Geçen hafta Türk siyasi ve ekonomi tarihine girecek çok önemli iþler oldu.
TL, çok kýsa bir süre içinde sistematik olarak CARÝ AÇIK bahanesi altýnda DEÐERSÝZLEÞTÝRÝLEREK yüzde 9 lardan 18 lere yüzde 100 devalüe edilmek istendi...
Ancak büyük mevduat sahipleri zaten dövizde pozisyon alýrken Türk halkýnýnda panikle döviz bürolarýna koþmasý, belki fiziki olarak evde tutma eðilimleri ve bankalarda TL sýkýþýklýðý nedeniyle GERÝ ADIM ATILMAK ZORUNDA KALINDI.
Haftalardýr (bunun geçmiþteki hareketlerden dolarý tetikleyeceði bilindiði halde) neredeyse her gün faiz inecek söylemleri geliþti. KKVM sisteminin ilan edildiði günün öncesinde bile son ana kadar ayný söylem devam etti.
Neyse ki çok büyük baþarý ve adeta MUCÝZE ÝLE BÝR GECEDE KKVM icat edilmiþ oldu ve faiz düþecek söylemlerine son verildi. Kamu bankalarý bilgisayar YAZILIM TARÝHÝNDE BÜYÜK BÝR MUCÝZEYEYÝ gerçekleþtirerek ertesi gün sistemlerini hazýr haline getirebildiler.
Herþey, herkes mutlu gibi görünse de bu süreçten çok fazla kiþi de muhtemel zararlý çýktý.
Çok kýsa bir zaman diliminde oluþturulan GÜVENSÝZLÝK ve BELÝRSÝZLÝK ortamýnda insanlarýn onlarca yýllardýr BÝR ÖMÜR vererek edindiði birikimlerle KUMAR OYNANDI.
Bu kumarda PANÝKLE servetlerindeki erimeye son vermek isteyenler dolara koþtu.
Ve bir yýldaki 8 lerden þu anki kur olan 12.5 TL ye giden süreçte servetlerinin yarýsýný kaybetmiþken bu ikinci OYUNDA çok büyük zararlar ettiler.
2021 BAÞINDA 1 MÝLYONU OLAN BÝRÝ 7,43 dolar kurundan 135 bin dolarý olacakken; Geçen hafta 17 TL lik dolar kuru ile 58 bin dolara indi.
Bu kiþi, tarihte bir örneði görülmediði üzere her gün en az 1 TL artan dolara dur diyebilmek için eriyen servetini dolar almýþ olsa; (yýlbaþýndan aldýðý yaklaþýk yüzde 18 TL faizle 1,118,000 TL olan parasý ile 17 TL dolar kurundan dolar almýþ olsa 65 bin dolar olurdu.
Son operasyonla 65 bin dolarý kalan yatýrýmcýnýn bugünkü serveti 12 TL lik dolar kurundan 789 bin TL ye inmiþ oldu.
Halbuki 1 ocakta sadece dolar alýp üzerine yatmýþ olsa faizi ile birlikte 136 bin dolarý olacaktý. Bunun 12 Tl lik kur ile deðer ise 1,632,000 dir.
Özetle, bu kiþi önce TL ve sonrasýnda parasýndaki erimeye dur diyebilmek için DOLAR almak zorunda kaldýðý süreç sonunda 789000/ 1632000 = SERVETÝNÝ YÜZDE 52 sini yitirmiþ oldu.
Elbette bu rakam SATIN ALMA GÜCÜNÜ YANSITMIYOR.
Bu kiþinin 1 ocak 2021 de alacaðý araba veya emlaktaki kayýplarýný da hesaplarsak ÇOK VAHÝM BÝR SONUÇ ÇIKIYOR.
Not: Þahsi olarak fx ile 16,5 TL lik kurdan dolar alacaktým, 19,5 luk fonlarýmý da bozdurdum ancak son saniyede vazgeçmiþtim. Ancak 1 ocak 2021 den itibaren TL mevduatta olduðumdan bu zararý ben de yaþadým.
KESÝNLÝKLE YATIRIM TAVSÝYESÝ DEÐÝLDÝR.
Sadece Kendi Düþüncelerimdir. Buna göre iþlem yapmayýnýz.
Yer Ýmleri