Sayfa 679/994 İlkİlk ... 179579629669677678679680681689729779 ... SonSon
Arama sonucu : 7951 madde; 5,425 - 5,432 arası.

Konu: OTKAR - Otokar

1.  Alıntı Originally Posted by Otokar Yazıyı Oku
    BİR BAKIŞTA OTOKAR
    SON 5 YILLIK KARLILIK
    2016/12 69.725.866
    2017/12 99.423.000
    2018/12 164.336.000
    2019/12 351.592.000
    2020/12 618.268.000
    Şirket son 5 yıldır karını nerdeyse her yıl yüzde 50 üzerinde artıyor. Bu karlılık süreci geçmişte kaldı ve bir şekilde fiyatlara yansıdı. Önemli olan gelecekte edeceği karlar.
    Karlılıkta yaşanan bu artışın tek bir yıla özgü değil düzenli bir şekilde her yılda görülmesi sürdürülebilir büyüme adımlarından kaynaklandığını söyleyebiliriz
    Şirketin 2020 faaliyet raporunu linkten inceleyebilirsiniz
    https://www.otokar.com.tr/getmedia/6...aaliyet-raporu
    faaliyet raporundaki kesinleşen siparişler bölümünden 2020 yılsonu siparişlerin 2021 hasılatını etkileyeceği için incelemekte fayda var. 2020 yılsonu kesinleşen siparişlerin 2019 dan daha fazla olduğunu görüyoruz.
    2021 yılı hasılatı etkileyecek şirket tarafından açıklanan siparişler.
    1. 04.11.2020 tarihli bir afrika ülkesine 4x4 zırhlı satışı 25 milyon dolar. Teslimatların 6 ay içinde tamamlanması beklendiğinden dolayı 2021 ilk 6 aylık ciroya yansıması beklenmektedir.
    https://www.otokar.com.tr/getmedia/a...-25-milyon-usd
    2. 26.10.2020 tarihli zırhlı araç siparişi 110 milyon dolar. Teslimatların 2021 yılı içinde başlayıp 2022 yılında tamamlanması beklenmektedir.
    https://www.otokar.com.tr/getmedia/9...gisi-ekim-2020
    3. Ankara ego 28 adet körüklü otobüs siparişi tahmini olarak yaklaşık 6 milyon Euro
    https://www.otokar.com.tr/haberler/g...genel-mudurluk
    4. Slovakya Bratislava 40 adet kent siparişi
    https://www.otokar.com.tr/haberler/g...s-ihrac-edecek
    5. 2017 yılında imzalanan aljasoor rabdan teslimatları devam etmektedir. 2021 yılında ciroya katkısı devam edecektir. (6 yıl 660 milyon dolar ortalama olarak her yıla eşit dağıtıldığını düşünürsek 110 milyon dolar yıllık katkı diyebiliriz.)
    https://www.otokar.com.tr/getmedia/c...rmu-20-02-2017
    6. Yılsonu başlaması beklenen iveco beklentisi. 5 yılda 5000 otobüs üretilmesi beklenmekte olup yıllık yaklaşık 1000 otobüs olarak görebiliriz. bu yıl üretimin yılsonu başlaması beklendiğinden dolayı katkısının daha az olacağını düşünebiliriz.
    https://www.otokar.com.tr/getmedia/f...isi-25-02-2020
    7. 7. şirket ilk çeyrekte 107 milyon lira kar açıklayarak tarihindeki eniyi ilk çeyrek net kar rakamına ulaşmıştır.

geçtiğimiz yıl açıklanan gürcistan otobüs siparişi eshot otobüs ihalesinin büyük bir kısmının geçtiğimiz yıl ve ilk çeyrekte tamamlandığını düşündüğüm için yazmadım.

şirket tarafından açıklanan bilgi olarak elimizdeki mevcut anlaşmalardır
    8. Yaklaşık 7 yıllık otokar yatırımcısıyım. Yaptığımı kimileri doğru bulur kimileri yanlış bulur bilemem fakat ihtiyaç olmadıkça satmıyorum. 2018 şubat ayından bu yana da ihtiyacım olmadığı için 1 lot bile satmadım. Haliyle de her düşüşten fazlasıyla nasibini almış bir yatırımcıyım. Şu son 460-287 düşüşüne rağmen yaptığım yatırımdan veya satmamış olmaktan pişman değilim. Çok fazla düşüşe yakalanmış olsamda başlıca büyük düşüşler 147-60 altay ihalesinin kaybedildiği süreçteki düşüş, 175-96 kovid düşüşü. Benim için sert düşüşler ortaklığımı daha az parayla daha fazla artırmak demek.

