Selamlar,
Doğrudan fon adı vermeyeyim.
TEFAS'ta şu ifadeleri aratarak inceleyebilirsiniz :
SERBEST (DÖVİZ)
SERBEST (DÖVIZ)
SERBEST (DOVİZ)
Bazı fonların adlarında Türkçe karakter kullanmamışlar

Bu nedenle hepsini aratın ve karşılaştırın lütfen.
Neden hepsini yazdığımı, fonları gördüğünüzde anlayacaksınız
Sayfanın alt kısmında yer alan dönemsel getirileri karşılaştırarak USD bazında getiriyi hesaplayabilirsiniz.
Kabaca : (100+FonGetiriYüzdesi) / (100+DolarGetiriYüzdesi)
KAP adresinden ve mutlaka fonun kendi sayfasından fon yönetim ücretlerini teyit edin.
Fonların, serbest fon dahi olsa senede iki defa "performans sunum raporları" var.
Mutlaka inceleyiniz.
Nitelikli yatırımcı konusunda haklısınız, ancak şu açıdan bakılabilir:
Daha düşük meblağlarla kendiniz hazine eurobondu alırsanız,
53bin TL altı kupon geliri için -2021 yılı istisna tutarı- beyanname yükümlülüğü yok.
*** buraya daha sonradan ekleme yaptım : nitelikli yatırımcı kaydının nasıl alınabildiğini lütfen tekrar inceleyiniz. tek yolu 1m portföy değil ****
Bugünkü kurdan yaklaşık 5800USD kupon gelirine denk gelir,
2040 ve sonrası vadeli 6.625% ve benzeri kupon ödemeli kağıtları incelerseniz, yaklaşık 88bin USD'ye kadar beyansız pozisyon açabilirsiniz anlamına gelir.
https://www.bourse.lu/security/US900123CG37/207344
Bu da bugünün parasıyla yaklaşık 800K TL'ye denk gelir ki, nitelikli vs işi ile uğraşmadan, vergisiz beyansız getiri anlamına gelir.
-Tabi ki satarsanız beyan eder ve vergi ödersiniz -
Karı-koca vb. ayrı ayrı alsanız vb.... hesap daha da enterasan hale gelir...
Neyse, fazla uzattım konuyu.
Vergi konusunda da bir şeyler yazdığım için hatırlatmakta fayda var:
Yazdıklarımın tamamı bir amatörün kısıtlı bilgisine dayanmaktadır.
Doğru ve kesin bilgiyi, yetki sahibi bir uzman ile yatırım ve vergi danışmanlığı hizmeti alarak öğrenebilirsiniz.
Yazdıklarımın tamamının hatalı bilgiye dayanma ihtimali olduğunu göz önünde bulundurarak mutlaka uzmanlarından öğreniniz.
Bol kazançlar.
Yer İmleri