Sahipleri senelerce bu şirketi başı boş bıraktı... yani finansal giderden zarar yazmak kur farkı gideri yazmak anlarım ama bu şirket seneler boyu faaliyet zararı yazdı... yaptığı işin kendisini zararına yapan 100 e mal edip 95 e satan bir firmadan ne beklenebilirdi ki.. sahipleri de bunu görüp beş kuruş para koymadı içeriye...

ama bu sene bir ışık görmüş olmalılar ki ceplerinden 900 milyon sıcak nakit para çaıkarıp şirkete bedelli olarak koydular... çelik fiyatları bu kadar hızla yükselirken ülkeler elimdeki çelik bitmesin diye çelik ihracatını neredeyse yasaklayacak moda girmişken bu hazrette artık biraz kar etsin lütfen... bu ortamda kar edemez ise kaçın gidin buradan zaten... bence yıllardır esas faaliyet karı üretemiyor olmasının ardında verimsiz makinelerle üretim veya pahalı enerji ile üretim vs gibi başka bir neden olmalı ama nedir bunu bilmiyorum bilen söylesin lütfen...

ama patronlar içeriye para koymuş, henüz ilk çeyrekte finansal borç ödenmemesine rağmen bilanço fena değil... yüksek satış artışına yüksek karlılık biraz daha düşük finansal gider eşlik eder ise 6 aylık bilançosu çok daha güzel olabilir... o 6 aylık bilanço esnasında enerji firmasının halka arzı konuşulursa borç sorunu büyük oranda çözülmüş olacağından başka bir tablo ile karşılaşabiliriz...

ama şirket bugünkü tablo ile ucuz değil... gelecekteki tablo ile belki ucuz olabilir... şöyle düşünün... 3,5 milyar borcu var 3,5 milyar piyasa değeri var kasada 1 milyar para.. yani bu şirketi almak isteyen 6 milyar ın altına giriyor... size al bu izmdc fabrikası borcsuz bir şekilde, işte burada anhatrı ver bana 6 milyar TL deseler alırmısınız... borcsuz bu fbarikaya 6 milyar TL verirmisiniz...

kıyaslamak gerekirse Ereğlinin net borcu yok hafif artıda.. ve değeri 67 milyar TL ve 5 milyar kar ediyor... Ereğliyi alan yatırımcı izmdc alması için izmdc nin 500 milyon kar etmesi yani finansal gideri de hesaba katarsak 1,2-1,3 milyar TL kar etmesi gerekiyor ki bugünkü fiyatına ereğl yatırımcısı gelsin bu şirkete...

temel sorun bu bir demir çelik yatırımcısı 12 yılda parasını amorti edeceğini bildiği temettü verme geleneği olan borcu olmayan bir ereğli varken neden izmdc e gelip yatırım yapsın? izmdc hisse fiyatı bugünkünden hiç yükselmeden net karı 500 milyona çıksa anca ereğlinin fiyatlamasına yeni ulaşmış oluyor... o gün bile ereğli arkasındaki kurumsal güç ve temettü geleneği nedeniyle daha çok tercih edilir...

bir hikaye bulmaya çalışıyorum ama tam olarak bulamıyorum .. bu kısır döngüyü ancak büyük bir kapasite artışı ve satış patlaması bozabilir... ama firmada satış patlaması yapacak kapaiste varmı acaba? bilmiyorum şu anda kaç kapasite ile çalışıyor...??