Düşüş süreçleri kolay olmuyor. Herseyden önce düşüş dönemlerinde insanlar şirketle ilgili karlılığıyla ilgili bir olumsuz durum olup olmadığını düşünmeye başlıyor ve genel kanı kesin olumsuz bir durum var bu yüzden düştüğü düşüncesi oluyor. Tekrar aynı zirveyi görüp görmeyeceği veya ne zaman göreceğini bilememek gene yatırımcıyı olumsuz etkileyen farklı bir olumsuz düşünce oluyor.

Böyle düşüş dönemlerinde şirketle ilgili tuttuğum notları açıp okuyorum. Notları okudukça birilerinin niye sattığı kaça sattığı niye düştüğü umrumda olmuyor. Birileri alıp yükseltecek diye ortak olmadım bu şirkete aksine herkesin olumsuz düşündüğü en büyük beklentisini kaybettiği (altay ihalesini kaybettiği süreç) ve herkesin sattığı bir dönemde aldım. Almamdaki en büyük nedense büyüyecek olmasına inanmamdı. O dönem (2018) 60-70 fiyat aralığında aldığım lotlarım şirketin son 3 yılda hisse başı 2018 7 lira 2019 16 lira 2020 25 lira hisse başı kar etmesiyle kendini amorti etmiş durumda.

Düşüş dönemlerini kolay atlatmamın sebebi şirkete şirketin büyüme potansiyeline olan inancım oluyor. Birileri alıp hisse fiyatını yukarı taşıyacağı için değil otokarın büyümesini devam ettireceğine inandığım için portföyümün büyüyeceğine inanıyorum. Karlılığın geçici olarak dönem dönem negatif etkilenebileceği dönemler olabilir şirketin karlılığını kalıcı olarak olumsuz etkileyecek bir durum olmadıkça da bir sorun görmüyorum. Yıllık temettümü alıyorum çekiliyorum köşeye.

Düşüş bugün nezaman biter nereye kadar devam eder bilmiyorum. Şurdan döner burdan döner demek tahminden öteye gitmez. Fakat gün gelir düştüğü yerden kalkmasını bilir.

İnanmayan insan sabredemez. Küçük yatırımcı olarak en büyük sermayemin sabrım olduğunu düşünüyorum.

Şirketin kesinleşmemiş hiçbir sipariş veya anlaşmasını yazmadım çünkü belki hayal satmak olur. Fakat bir tulparın satışını görmek, kazakistanda kurulan şirketle ilgili gelişmeleri görmek kendime sattığım hayallerim içinde…

Yazdıklarım 7 yıllık otokar serüvenimden alıntılar kendi bakış açımı da yansıttığı için yatırım kararlarınızı burda yazılanlara bakarak almamanız dileğiyle.

düşüş zamanlarında fiyat hareketleri yoruyor yatırımcıyı. fiyata değilde şirkete bakmak istedim bu günlerde, eski yazdıklarımdan da alıntılar yaparak. hersey gönlünüzce olsun. selametle kalın....
    Çok teşekkürler harika yazmışsınız. 2. çeyrek veya yıl sonu kar tahmininiz var mıdır?

2.  Alıntı Originally Posted by cgknypc Yazıyı Oku
    Çok teşekkürler harika yazmışsınız. 2. çeyrek veya yıl sonu kar tahmininiz var mıdır?
    Net kar konusunda bi tahminim yok rakam olarak. Ara dönem bilançolarında dalgalanmada olabilir. Karlılığı negatif etkileyebilecek durumlar olsada faizler, emtia fiyatlarındaki artış ve üretim maliyetleri gibi kesinleşen siparişler ve satışların seyrinden dolayı yıllık karlılıktaki artışın devam edeceğini düşünüyorum. Yatırım tavsiyesi değildir

3.  Alıntı Originally Posted by Otokar Yazıyı Oku
    Bu yıl borsaya yeni gelen pekçok arkadaş var. Borsamızın derinliği için yatrımcı sayısı önemli. Bu yüzden yeni gelen her yatrmcı kıymetli. İçlerinde temel veya teknik olarak altyapısı olanlar var bir de hiç bilgisi olmayıp tweeter veya forumlarda okuduğuyla veya farklı duyumlarla hareket edenler var. Pekçok düşüşe yakalandım borsada ve otokarda. Örneğin otıkarda 147 den 60 a düşüş gibi. Veya pandemi öncesi 82 den 40 a ford 28 den 14 e tofaş 175 den 100 e otkar 62 den 38 e ttrak gibi. Bu yüzden 6 ayda 100 liradan 260 liraya çıkmış nerdeyse 3 kat kazandırmış hisselerde alım yapacak arkadaşlar gazla sözle duyumla değil araştırarak alım yapsınlar. Düşüşlere alışık değilseniz fena canınız yanar. İi günlerde herkes yazar çizer güler oynar düşüşlerde buralarda kimseyi bulamazsınız ya da sadece sövenler kalır. Yazdıklarımdan otokar için düşecek veya çıkacak anlamı çıkarılmasın. Hep böyle olmuştur. Bana gelince benim için otokar borsada alıp sattığım bi fiyattan daha fazlası. Şirket olarak seviyorum. Fiyatı düşsede çıksada umursamıyorum. Para lazım olmadıkça satmayı düşünmediğim bi hisse. Herkese bol kazançlar. Yazdıklarım yatrm tavsiyesi değildir
    Bugünlerde hissenin pazarlandığını söyleyen çok, söveni sayanı da çok. Böyle sert düşüşler herzaman oldu ve olacak. Ozaman gecen yıl 80 liradan 40 liraya düştüğünde de ford pazarlamışlar, 80 liradan 25 liraya düştüğünde ttrak pazarlamışlar, 28 liradan 15 liraya düştüğünde tofaş pazarlamışlar, 175 liradan 100 liraya düştüğünde otokar pazarlamışlar. Nedense bu şirketler şu büyük düşüşe rağmen gecen yılki sert düşüşteki zirve fiyatların temettü düşüşüne rağmen 2 katı fiyatındalar. Pazarlandığını söyledikleri şirkerlerden ford avrupa ticari araç pazar lideri, yurtiçi tüm şirketler içinde ihracat şampiyonu. Türk traktör ülkenin traktör ihracatının yüzde 90ını tek başına yapan şirket, yurtiçi traktör pazar lideri, tofaş yurtiçi binek araç pazar lideri, otokar yurtiçi otobüs pazarı lideri, savunma sanayiinde de önemli bir oyuncu. Şirketler değil kötü olan Borsa böyle bir yer arkadaşlar çöküşler düşüşler herzaman olacak ve burası çok acımasız bir mecra.

Zirve tazeleyen şirketlerde alım yaparken olası bir düzeltmenin gelebileceğini ve canımızın yanabileceğini bilerek alım yapmak gerekli. Borsanın güneşli günlerinde heyecanla onu aldım bunu sattım şu kadar kar ettim diyen insanlarla bugün şu kadar zarar ettim lanet olsun hissenize sahip çıkın pazarlandı diyen insanlar aynı insanlar. Bu şirketler geçen yıl düştükleri zirve fiyatları haketmedikleri için ya da ederi oralar olmadığı için değil piyasa şartları piyasa psikolojisi buna uygun olduğu için düştüler. Otokar geçen yıl 175 lirada çok pahalı olduğu ve ederi 100 lira olduğu için düşmedi. Piyasa şartları bu düşüşe uygun olduğu için düştü. Yeterince korktuk fabrikalar kapandı yaklaşık 1 ay üretime ara verdi çoğu fabrika. Virüsün nereye evrileceği ve hayatı nasıl etkileyeceğini bilmek muammaydı. Yaklaşık 4 aydır bir düşüş sürecindeyiz devam edecekmi nereye kadar devam edecek bilmiyoruz. Bende düşüşten nasibimi fazlasıyla alıyorum. Düşüşlere karşı tek hazırlığım böyle günlerin herzaman olacağını bilmem ve psikolojik olarak buna hazırlıklı olmam. Ben de böyle çöküş dönemlerinden çok memnun değilim fakat borsanın doğası bu. Piyasa satmak için de almak içinde herzaman bahane buluyor

yatırım tavsiyesi değildir...

4. Aynen kardeş sana katılıyorum. Kısa vadede kar alma peşinde koşanlar ilkaki bi hissede zirvede yakalanıyorlar. Sonra feryat figan durumları oluyor. Önemli olan güvendiğin bir şirkete yatırım yapmak. Zaman alsada ederini buluyor ve kazandırıyor. Temettüsü de cabası. Bende otokarda 6 yıldır varım.Tek hissem de bu. Düştükçe de ekliyorum. Misal geçen yıl borsaların çöktüğü anlarda 99 TL den alabildiğim kadar aldım. Kısa sürede sadece bu aldıklarım bile 4e katladı. Velhasıl ben buraları alım fırsatı olarak görüyorum azar azar sabırlı bir şekilde almaya devam ediyorum. Tüm ortaklara da bol kazançlar diliyorum.

