sayın uğurkaptan, çok teşekkürler. delist olan ürünlerin yanına , deva ürünlerini eklemeniz de çok faydalı olmuş.
Yabancı ilaç firmaları Türkideki bu ürünleri neden delist oluyor (SGK ödeme listesinden çıkıyor, artık satmamaya başlıyorlar, piyasadan çekiyorlar vb vb)?
Bu durumun diğer sektölerde de olacak dinamikleri var. örneğin,
1-ilaç fiyatı o kadar düştü ki maliyet kurtarmıyor,
2-ilaç cirosu o kadar düştü ki o SKUyu (o kalem malı) Türkiyeye özel ürettirmek artık feasible / rantabl / karlı değil.. SKU rasyonalizasyonu da denen bu işi ilaç firmaları, hızlı tüketim ya da başka tüketici işi yapan sektörler sıklıkla yapar.. ilaç işinde her zaman ruhsata da tescilli standart üretim parti hacimleri var. firma, örneğin, 50.000 kutu hacminde üretmek zorundadır ama pazardaki tüketim, yıllık 10 bin kutudur ve ilacın da SKT süresi sadece 2 yıldır. BU durumda, ilacın 30 bin kutusu zaten tüketilmeden miadı geçmiş olur.. ya da o kadar küçük kutu adetleri ile uğraşmak organizasyonda odak kaybına yol açtığı için küçük hacimli pazarlada o ürünleri yok ederler.
başka buna benzer ticari sebepler de sıralmak mümkün ama çoğunlukla orijinal firmalar için sadece ilaç sektörüne has şöyle bir sebep var(bazan jenerik firmalar için de geçerli bir sebep) :
Önemli pazarlar arasında, ABD hariç kullanılan ilaç fiyatlama yöntemi "referans bazlı fiyatlama" fiyatlamadır. şöyle çalışır: A ülkesi, ismi belirlenmiş belli sayıda ülkedeki ilacın fiyatının belli formülle bulunan bir değere göre kendi ülkesinde fiyatlama yaptırır. Örneğin, Türkiye, 5 güney avrupa ülkesi ve menşe ülkesinden en düşük olana göre fiyatlamayı çalıştırız. yani bu 6 ülkeyi "referans" alarak fiyatlama yapar. bu rakamdan da başka iskontolar uygular..
bu sistem içinde başka ülkeler de Türkiyeyi referans alır. Örneğin (yakın zamanda değişmediyse benim bilgime göre Rusya Türkiyedeki fiyatları referans alır). Bu durumda global ikaç firması şöyle düşünür (mealen):
"..İlaç fiyatları Türkieyde çok düştü ve Rusyada ben o ilacı satıyorum ve Rusyadaki fiyatlama da Türkiyeyi referans alıyor. Yani, ilacımın Rusyadaki fiyatı, Türkiyedeki fiyattan olumsuz etkileniyor.. "
Bu durumda bu firma ne yapmalı?
şöyle düşünüyor: "TR pazarı 80 milyon kişi ve ordaki cirom bu üründe 10 milyon usd, Rusya pazarı 180 milyon kişi ve ordaki bu ürüne ait pazarım 60 milyon usd".. TRde ilaç fiyatı %20 düşerse, 2 milyon usd kaybederim ama bu rusyada ayrıca bir 12 milyon usdlik düşüş anlamına gelir..
üstelikde düşük fiyattana dolayı TRde brüt kar %50 iken, Rusya brüt kar %80..
siz olsanız ne yaparsınız?
TRde ürünü yok edersiniz ki Rusya etkilenmesin (hasta açısında maalesef vicdanşi de ğil tabi ki.. ama maalesef bu işin ekosistemi böyle).. TRdeki kaybınız sadece 8 milyon - 5 milyon = 3 milyon (5 mio usd smmdir) iken Rusyada "12 milyon USDlik kar"ı korumuş olursunuz..
Üzücü de olsa, maalesef bu işin ekosistemi böyle çalışıyor.. inandırıcı görülmüyorsa, işte bir örnek (Novo Nordisk, Yunanistanda ilaç fiyatı %25 düşünce insülüni piyasadan çekmişti.. "ben yokum" demişti.. sonra geri gelmiş olablir. takip etmedim.. )..
https://www.chemanager-online.com/en...drug-price-cut
%25 fiyat düştü diye ürün yok olmaz ama emin olun Yunanistandaki fiyat düşüşü o dönemde Türkiyede ve başka ülkelerde de fiyat düşüşüne zincirleme yol açacaktı.. mevzuat böyle.. firmalar da bunu böyle yönetiyor..
bu sadece medyaya aleni yansımış bir vaka.. ürünü piasadan delist etmek ilaç fiyatını yönetmenin bir aracıdır.. o nedenle de Tüm ülkeler eğer teknolojik güçleri varsa yerli üreticiyi ilaç işinde olabildiğince desteklerler..
bşir marka piyasadan çıktğında yerine tabi ki diğer markalar satılır.. yukarıdaki listeye ürün bazında baktım.. her segmete hakim değilim .. en azıdan orijinal firma gittikten sonra kalan sayısı bakımından inceledim .. kimi segmentler hakkında pazar hacmi bakımından da bir fikrim var. içlerinde revlimid ve imnovid kesin fırsat çıkarıyor.. imnovidde pazarda tek oluyoruz. revlimidlerin tüm formları gidince de biz de görece düşük olduğunu tahmin ettiğim Paused @ Arven İlaç kalıyor.. birinde monopol, diğerinde duopol oluyor pazar..
özetle, yabancıların belli bir üründe TRden çıkması için sebep sadece o üründe TRdeki karının düşmesi değil, TRde düşün fiyatın başka ülkedeki fiyatları düşürmesidir. bu, yaygın bir gerekçedir. bu dönemde vaka sayısı aratabilir.
tabi ki her sektörde olan diğer sebepler de hala pazardan çıkış için geçerli sebepelrdendir: sku rasyonalizasyonu, karsızlık vb vb..

Alıntı yaparak yanıtla
Yer İmleri