Alıntı Originally Posted by JoNaThAn Yazıyı Oku
Evet, eldeki en mantıklı sebep bu. Zaten aradığım detay oydu. Direkt yükseltilmiş devlet hakkı. Çünkü; üretimde ons bazında geçen seneye göre %40'a varan bir azalma var, ciro tl bazlı hemen hemen aynı ve buna rağmen o kalemdeki gider geçen senenin %150 daha fazlası; 100 milyon küsürden, 250 milyon küsüre çıkmış. Başka türlü mantıklı bir açıklaması olamazdı.

Benim canımı sıkan, son çeyrek verileri dahilinde baktığımızda, ortalama bir hesapla, şirketin çeyrek başına faizden elde ettiği gelir 150 milyon civarı, kendi faaliyetlerinden (altından) elde ettiği kar ise 250 milyon civarı. Yani son çeyrekte gelinen durumu baz alırsak, şirket aslında kendi faaliyetlerinden yılda 1 milyar tl kar elde edebiliyor. Kasadaki parayı başka yerde kullanması veya dağıtması bu bağlamda olumlu olmaz. Yıllık karı direkt 1 milyar tl seviyesine çeker.
Dediğiniz yaklaşım doğru da tek sıkıntı bu vergiyi çeyreksel bazda paylaştırmak lazım. Sanki vergi artış son çeyreğe yansımış gibi. bu yüzden bir yıllık veriler dahilinde değerlendirmek daha doğru olur diye düşünüyorum. Esasen finansal tablo sonuçlarını hiç beklentilerim arasına sokmamıştım. Daha önceki paylaşımlarımdan da görülebilir. Beklentim yakın zaman için en azından rezerv haberi ile istinaf mahkemesi sonucuydu. Rezerv ikinci çeyrekte söyleyecekler en azından mollakara için. Herşeyin hayırlısı olsun