5. otokar arkadaşımız her şeyi çok güzel özetlemiş geleceği olan büyümesi olan hisede beklemeden kazanılmıyor borsa ile 1997 yılında tanıştım 1998 krizini gördük portföyüm yarıya düştü 20 liramız 10 oldu 2000 rallisinde 10 katına yani 100 birim oldu 2001 / 2002 kririzinde 3/1 düştü krizden sonra altın yıldız almıştım bedelli yaptı bedelliyede katıldım 1 / 2 sene bekledim yüzde 20 kar ile sattım 5 / 6 sene sonra 60 / 70 kat yükseldi 2012 de sasa 1 25 ler de çok ucuz diye al sat yaptık kazandık sandık ama kazanmamışız 2015 de sasa satıldı bedelsiz de bölündü şimdi fiyatı fizana gitti örnekler çok ama bu kadar yeter o zamanlar borsadan hiç bi haberdik bundan sonra hisse al sat değiştir doğru dürüst kazanmadık 2008 amerika kulelerine saldırı sonrası krizine yakalandık 3 40 tl den bryat almıştım 2 20 ye kadar düştü satmadım inat ettim 2020 nin sonuna kadar sat al dahi yapmadım her sene temettü verdi beklemekle kazanıldığını anladım 10 katı 34 00 tl 100 katı 340 00 tl . hiç bir hisseden fazla beklemediğim için fazla bir şey kazanmadım çok kişiye de aselsan aldırdım 2 50 kadar düştüğü zaman biraz kazanınca herkes sattı bölünmelerini hesaplarsak nerelere gittiğine inanamazsınız sonradan çok pişman oldular otokar da 2023 yılı sonunu görmeden satmak istemiyorum o zaman durumu yeniden değerlendiririm hisse ne yaparsa yapsın elimdeki fiks hisse adedini hiç satmam ufak sat al yaptığım için maliyet yüksek gösterir 100 /200 lot kadar almış olduğum hisse parası kadar elimde olan hisselerden sat al yaparım birini satar öbürüne geçerim sıra gelince tekrar alırım o zaman krizlerde endeks dolar bazında zirve veya zirveye yakındı şimdilerde dolar grafiği diplerde veya diplere yakın yerlerde bu arada bist 2007 / 2010 / 2013 lerde 500 doları gördü şimdilerde 159 dolarda 2013 den bugüne kadar biste gelen hisselerle bistin değeri dahada yükselmiş oldu ama dolar olarak bit hiç yükselmedi benim pirensibim borsada en az 3 hisse en fazla 5 hisse olması lazım takibi zor oluyor tek hissede sıkışma durumu oluyor
    yatırım tavsiyesi değildir .

6. endeks aylık dolar grafiği . y t d

7.  Alıntı Originally Posted by Otokar Yazıyı Oku
    100 liradan baslayıp 460 liraya giden yükselişin ara düşüşlerinden sonraki desteklerinde tutunamadık.
    460-100=360
    360/2=180
    100+180=280 lira
    280 lira 100-460 yükselişinin yüzde 50 düzeltmesinin bulunduğu yer.
    294 lira 200 günlük hareketli ortalama
    Eski yatrmcıların hisseyi elinden kaçırdığı fiyat 255 civarı burası fincan-kulp hedefiydi formasyon tamamlandı diye verdi elinde önceden tutan pekçok kişi. Spek bunları tekrar hisseye bulaştırmk istemeyebilir. Ben düzeltmenin tamamlandığını yeni bir yükseliş öncesinde olduğumuzu düşünüyorum. Extra piyasaları sarsan negatif yurtiçi veya yurtdışı beklenmedik bir gelişme olmadığı sürece. Yazdıklarım yatrm tavsiyesi değildir.
    Ben açıkçası 294(200 günlük temel hareketli ortalama) lira görüp hızlıca kalkınca ve sonraki günlerde dipleri yükseltince düzeltmenin bittiğini düşünmüştüm. Ama aklımda da 100-460 büyük yükselişinin yüzde 50 düzeltme seviyesi olan 280 liraya değebilme ihtimali vardı. Cuma günü kapanışı buradan yaptık. Burası aynı zamanda 50 haftalık üssel hareketli ortalama.

kovid öncesi en yüksek 172 lira gördü kovidde anlık 96 liraya değip kalktı. zirveden yüzde 44 düşmüş.

güncel en yüksek gördüğü değer 464 lira cuma gördüğümüz en düşük 278 lira. zirvden yüzde 40 düşmüş.

temettü düzeltmelerini almak belki daha sağlıklı olur.

280 lira gerek büyük yükselişin yüzde 50 düzeltme seviyesi olmasından dolayı gerekse 50 haftalık üssel destek olmasından dolayı önemli bi fiyat. 50 haftalık ortalama olmasından dolayı da günlük kapanışlar bu seviyenin altında olsa da haftalık buranın altında kapatmaması gerekli. Bu fiyatın altında herhangi bir destek veya dönüş noktası aramam elimden geldiğince portfoyume destek olurum günlük 3-5 ne varsa zamana yayarak.

Yazdıklarım yatırım tavsiyesi değildir.

Sayfa 679/994 İlkİlk ... 179579629669677678679680681689729779 ... SonSon

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

• Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •