Kötümser yalnız tüneli görür, iyimser tünelin sonundaki ışığı görür, gerçekçi tünelle birlikte hem ışığı hem de gelecek treni görür.!!!
Böylece net faiz kaybetmek istemeyecek bir kısım vatandaşın uzun süreli TL mevduat bağlamasını sağlamış oluyorlar. Uzun süreli bağlanan TL mevduatları, döviz üzerinde baskıyı arttırma riski olmadığı için kaynakları israf etmeyi kolaylaştırıyor. Yıllardır aynı şeyleri tekrarlıyorlar.
Yatırım tavsiyesi değildir.
Krediyi veren Ziraat Bankası.
Krediyi alan Turkcell'in Virgin Adasındaki şirketi.
Krediyi veren Ziraat Bankası Genel Müdürü, aynı zamanda krediyi alan Turkcell'in de yönetim kurulu üyesi.
Ve Turkcell'in %26,2 hissedarı olan Türkiye Varlık Fonu'nun da yönetiminde.!!!
BDDK SPK bunların hepsi putra şekeri aleminde.!!!![]()
Kötümser yalnız tüneli görür, iyimser tünelin sonundaki ışığı görür, gerçekçi tünelle birlikte hem ışığı hem de gelecek treni görür.!!!
Teorik olarak doğru olsa da pratikte stopaj arttığında bankaların gecelik TL mevduatında dönen parayı kaçırmamak için faiz arttırması gerekecekti, bu da kredi faizlerini yukarı itecekti. Mevduat faizini arttırmazlarsa dövize kaçış olacaktı.
Mesela ben stopaj indiriminin uzayacağını bekliyordum ve yatırımımın TL kısmını gecelikte tutmaya devam ettim. Yanılsaydım ki bu ülkede çok mümkün, döviz kurunun seviyesine bakmaksızın tamamen dövize geçecektim. Kur 8.80 seviyesini geçerse de sistemden belli bir süreliğine çıkacaktım.
Neyse ki "bence" hata yapmadılar. Ülke yeni bir kur krizinden bu seferlik kurtuldu. Çünkü buna benzer düşünen başka insanların da olduğunu tahmin ediyorum.
Yer İmleri