Yalnız sizin bu günkü fiyat zannettiğiniz rakam 23 kasımda girilmiş.
O günden bu güne kurda % 10 artış var.
Şu yaşadığımız günlerde ilan sahibine telefon açmadan güncel fiyatın kaç olduğunu bilemezsiniz.
2013 Fiyatı ise konuyla çok alakasız.
"Dolar cinsi varlık" olan altının da 2013'teki dolar fiyatıyla bu günkü dolar fiyatı arasında uçurum var.
Dolar cinsi varlık, ama ons fiyatı ikiye katlanabiliyor veya yarıya düşebiliyor.
Ekonominin coştuğu dönemle battığı dönemi kıyaslamak, bir tarlaya aralık ayında gidip "buralar temmuz ayında çok kuraktı, şimdi bol yağmur alan sulak bir tarlaya dönüştü" demeye benzer.
Oysa ki tarlanın sulaklığında değişim olup olmadığını anlamak için karşılaştırma ya temmuzdan temmuza, ya da aralıktan aralığa yapılmalıydı. (Ve tabi ki çok daha uzun vadeyi kapsamalıydı)
Ev örneğinde de krizden krize veya zirvden zirveye bakmak lazım. Ve minimum 20-30 yıl.
Ben hep 2001 krizinde 7 BİN DOLAR'a aldığımız evi örnek veriyorum. Forum artık bıkmıştır hep aynı hikayeyi dinlemekten.
Ama malesef insanlar ısarla tepeyle dibi kıyaslamaya devam ediyor.
O 7 bin dolarlık ev 2013 yılında 50 bin dolara rahat giderdi. Bugün 20-25 bin dolara gider.
2013'ü başlangıç noktası kabul eden kişi, asıl görmesi gereken tablonun tam tersini görür ve emlağın hep kaybettirdiğine inanır. (Yıllarca alınan kirayı zaten hiç hesaba katmazlar)
Zirveyi başlangıç alıp diple kıyaslamak, papaz krizini başlangıç alıp ertesi yıl "dolar kaybettiriyor bakın gördünüz işte" demeye benzer.
Dolar topiğinde bunu diyenlere kızan birçok kişinin, gelip emlak topiğinde aynısını yaptığına sık sık şahit oldum.
Yer İmleri