Ege Cansen hocanın bugün yine yahudi damarı tutmuş.
Eğer bizdeki bir öğretmen İsviçre deki bir öğretmenin onda biri maaş alıyorsa, iki öğretmenin maaşı eşit demektir demiş. Bunuda satınalma gücü paritesine bağlamış.
Bence halt etmiş.
Satınalma gücü paritesinden hesaplamak bence de doğru ancak bu güç hatalı hesaplanıyor olmalı.
Bizim Öğretmenin maaşı 7bin TL diyelim, İsviçre ninkide Ege hocanın hesabına göre 70 bin TL. İsviçredeki ürünlerin fiyatı bizden 10 kat pahalı demek istiyor.
Bizim öğretmen 7 bin TL ile, İsviçredeki Öğretmen ise 70 bin TL ile aynı refah içinde yaşar. Ege hocanın söylediği bu, ve BU AÇIDAN TEORİDE DOĞRU.
Gerçekte ise yanlış.
Benim görüşüm tamamen yüzeysel verilere dayanıyor. Gerçek veriye ulaşmak için 2 ülkenin, öğretmenlerin kullandığı ürün ve hizmetlerinin fiyatlarını ve devletin öğretmenlere sunduğu hizmetleri, destekleri alıp karşılaştırmak gerekiyor. Ben sadece bir kaç ürünü karşılaştıracağım ancak bu ürünlere sahip olan kişiler kendini refah içinde sayıyor.
Refah deyince araba, ev, eğitim sistemi, devletin birey olarak sana sunduğu kolaylıklar filan akla gelir öyle değilmi.?
Bizim Öğretmenin yıllık maaşı 8.500 USD, İsviçreninki 84bin USD olduğunu varsayalım. Bu rakamlar GYİH rakamları, oradan gidelim.
Şimdi satın alma gücüne dönelim.
Bizim öğretmen bir yıllık maaşının tamamı ile sıfır bir arabanın sadece motorunu alabiliyor. 2.5 yıllık maaşı ile sıfır bir araba alabiliyor ve 10 yıl içindede arabanın vergileri, sigortaları, benzinden alınan vergileri bir 2.5 yıllık maaşını daha veriyor.
Gelelim İsviçre'li öğretmene. İsviçre'li öğretmen bir yıllık maaşı ile 4 tane sıfır araba alabiliyor. 10 yıl içindede devlete ve sigortalara bir araba tutarı kadar vergi ödüyormu ödemiyormu bilmiyorum. Tahminim uzak ara ödemiyordur çünki aynı ailenin üç beş arabası filan oluyor. peynir ekmek gibi araba alıp satıyorlar.
Peki neden arabada durum böyle.? Çünki aynı araba bizde ve İsviçre de aynı fiyata satılıyor. Bizdede 20 bin avro, İsviçre dede 20 bin avro. Ege hocanın hesaba göre o arabanın fiyatı bizde 20 bin avro iken İsviçre de 200 bin avro olmalı. Ama değil, İsviçre dede 20 bin avro ya satılıyor. Anormal olan bizdeki fiyatı. Bizdeki araba üreticileri hem anormal fiyata araba üretip satıyorlar, üzerine devlet vergisi biniyor, üzerine ihracat yaparsa bu halkın vergileri ile teşvik alıyor, üzerine her sıkıştım dediğinde bu halkın vergileri araba firmalarına yağdırılıyor. O sebeple bizdeki fiyat düşmüyor, ihracat fiyatıda yükselmiyor. Bizim Devlet halktan alıp araba firma sahiplerine veriyor.
Eeeeyyy yahudi zihniyetli sömürgeci Ege hoca. Bak sadece tek ürün, araba hesabında çuvaladın. Yine kelini tokatladım.
Sadece araba fiyatlarını örnek verebildim çünki o fiyatları net biliyorum, diğerlerini bilmiyorum. İnternetten arar bulurumda boşa zaman kaybı olur. Kime neyi ispatlayacağımki.?
Ege hocaya sorarsan, TR deki öğretmen hıyarı 2 TL ye yiyor, İsviçreli Öğretmen 20 TL ye yiyor diyecektir. Bu sebeple 2 öğretmenin de refah düzeyi aynı diyecektir.
Neden?
İki ülkedeki öğretmende bir ayda kendi maaşları ile 60 hıyar yiyebiliyor.
Kabak.? Yiyebiliyor.
Karpuz? Aynen.
Kötü niyetli olunca hesabı hıyar dan yaparsın. Aynı sayıda hıyar yiyebiliyorsan refah'ın eşittir.
Ege hoca nın sömürgeci yahudi holdinglerde çalıştığını unutmayın.
Ayrıca Ege hoca TV de görünen diğer medya maymunu akademisyenlere göre üç beş gömlek üstündür. Ancak o üstünlüğü Türk işçisinin maaşlarına gelince kararıyor. Sebebi nedir bilemiyorum. Aptal desen değil.
Çalışanın maaşına gelince "aman zam yapmayın enflasyon patlar" diyor. İşverene teşvik deyince birden kahraman kesiliyor. Düşük maaş istediği kalabalıkların maaşlarından kesilip işverene teşvik verilmesini destekliyor. Böyle bir anormal kafa yapısı var. Kendiside çok iyi biliyorki enflasyonun sebebi çalışana yapılan zamlar değil, kötü devlet yönetimi. Kuzey ülkelerinde o kadar yüksek maaşlarla neden enflasyon SIFIR. Neden Alman işçileri BMW ile geziyorda enflasyon fırlamıyor.?
Yazmamışsam, pozisyonum aynen devam ediyor demektir.
@NeAcaipDunya
Yer İmleri