Perşembe günü PPK'da faiz indiriminden daha ziyade indirime devam edilip etmeyeceğine dair mesajlar önemli.
1- Faiz indirilir ve indirim sürecinin bittiğine dair bir sinyal gelmez ise dolar yukarı doğru devam eder, borsa da onu takip etmeye çalışır. Doların yukarı hareketin şiddeti faiz indirim miktarı ile ilintili olur.
2- Faiz az indirilir veya hiç indirilmez ve indirim sürecinin bittiğine veya örneğin 6 ay boyunca indirim olmayacağı söylenirse dolar aşağı yönlü sert çakılabilir. 11.60 seviyesine gelse %20, 12.00 seviyesine gelmesi %16, 12.50 %13, 13.00 ise %10 düşüş demek. Kendisini dolara göre ayaralamaya çalışan endeks de 150-160 cent arasında kalacak şekilde durmaya çalışır. Bu da yine dolardaki düşüş kadar belki bir tık az endeksin çakılacağı anlamına gelir.
Benim portföy %20 dolar, %80 hisse gibi. Kaldıraç oranım ise 1.5 gibi. Hatta eşimin portföy 1.25 benimki 2.00 gibi. Portföye dolar bazlı bakıyorum dolayısıyla hisselerin dolar kadar değer kaybetmesi sorun değil. Fakat kaldıraç işi bozuyor. Eğer ikinci ihtimal gerçekleşirse kaldıraç nedeniyle portföy %10 azalsa, varlıklar %20 azalacak. Dolar bazında %10 kayıp oluşacak. Bu nedenle yarın kaldıraraçları azaltarak 1.00 seviyesine getireceğim. Eğer 1. seçenek gerçekleşirse kaldıracı tekrar artıracağım.
Buraya yazıyorum çünkü herkes dikkat etsin diye. Perşembe günü yüksek kaldıraç ile karar anına giren portföyü sıfırlama veya yarılama ihtimali var. Alınacak risk değil bence. Evet ilk seçenek olursa endeks doları takip edecek ama karar sonrası da hemen kaldıracı artırmak mümkün. Aksi durum oluşursa, tabanda alıcı da bulamayabilirsin.
Amatör bir yatırımcıyım, yatırım tavisyesi değildir. Kendi analizlerimi sizinle paylaşıyorum, siz de sorgulamadan kabul etmeyin lütfen.
Yer İmleri