Sevgili Erkan
Aşağıdaki linkten dileyen tüm arkadaşlar Turkcell'in ana sözleşmesine ulaşabilirler.
https://s.turkcell.com.tr/SiteAssets...me21102020.pdf
Şirketin anayasası durumundaki
Ana Sözleşmenin 7/2. maddesine bakarsan:
İmtiyazların şu konulara münhasır (sınırlı) olduğunu görebilirsin.
Aday Gösterme Konusundaki İmtiyazlar:
1. Bağımsız üyeler dışındaki Yönetim Kurulu Üyelerinden 4'ü, imtiyazlı A grubu pay sahipleri tarafından gösterilen adaylar arasından seçiliyor.
2. İlaveten Yönetim Kurulu Başkanı da muhakkak A grubu pay sahipleri tarafından seçtirilen adaylar arasından seçiliyor.
Oy Kullanma Konusundaki İmtiyazlar
İmtiyazlı A grubu hisse sahiplerinin her bir payı ; her konu hakkında değil ama sadece
şirketin bağımsız üyeler dışındaki 5 (beş) Yönetim Kurulu üyesinin seçimi ve
Genel Kurul Toplantı Başkanı seçimi konuları ile sınırlı olmak üzere diğer hisselere göre 6 kat daha fazla oy hakkına sahip. (Biliyorsun çocukluğumun ve ilk gençlik çağlarımın en gözde çizgi roman kahramanlarından birisi
Fantom yani
Kızılmaske (*) idi ve Kızılmaske belki şehirde değil ama ormanda iken birden 10 kaplan gücüne kavuşuyordu. Bunların ki de o hesap; şirket yönetimde hakimiyet sağlayacak sayıdaki yönetim kurulu üyesinin ve genel kurul başkanının seçimi konularında imtiyazlı A grubu hisselerin her biri diğer hisselere göre 6 kat daha fazla oy hakkına sahip yani
TVF, Şirketin Genel Kurulunda birden 6 Kaplan gücüne kavuşuyor 
)
(*)
Yalnız hemen söylemeliyim. Sözleşmenin aşağıya alıntıladığım imtiyazlara ilişkin şu maddesi hiç de anlaşılabilir bir Türkçe ile kaleme alınmamış
"i. Her bir (A) Grubu pay, (1) dördü Esas Sözleşme Madde 7.2.a.(i) hükmü uyarınca aday gösterilen yönetim kurulu üyeleri olmak üzere (bağımsız yönetim kurulu üyeleri hariç)
5 (beş) Yönetim Kurulu üyesinin seçimi ile (2)
Genel Kurul Toplantı Başkanı'nın seçiminde, oyda imtiyazlı olup, bu imtiyaz Genel Kurulda yapılacak oylamada
her bir (A) Grubu paya sadece bu konulara ilişkin olmak üzere 6 (altı) oy hakkı verir. "
Son olarak:
Ana sözleşmenin 21. Maddesinde yer alan şu amir hüküm uyarınca kar dağıtımında herhangi bir imtiyaz yok yani şirketin karı, şirketin tüm hissedarlarına payları oranında eşit olarak dağıtılıyor. Zaten aksi olsaydı bu şirkete kimse tek 1 kuruş dahi yatırım yapmazdı doğrusu.
"Kâr payı, dağıtım tarihi itibarıyla mevcut payların tümüne, bunların ihraç ve iktisap tarihleri dikkate
alınmaksızın eşit olarak dağıtılır."
Ancak sadece aşağıya alıntıladığım şu madde; Genel Kurula, şirketin dağıtılabilir karının bir kısmını, hissedarlar dışındaki bazı kişi ya da kuruluşlara ( Yönetim Kurulu üyelerine, ortaklık çalışanlarına, vakıflara ve pay sahibi dışındaki gerçek ve tüzel kişilere ) dağıtabilme imkanı tanıyor ki eskiden beri yönetim kurulu üyelerine ya da bazı çalışanlara jestiyon, prim vb adlarla kardan pay verilmektedir ama ben olsaydım bu şekilde dağıtılabilecek kar payına oransal bir sınır koyardım. (mesela
dağıtılabilir karın % 1'i veya % 0,5'i gibi)
"c) Yukarıdaki ayrımlar yapıldıktan sonra, Genel Kurul, Yönetim Kurulu üyelerine, ortaklık çalışanlarına, vakıflara ve pay sahibi dışındaki gerçek ve tüzel kişilere kardan pay verilmesine karar verebilir."
Meraklısına...
(*)
https://tr.wikipedia.org/wiki/K%C4%B1z%C4%B1lmaske
"Tüm denizciler ve yerliler
Kızılmaske'yi ölümsüz sanmakta ve hatta ondan
'Ölümsüz Ruh' diye bahsetmektedirler. Adı ormanda bir efsanedir ve bu efsaneyle ilgili olarak
Sadece ormanda
Fantom diye seslenin. O sizi bulur!
Fantom on kaplan gücündedir...
Fantom herkesle anladığı dilden konuşur... rivayetleri vardır."
Bilemiyorum artık böylesi bir mesajın altına dahi yatırım tavsiyesi değildir demeye gerek var mı?
Yer İmleri