Sayfa 529/612 İlkİlk ... 29429479519527528529530531539579 ... SonSon
Arama sonucu : 4890 madde; 4,225 - 4,232 arası.

Konu: PETUN - Pınar Et ve Un

1.  Alıntı Originally Posted by Küçükandonyadis Yazıyı Oku
    Masaya yumruk mu? Onlarda yumruk var mı ki vuracak?

Spek patron el ele yatırımcıya yedirmiyorlar işte,yıllardır böyle olmuş anca temettü vermiş o kadar.
    Marka değeri bile fiyatlanmıyor şirketin durum bu arkadaşlar.
    Zihniyetleri bunların bu şekilde, ehh derseniz ki zihniyetlerinin değişmesini bekleyeceğim buyurun bekleyin.

Hocam borsamızda patron ve tahtacının el ele operasyon yaptığı çok olmuştur bu doğru. Taktik belli , önce patron kötü bilançolar açıklar , şirket performansı kasıtlı olarak ve muhasebesel oyunlarla kötü gösterilir , kötü gelen bilançolar sonrası normal yatırımcı bilançoyu beğenmez , o bilanço ve rasyolara göre hisse fiyatı pahalı bulunur ve başlar normal yatırımcı satmaya.

Fonlar ve yabancı da satar. Onlar sattıkça düşük fiyattan tahtacı toplar. Yeterince malı toplayınca , patrona operasyon tamam başla piyasaya güzel haber ve bilanço göndermeye der. Patron da başlar sağda solda , medyada , gazetelere televizyonlara konuşmaya , şöyle yatırım yaptık böyle büyüyeceğiz , böyle işler aldık , ihracat yapacağız diye konuşmaya. Ardından da başlar muhasebesel oyunlarla güzel bilançolar gelmeye.

Bilançolar ve haberler güzelleşince tahtacı başlar kağıdı yukarı sürmeye , KY , fonlar da peşine takılır ve yukarılardan mal satılır başkasına.

Döngü kabaca böyledir.

Şimdi bu döngüde biz var mıyız? Evet kısmen varız. Ama mesela en azından kötü bilanço olayı çok yok bizde. Evet ilk çeyrek kötü geldi ana 1-2 çeyrek daha kötü gelmesi lazım oyun yapıyorlar demek için.

Şimdi bu bilançoya göre PETUN da Pınar süt de çok ucuz. Yani patronların hırsızlığı varsa bu kadar ucuz fiyattan alım fırsatı vermiyor olmaları lazım.

Yani ya bilançoyu kötü göstermeleri lazımdı ki bu fiyatlar pahalı kalsın , yada fiyatı yukarı sürmeleri lazımdı ki iyi bilançoya rağmen ucuz olmalayalım.

Ama patron tahtacı organizasyonu yukarıda ilk saydığım senaryoda olur. Biz de ise tersi bir durum var.

İyi bilanço , ucuz fiyat. Yani bu fiyatlardan alım fırsatı vermeleri bana 2 çağrışım yapıyor.

1- Ya ortada pis bir oyun yok hakikaten piyasa anlamadı ucuz olunduğunu

2- Yada patron tahtacı iş birliği bundan sonra başlayacak ve çok kötü bilançolar göreceğiz önümüzdeki 4-5 çeyrek. Yoksa bu bilançolar ile bu fiyatlardan mal toplamaları zor.

Pınar süt için bence en kötü geride kaldı. Zaten 2018-2020 arası kötü bilançolar yolladı ve 5-6 senedir TL olarak yerinde sayıyor , USD olarak ise dörtte bir fiyatına düşmüş durumda.

PETUN bilanço olarak hiç bir zaman kötü bilanço yollamadı ama o da USD olarak 5-6 sene öncesine göre yarı fiyatında.

Şimdi olay şu. Tamam birileri baskı kuruyor tahta üzerinde. Ama yeterli talep olsa isteyen istediği baskıyı kursun düşüremez kağıdı. Ancak mal kaptırır. Belki kısa vadede düşürür ama tahtacı da enayi değil elindeki ucuz malın çoğunu kaptırmak istemez. Yani esaslı bir talep gelse tahtacı da bunun karşıısında durmaz.

Bizim sorunumuz satanlarda değil. Neden bu fiyatlardan alıcı gelmiyor sorunumuz bu. Talep gelse kim satarsa satsın , zaten satanlar da vazgeçer talep gelse.

Ama bizim sorunumuz nasıl oluyor da bu fiyatlardan talep gelmiyor. Koskoca Pınar süt 1 çetrekte neredeyse sermayesinin %75'i kadar kar etti ama hala daha 0,75 PD/DD oranında işlem görüyor. Petun da benzer durumda.

İşte piyasanın olayı anlaması için sanırım 1-2 çeyrek daha bilanço gelmesi lazım yada patronların çıkıp şirkete sahip çıkması lazım. Şirkete sahip çıkmak sadece hisse geri alımı ile olmaz , çıkıp adam gibi şirketi tanıtsınlar medyada , yada özel sununlar yapsınlar aracı kurumlara yada büyük fonlara. Biz şöyle büyüyeceğiz böyle yatırım yapacağız , şöyle yurt dışı hamlelerimiz olacak vesaire.

Yani biraz aktif olmaları lazım şirketlerinin değerini arttırmak için. Sadece bilanço yollayarak çok ağır oluyor bu işler.

Batık dardanelin üç kağıtçı patronu bile son 1 senede kaç kere televizyonlara ve medyaya çıktı pazarladı şirketini.

Bizim ise altın değerinde şirketimiz var patronlar pısırık.

Patronların suçu bence şimdilik bu. Yoksa bu fiyatlardan mal almamıza izin verdikleri için uzun vadede müteşekkir olacağız bence. Uzun vadede bu fiyatlar PETUN ve süt için çok çok ucuz.

2.  Alıntı Originally Posted by sorpressa Yazıyı Oku
    Sonraki genel kurula gidip pankart açalım.Konuşma hakkımızı kullanalım.Belki dikkatlerini çekeriz

Hocam arada gidip balıklarla hindiler büyüdü mü diye de bakalım

3. Elbet bir gün büyük fiyatlamalar yapacak bu iki firma özellikle PNSUT logaritmik grafta uzun vadede çılgın hedeflerim var.

O hedefler Allahın izniyle gerçekleşecek, ama buradaki kimsenin elinde olmayacak belki benim de elimde olmayacak.

Allah bol ve hayırlı kazançlar nasip etsin hepimize.

4.  Alıntı Originally Posted by Küçükandonyadis Yazıyı Oku
    Elbet bir gün büyük fiyatlamalar yapacak bu iki firma özellikle PNSUT logaritmik grafta uzun vadede çılgın hedeflerim var.

O hedefler Allahın izniyle gerçekleşecek, ama buradaki kimsenin elinde olmayacak belki benim de elimde olmayacak.

amin ben sabırlıyım daha iyi bir fırsat olmadığı sürece beklerim.

5.  Alıntı Originally Posted by Küçükandonyadis Yazıyı Oku
    Elbet bir gün büyük fiyatlamalar yapacak bu iki firma özellikle PNSUT logaritmik grafta uzun vadede çılgın hedeflerim var.

Amin.

30 tl yi görsünde seneye kadar.Fazlası onlarda kalsın
    Paramın bir kısmını çekerim borsadan.

6.  Alıntı Originally Posted by sorpressa Yazıyı Oku
    Amin.

30 tl yi görsünde seneye kadar.Fazlası onlarda kalsın
    Paramın bir kısmını çekerim borsadan.

Borsa endeksinin USD cinsinden zirvesi 5 cent civarıdır. Şu anda ise 1.70 cent civarındayız. Yani USD zirvesinin neredeyse üçte birinde.

Belki TL olarak endeks rekor seviyelere yakın bir yerde ama USD olarak diplerde. Amerikan ve avrupa borsaları ile diğer önde gelen borsalar USD bazında zirvelerdeyken bizim diplerde olmamız ve hala daha bu seviyelerden yabancının gelmemesi , tam aksine satması ( gerçi son dönem satış durdu ama 2 senedir yabancı satıyordu ) ülkeye olan güvensizliğin göstergesi.

Yani borsamız USD bazında çok ucuz olmasına rağmen bu seviyelerden bile yabancı gelmiyor. Bu durumu tersine çevirmenin tek yolu daha istikrarlı ve uyumlu bir devlet ve ekonomi yönetimi.

Hükümetimiz içerde dışarıda daha piyasa dostu sinyaller vermeli. Sanırım bu yapılan hatalar anlaşıldı ki son dönemlerde biraz daha istikrar ve uyum arayışı var özellikle dış politikada.

Bu uyum ve istikrar sağlandığı takdirde , yabancı geri dönecektir. 3-5 sene önce %62-63 olan yabancı payı şu an %40-45 seviyelerine kadar düşmüş durumda. Yani tekrar %62-63 seviyesine çıkması için yabancının en az 25-30 milyar dolarlık mal alması lazım.

Böyle bir paranın borsaya girmesi endeksi en az 1800-1900 seviyelerine taşır. Ama bu paranın gelmesi için piyasa dostu mesajların ve icraatlerin yapılması lazım.

