Sayfa 572/1001 İlkİlk ... 72472522562570571572573574582622672 ... SonSon
Arama sonucu : 8006 madde; 4,569 - 4,576 arası.

Konu: Viop XXXVII

1. Aralık 2021 tüketici enflasyonun tabanı %8-9 olmaz ise, ülke içi ücret dengesi çok ağır yara alır.

Esen kalın.

Duhul
    Feb 2017
    İkamet
    İSTANBUL
    Gönderi
    9,242
    aynen katılıyorum daha önce bende yazmıştım...gelecek yıl enflasyon kaç olacak göreceğiz...mesele zam yapmak değil ki...o işin kolay kısmı...

Alıntı Originally Posted by cennetyolu Yazıyı Oku
    Asgari ücretin kaç TL yapılacağının hiçbir önemi yok.. fazla takılmamak lazım..ister 3.000 TL yapsınlar ister 4.000 TL yada 5.000 TL çok fazla farketmez.
    Önemli olan adamın alım gücü ne olacak ? Bu parayla Ocak ayında kaç lt ayçiçek yağı kac kilo peynir alacak Haziran ayında ne kadar alıcak? aynısını alabilecek mi? Öyle bir para basılır ki enflasyon patlar %100 olur paran pul olur..Baştan 10 litre yağ alırken sonra 5 litre yağ alamaz olabilirsin..

3.  Alıntı Originally Posted by seyis Yazıyı Oku
    Aralık 2021 tüketici enflasyonun tabanı %8-9 olmaz ise, ülke içi ücret dengesi çok ağır yara alır.

Esen kalın.
    O şekilde olması için çalışılıyor. Marketler ön yüklemeli zam yapmış her şeye. Geçen aydan kalan enflasyon farlkı da var. Ay ortası ile ay sonu fiyatlar arasında büyük fark vardı. Bir seferinde TUIK o farkı açıklamıştı ama şimdi açıklamadılar.

Ay başı 100 olan ürün ay sonu 120 olunca o madde ortalama %10 arttı deniyor, ertesi ay fiyatı sabit kalsa bile bu sefer yeni ay için %10 artış daha açıklanıyor.
    Tüm yorumlarım asla/zinhar alım veya satım tavsiyesi değildir.
    "Zayif devamli adalet ister, halbuki bu kuvvetlinin umurunda bile değildir."

4. Berber ücreti en gerçekçi ekonomik gösterge deniyor. Tasarruf için berbere gitme ertelenince berberler de geçinebilmek için fiyatı indiriyor arz talep dengeleniyor muhtemelen. Çok fazla gelen olmaya başlayınca zam yapılıyor.

Şimdi zincir berberler çoğaldığı için eskisi kadar geçerli mi bilmiyorum.

TIR şoföründen önce berberler Avrupa'ya kaçabilir, orada çok pahalı deniyor.

Ekonomi kötü olduğundan berber ücretleri genel ortalamanın altında kalmış. Ücret artışları berber zammını tetikleyebilir.

Madde Ağırlık Yılık% Aylık%
    Erkek Berberi 0.2659 15.19 2.44
    Kadın Berberi 0.2173 14.91 1.65

5.  Alıntı Originally Posted by cennetyolu Yazıyı Oku
    Asgari ücretin kaç TL yapılacağının hiçbir önemi yok.. fazla takılmamak lazım..ister 3.000 TL yapsınlar ister 4.000 TL yada 5.000 TL çok fazla farketmez.
    Önemli olan adamın alım gücü ne olacak ? Bu parayla Ocak ayında kaç lt ayçiçek yağı kac kilo peynir alacak Haziran ayında ne kadar alıcak? aynısını alabilecek mi? Öyle bir para basılır ki enflasyon patlar %100 olur paran pul olur..Baştan 10 litre yağ alırken sonra 5 litre yağ alamaz olabilirsin..
    Yunana ilk gezmeye gittiğimde türk bir garson vardı belediyede memur 1000 yada 1200€ymuş maaşı hatırlayamadım, sonra hükümet 600e düşürmüş ev kredsi olduğundan ek iş olarak garsonluk yaptığından bahsediyordu. Maaş indirme işi baya garip gelmişti.
    Hamdolsun euro ile maaş alamadığımız için o şekil indiremiyorlar bizde[emoji3]

6. Berber verisinden bile kirpmislar.

7.  Alıntı Originally Posted by tospa Yazıyı Oku
    Berber verisinden bile kirpmislar.
    Pandemi vs nedeni ile zam yapamadılar belki.

Şubat ayı başında açıklanacak berber enflasyonuna bakalım. Muhtemelen aylık en az %10 açıklanır.

Ondan sonraki dönemde berber ücreti arttığında ekonomi ısınıyor şeklinde ön uyarı için takip edilebilir.
    Haziran'da rahatlama olacakmış muhtemelen Temmuz ayında bir artış daha görürüz. Yok artmıyor ise durum sakat demektir.

8. Geçen video haber vardı, işçi belediye otobüsüne kıyafetinden dolayı alınmadı şeklinde.

Asgari ücretin içine giyim ve berber gibi şeyler de katılmalı. Açlık sınırı yeterli değil. Hacettee Üniversitesi'nden kalori hesabı almışlar, yiyecekleri kalori hesabına göre asgari ücrete dahil ediyorlarmış. Kendimi kötü hissettim. İnsanı makina robot olarak görme durumu var. Sinema, kitap, digital üyelik ile telefon, kontür vs onlar da olmalı normalde. Telefon ve internet E-devlete girebilmek, 112'yi çağırabilmek için zorunlu şeyler.

Bu İhlas'ın süpürge reklamı var evinize çağırın tanıtım yapalım deniyor, lüks eve giden hizmetçi süpürge ile kendi detaylı işçiliğini karşılaştırıyor, 12 ay senetle taksit vs diyor o reklam da beni rahatsız ediyor. O adam evine yabancı sokmaz en iyisini de almıştır zaten.

Sayfa 572/1001 İlkİlk ... 72472522562570571572573574582622672 ... SonSon

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

• Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •