonellerin çoğunun usdtry de yükselişe inanması. Bu sebepten vatandaş da hala doviz alıyor. Geçen hafta yine bir buçuk leğen dolusu doviz almışlar. TV lerden etkileniyorlar.
Peki neden profesyoneller dovizin çıkması gerektiğine inanıyorlar. Sebep ne.?
Bir tanesi, "aşağı düşerse ithalat yine patlar, yukarda kalması lazım" diyor. Lang dingil 8.0 üzerinde iken ihracat patlayıp ithalat gümledimi.? Hayır hiç bir şey olmadı.
Ben taaaa yıllar önce doviz yükselmeye başlayınca söyledim. Bu siyasetçilerle doviz 20 TL de olsa bu ülke ithalattan vaz geçmez. Sistem sömürülmek üzerine kurulmuş ve bu halk bu sistem içinde doğmuş büyümüş. Başka şey bilmez.
Bataklık örneğimi biliyorsunuz "bebek bataklıkta doğmuş büyümüşse, evreni bataklıktan ibaret sanır, kuru toprak aramak aklına gelmez."
Söylediğim çıktı 8.50 ye USD geldi ama cari açıkta fark olmadı. Bir tek 3 TL den 6 TL ye çıkarken ihracat azıcık arttı. Sonrasında yine düştü.
Hali ile bu zibidinin tezi çürük.
Diğerleri ne sebep söylediler hiç hatırlamıyorum. Saatlerce bunları dinliyorum ama aklımda hiç bir şey kalmıyor. Boş konuşuyorlar. Yeni bir şey söylemiyorlar.
Bir yıl kadar önce, gece marabası yeni şeyler söyler diye yeni birini bluumberge çıkardı. Hakkaten bir sürü yeni şey söyledi ama anladığım kadarı ile hafiften sıyırmıştı. Bi dahada çıkarmadılar. Bazı gerici kanallarda ve internet TV de gördüm, o kanallarda kendini tutmadan konuşuyordu. Adam "Çamaşır suyu bedenimize enjekte edersek virusten kurtuluruz" diyen trump ın yerine abd ye başgan olabilir. O zekâ seviyesinde.
Başkada yeni bişey söyleyen çıkarmadılar. Hep aynı mavalı okuyanlar var.
TV de yorum yapan profesyoneller benimde kafayı karıştırdılar. Normalde su içinde 6.50 ye kadar bekliyordum. Şimdi şüphedeyim, "lang bu kadar kalabalık bir sürü aynı şarkıyı söylüyorsa, bu şarkının etkili bir yanı olmalı, belki bende söylemeliyim." diye düşünmeye başladım.
Sürü psikolojisi böyle bir şey işte. Sürüde koyunun biri ayağına diken batınca "meeae" der. Onun yanındakide "buyur banamı dedin" anlamında "mee" der. İki koyun meleyince üçüncü "bişeymi oluyo" anlamında "meea" deyip telaşlı hareket edince, bu telaşı ve üç melemeyi duyan sürünün hepsi bakmışsın "meeaa" diyerek koşuyorlar. İlk meleyende olayı kendisi başlattı ama "mee" ler üreyip kendine geri dönünce korktu sürüye inandı. Sürü ilk meleyen yüzünden koşuyor, ilk meleyen sürü koşuyor diye koşuyor. Sürü psikolojisi böyle bişey. Peki ne zaman dururlar.? Engele gelene kadar yada uçuruma yuvarlanana kadar.
İmdi bende meleyerek sürüye uysammı.? usdtry shortları kapasammı.?
Düz mantıkla dovize bakıyorum. Neden arttı, neden düşüyor.?
Artma sebebi dovizi dünyadaki para sistemi ile kontrol eden siyonistlerle tayyipin kavga etmesi. TR de Kolayca dovizi yükselttiler. TR de Hem ülke kontrolu şirketler ve medya sayesinde onlarda, hemde tayyipin çok kötü ülke yönetimi var şimdi detaya girmeyeyim.
tayyip silah zoru ile faizi düşürürse herşey süper olacak diye biliyordu. Devlet bankalarına silah zoru ile faizi indirtti. Enflasyon verilerini sahte olarak oluşturup düşük gösterdi. Batılılar ise buna içerideki bankaları sayesinde dovizi yükselterek karşılık verdiler. TR ye para vermeyide kestiler.
İthalaltımız ihracatımızın 2 katı olduğu için doviz olmayınca işler karıştı. Enflasyonun sahtesi bile yükselmeye başladı.
tayyip bu dönemde şunu anladı. "Faizi zorla düşürmek ve sahte düşük enflasyonla bu iş olmuyor, dovizide düşürmem lazım."
Nasıl düşüreceksin ülkede doviz bırakmadın.?
Bunu yapabilmek için dovizi yükselten batıya teslim etti ülkeyi. Batılı şirketler ve batılı siyasiler, içerideki ortakları ne istiyorsa Kasım ayından beri vermeye başladı.
Amacı dovizi düşürmek. Doviz düşünce faiz ve enflasyon düşecek. Faiz düşünce ülke uçacak kaçacak.
Adamın hesabı bu. Doğru olan yol aklına gelmiyor. Üretimi artır, devleti düzelt, sonucunda enflasyon KALICI OLARAK düşsün.Hoş bu adama göre düzgün devlet böyle oluyor, o da ayrı mesele.
Yani tek adam. Devleti yöneten kişi, dovizi düşürebilmek için batıya teslim olmuş. Amacına ulaşmak için yapmayacağı şeyin olmadığını gösterdi. 7.0 ye kadar da bir kaç ayda düşürdü. Demekki bu adamı ciddiye alacaksın çünki dovizi düşürme işine kendini adamış durumda.
Nereye kadar düşürürse tatmin olacak.?
Enflasyon ve faiz düştüğü zaman tatmin olacak.
Netçe: Banka faizleri düşene kadar dovizi düşürmeye devam edecek. Tabi başarabilirse.
Makro Temel analiz budur.
İncelediğimiz konuyu geçmişte etkileyen sebepleri kabataslak bulduk. O sebeplerin mevcut durumunu ortaya koyduk. Sonucu tahmin ettik.
Geçmişin verilerine bakarak geleceği tahmin etmek teknik analizdir. Teknik analizde yapmış olduk. Ortada rakama dayalı veri yok ama olaya dayalı veriler var.
Bakın yazı içinden ne derslerde çıktı. Yarın belediye başganları bu yazı sebebi ile madalya takmak için kapıma dayanır. İşin yoksa onları kovala.
Şunuda açıklamak gerekir, herkes dovizin yükseliş ve düşüşünü, kendi bilgi, tecrübe ve kapasitesine göre farklı açıklayabilir. Bu durumda farklı sonuç çıkarabilir. Ben böyle açıkladım.
İmdi siz söyleyin, doviz düşecekmi çıkacakmı.?
TV deki profesyonel sürüyle beraber meleyeyimmi? Melemeyeyimmi.?
.
Yer İmleri