-
otomotiv sektörünü şuan için etkileyen durum çip krizi. otokarın bu krizden çok fazla etkileneceğini düşünmüyorum. çok fazla etkileyeceğini düşünmeme sebebimse birincisi otokar diğer otomotiv şirketlerine göre daha az sayıda ama daha pahalı araçlar üretiyor. bu yüzden daha az çipe gereksinim duyuyor. aynı grubun diğer otomotiv şirketlerinin aylık ürettiği araç sayısı kadar araç üretmiyor otokar yıllık olarak.
-
bu düşüş ne diye sorarsanız. geçmişte de böyle ortada hiçbir sebep yokken serbest düşüş yaşadığımız çok oldu. altay süreci öncesi bu tür hareketleri hep altay kaybedildi olarak yorumlardık ama çok sonra gelmişti bu haber. klasik otokar speğinin hareketleri. benim gözlemlediğim son 6 yıldır şubatta zirve göster temettüye kadar bu zirve çevresinde inçık yap temettü sonrası serbest düşüş yap eylüle kadar kötü yatay stabil performans sergile, eylülde yavaş yavaş çık şubata kadar. tabiki geçmiş hareketler geçmiş bilançolar geçmiş olay ve hikayeler çerçevesinde şekillendi bugünler için yolumuzu aydınlatmaya yetmez
-
Bu yeni minibüs üretiminin otokara mali olarak nasıl bir katkısı beklenebilir. Analizini yapabilecek arkadaşlara şimdiden teşekkürler. Y.T.D
-
bunların dışında otomotiv sektörü döngüsel bi sektör. otomotivde dönem dönem ihtiyaç ertelenir veya öne çekilir. geçtiğimiz yıl düşük faiz ortamı ertelenen talep ve son dönemde de enflasyon beklentisiyle öne çekilen talebin etkisiyle otomotiv sektöründe satışlar iyiydi ve bu yüzden otomotiv şirketleri iyi performans sergiledi. şimdi yükselen faizlerin etkisiyle ve son dönemdeki yüksek satış hacimlerinden dolayı işler terse dönüyor olabilir. bu açıdan baktığımızda otokar sadece bir otomotiv şirketi değil aynı zamanda bi savunma sanayi şirketidir. daha çok sipariş üzerine ve ihracat odaklı çalıştığından dolayı da bu döngüsellikten gene daha az etkilenebilecek şirketler içerisinde düşünüyorum.
-
piyasaları etkileyebilecek çok fazla olay olsada en büyük etkenlerden birisi global faiz artışları olacaktır. bu konuda yellen geçtiğimiz haftalarda birkaç açıklama yaptı önce faizler artmalı dedi sonra çıkıp böyle bi tavsiyem yok dedi kısaca piyasayı yokluyorlar. borsaları baskılayabilecek etkenlerden en önemli durumlardan biri global faiz artışlarıdır. güçlü dolar demek diğer pekçok varlığın güçsüz fiyatlanması demek. faizler artmadan da bunun fiyatlaması yapılır önden artışlar gelmeye başladığında zaten beklenti önceden satın alındı hikayesiyle devam eder süreç
-
sosyal medyada tanık olduğum birkaç durumdan birisi otokarın kap göndermediği yönünde bazı arkadaşların sitemi var. şirket yurtiçi bi bayi aracılığıyla 10 otobüs satmış ve bunu zaten sosyal medya hesabından bildirmiş. zaten birşekilde şirketin sitesinde yeterli bilgi verilmişse bunun zaten kapta açıklanması bi fayda sağlamaz herseyden önce. bir ikincisi şirketin hasılatının belli bir yüzdesini geçen siparişler kapta açıklanır( açıklanmak zorundadır). bu oran yüzde 10 olarak aklımda kalmış fakat bu yüzde 10 farklı bir oran olabilir emin değilim. 3 otobüs 5 otobüs veya 10 otobüs satışı otokarın fiyatını yerinden oynatacak satışlar değildir bunlar çerez. biz yatırımcılar olarak elbette irili ufaklı her satışı önemsiyoruz bize kar olarak döneceği için fakat otokar gibi bi şirket için çok da büyük rakam değil bunlar aynı şekilde ankara bb otobüs ihalesinde 5 milyon euroluk kısma teklif verilmişti. bu da az bi rakam bu şirket için.
-
geçmiş 10 yıllık 21 mayıs kapanış fiyatlarını attım otokarın. tanık olduğum hep şuydu otokar için ucuz denilen döneme nerdeyse hiç rastlamadım. sebebiyle fiyat algısıydı. geçtiğimiz yıllara göre şu kadar çıkmış olduğu düşüncesi.fakat şirket 10 yıl önce 14 lirayken bugün 310 lira düşmüş haliyle ve 14 lirada net temettü verdi. tabiki bakınca kimi yıllar çok hızlı çıkıp sonrasında uzun süre dinlendiği dönemlerde olmuş. bugün 10 fk oranında tek başına gösterge olmasa da bu oran.
-
geçmiş bir şirketin künyesidir. geçmiş fiyatları atma sebebim budur. fakat şirket hakkında da pekçok bilgi barındırır. borsada yatırımın özü şirketin karına ortak olmaktır. en azından benim yaptığım bu. bu yüzden de yıllık payıma düşende temettü oluyor sadece. bugün fiyatı 600 lira olsada satmayacaktım 200 lira olsa da satmayacaktım. ki çok düşük olan maliyetime rağmen 400 üstü fiyatlarda da satma fikri hiç aklımdan geçmedi. hatta nisan sonrasında daha kötü performans sergileyebileceğini düşündüğüm halde satma fikri aklımdan hiç geçmedi. tabi piyasadaki herkes benim gibi yatırmcı değil. şirketin karı da temettüsü de çok ilgilendirmiyor pekçok kişiyi. borsamızın genel özeti de yatrımcı sayısı az ve genel istatistikte yerli yatırımcının bir şirketi elinde tutma süresinin çok kısa olduğu yönünde. tabi bunun pekçok sebebi var. yatrımcı sayısının azlığı da birilerinin istediği gibi at koşturmasına sebep oluyor.
Gönderi Kuralları
- Yeni konu açamazsınız
- Konulara cevap yazamazsınız
- Yazılara ek gönderemezsiniz
- Yazılarınızı değiştiremezsiniz
-
Forum Rules
Yer İmleri