BDDK Perşembe gününün verilerini yayınladı:
http://www.bddk.org.tr/BultenGunluk
Geçen hafta Pazartesi gününden sonra döviz tevdiat hesaplarında artış görmüştük.Perşembe günü ise, 369 milyon dolarlık hafif bir düşüş gözüküyor.Pazartesinden sonraki 3 gün içinde ise ,döviz tevdiat hesaplarında 1.609 milyar dolarlık artış gözüküyor..
TL mevduatlar ,ise kabaca 7.740 milyar TL artarak 1.841 trilyon TL'ye yükselmiş(Aslında TL kredi alanlara 6.4 milyar TL'lik mevduat hesabı açıldığı için gerçekte 1.34 milyar TL'lik TL mevduat artışı olmuş.)
Müşteri temsilcim beni arayıp böyle bir şeylere ikna etmeye çalışınca çok sinirleniyorum ve asla istediğini yapmıyorum. Bu şekilde sonuç alınmaz bence. Ne olur? Banka da komisyonu müşteriye yansıtır, döviz mevduatlarının faizi iyice düşer, sıfır olur, hatta kurtarmıyorsa eksi faiz uygulanır, bu da dövizini bankadan çek demek.
(sonradan ekleme: Deniz Bey'in değerlendirmesini sonradan gördüm, o da benzer yorumlamış)
Kılıçdaroğlu:20 Aralık gecesi, Vakıfbank 4,5 milyar dolar, Halkbank 3,6 milyar dolar, Ziraat bankası 6,5 milyar dolar, 21 Aralık sabahından 22 Aralık akşamına kadar Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının arka kapısından 4,5 milyar dolar, toplamda 19,1 milyar dolar satıldı. demiş.
Satılan bu dolarları kimler aldı peki? merkezin kendisi almış olabilir mi? 18 den verip 11 lerden.
Döviz tevdiat hesapları ben çekiyorum dövizleri dese para nereden bulunacak? Böyle bir para var mı bankalarda? Bana eksi faiz verir ya da hesap işletim ücreti uygularlarsa neden tutayım bankada parayı? Kasa kiralar oraya koyarım. Bankalar ne yapacak bu durumda? MB'ye giden %24 ne olacak. Zor bu işler.
Paylaşımlarım asla yatırım tavsiyesi değildir. Kendi aklınıza ve tecrübelerinize göre yatırımlarınıza yön veriniz.
Yer İmleri