Biden ile görüşmede olumlu sonuçlar çıkarsa , AB ile bir uyum yakalanıp pozitif gündem oluşturulursa , Suudi arabistan ve Mısır ile normalleşme sağlanırsa ( bu Pınar için çok önemli çünkü Pınar süt ve et Suudi arabistana çok mal satıyordu 1 sene öncesine kadar ama şu an sıfır mesela ) , kısacası içerde dışarda tansiyon düşürülürse , yabancı geri gelir diye düşünüyorum.

2023 senesinde bulunan gaz rezervleri de devreye girmeye başlayınca cari açık daha da azalacaktır. O tarihe kadar da belki daha fazla gaz , petrol ve altın rezervi bulunacak.

Yani demek istediği şu ki , akıllı davranılıp , içerde dışarda doğru politikalar izleyebilirsek , borsanın daha gidecek çok yolu var önümüzdeki 2-3 sene.

Bir de buna iklim değişikliği ve kuraklık nedeniyle azalan tarım ve hayvancılık kaynaklarını eklersek , gıda sektörü önümüzdeki dönemin en önemli sektörlerinden biri olacaktır.

Maliyetim 22-23 lira arası , 30 liraya satmak için almadım sorpressa hocam. Hedef daha yukarılarda ama biraz sabır lazım. 1-2 sene de bekleyeceksek , beklerim sorun değil hedef şu ankinin en az 3-4 katı.

7. Üstadım durumu çok güzel özetlemişsiniz.İnşallah dediğiniz beklentiler gerçekleşir.
    Tahtadaki gruba bakınca temettü öncesi 27 lerden realize etseymişim bir kısmını doğru hamle olacakmış.Ama o gün ben fiyata bakıp işlem yapmaya çalışana kadar çok hızlı bir şekilde fiyatı düşürdüler.Hızlı çıkışın realizasyonunu tahmin ettim ama o gün baka kaldım.Normalde ağır hamlelerle ilerleseydi bir kısmını realize edeyim düşüncem olmazdı.Demek ki o günden yol haritası çizilmiş bugünlere kadar.
    Benim şu ana kadar en yüksek alış fiyatım 3.4 dolar.En düşük alışım 2.25 dolar civarı.Çok farklı fiyatlardan farklı miktarlarda alış yaptım.Ortalama maliyet 23.5 tl .
    30 tl benim için banka mevduat getirisinden fazla getiri demek.Ayrıca daha önce bir hesap yapmıştım mb krizinden 1 gün önce.Kredi çekip alsam 26 lira üstü kâr yazar diye not almıştım.Hafta sonu kriz oldu pzt-salı kredi çekip alınsa 24 üstü kâr demektir.Ben kredi çekmedim.Ama spek biliyordur demiyeyimde tahmin ediyordur diyeyim kimin hangi dönem hangi riskle hareket ettiğini.
    Tahtadaki yamyamları görünce bir kısmı için 30 tl güzel fiyat benim için.Bu fiyatın altında 10 senede geçse satılık hissem yok.Tabi yıllar geçtikçe 30 da bırakmam usd ye göre bir hedefim olur.Kalanıda uzun vade durabilir.
    Ben 30 falan diyorum ya bu yamyam 15 e de düşürürse şaşırtmaz beni.Spek bildiğin pokerci çıktı.O yüzden yazdıklarım yatırım tavsiyesi içermez.Kendi hayal dünyamda sesli hayal kuruyorum.Hatta bazen yüksek fiyat hedefi koyunca ben bile inanamıyorum kendime sebebi 1 ev 1 araba vizyonu ile yetiştirilen kuşaktan geldiğim için.

8. Bu da temettü sonrası kredi çekildiğinde güncel 1000 lot için 22 üstü fiyat kâr yazar notu olsun.Tavsiye içermez kesinlikle.

En son geçen sene bir arkadaşıma aylık ödemesi seni sarsmayacak kadar kredi çekip 1000 lot Arena al dedim.Çok samimi bir arkadaşım olduğu için dedim.Kredi çekip 9 liradan 1000 lot Arena aldı.O aldıktan sonra 7.2 lere kadar düştü.Ama hiç takip etmedi ve kredi borcunun son taksit ödemesini bitirdi ve 9 liradan aldığı Arenayı 58 liradan sattı.Emirhan Bey arkadaşımdanda hayır duası aldınız.Sizin çizdiğiniz projeksiyonlar sayesinde bakış açımız değişti.

Sayfa 529/612 İlkİlk ... 29429479519527528529530531539579 ... SonSon

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

• Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •