Artan

11,44 10 18:10
253,00 10 18:10
221,10 10 18:10
43,34 10 18:10
127,60 10 18:10
Artan Hisseler

Azalan

120,60 -10 18:10
45,00 -10 18:10
7,03 -9.99 18:10
33,34 -9.99 18:10
27,26 -9.97 18:10
Azalan Hisseler

İşlem

12.255.695.986,50 18:10
8.740.860.661,40 18:10
8.691.701.587,58 18:10
7.807.476.038,38 18:10
7.549.236.341,52 18:10
Tüm Hisseler
Sayfa 86/721 İlkİlk ... 3676848586878896136186586 ... SonSon
Arama sonucu : 5761 madde; 681 - 688 arası.

Konu: DEVA - Deva Holding

1.  Alıntı Originally Posted by DUABI Yazıyı Oku

Geçen sene Deva 35 tl , Alarko 10 tl .Bugün Deva 29.50 Alarko 21 tl . Ve fiyatını gerçekçi bulmayıp kurulan cümle
    "Dünya çapında yaşanan ekonomik gelişmeler dikkate alınarak, başta küçük paydaşlarımız olmak üzere tüm paydaşlarımızın
    menfaatlerinin korunması ve sağlıklı fiyat oluşumuna katkıda bulunmak amacıyla;"
    Deva nin Yatırımcı ilişkilerinin bana söylediği deva 3 lerden geldi 10 katı arttı biraz dinlenmesi gerekmez mi?
    Fiyatları piyasa belirliyor biz müdahale edemiyoruz.Bu yönetimde çok ciddi bir küçük yatırımcı sevmeyen bir durum var.Genel kurula gelip yönetim kurulu karşısında görüşlerinizi açıklamakta özgürsünüz dediler.
    Genel kurala gitmeyi düşündüm bir ara..Sonra başıma iş açmayayım dedim. Çünkü burada sakin biri gözüksem de fevri biriyim, orada olay çıkartırım ve karakolluk olabiliriz

Gidersem şunu sorardım, giden olursa sorarsa sevinirim. "Şirket olarak paramız çok diye imtiyazlı temettü alıyorsunuz, paranız çoksa geri alım açıklayın. dünyanın neresinde arge yapan, her yıl düzenli büyüyen bir ilaç şirketi 5 fk ile fiyatlanıyor".
    Önemli dönüm noktalarını, beğendiğim analizleri Twitter dan da paylaşıyorum...@cautionary53

Garipy ortak
    İlaçlar piyasada bulunmadığı için pasife alınıyor ve bu sayede hekim e reçete listesinde olmadığı için ilacı reçete edemiyor.Bunun sebeplerinden biri mevcut fiyatlama olabilir.Teoride pastadan pay alanlardan biri eksilince kalanlara düşen pasta dilimi büyür. Bunu brüt kar marjımızın artmasıyla hissettik. Biz sadece rivelime sanıyorduk, başka ilaçlarda varmış.
     Alıntı Originally Posted by garipy Yazıyı Oku
    Sayın @ugurkaptan orjinali mevcut fiyatlar nedeniyle mi gelmiyor Türkiye piyasasına. Eğer öyleyse deva da ekstra bir ciro artışı olabilir mi?

MI 6 cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
    SM-A325F cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.

3.  Alıntı Originally Posted by erdgass Yazıyı Oku
    Yıllar itibarıyla net kar rakamları, son dönemde hisse fiyatına bir yansıması olmasa da kar rakamlardaki bu değişimlere bakarak 2022 karı ne olur?

2022 ------- ?
    2021 ---- 1.170
    2020 ------ 651
    2019 ------ 286
    Kur seviyesi her yıl daha çok etkili oluyor net kar rakamında..zaten piyasa net kara bakmıyor bence..esas faliyet karını takip etmek gerekir, en azından döviz etkisi hariç rakamlar üzerinden konuşmak lazım...ciro artışı bile net kar rakamından daha önemli bence.
    Önemli dönüm noktalarını, beğendiğim analizleri Twitter dan da paylaşıyorum...@cautionary53

4.  Alıntı Originally Posted by ugurkaptan Yazıyı Oku
    [IMG][/IMG]
    Liste 2021 ve 2022 de dev ilaç şirketlerinin pasife alınan ve Deva da eşdeğeri olan ilaçları var. Rivelime yi daha önce yazmıştım.Buna ek olarak karlılığımızı artıran pomalem ve imatis inde orjinallerinin 2021 yılı içerisinde pasife alındığını gördüm.Liste aslında uzun, buraya özet listeyi ekledim.
    sayın uğurkaptan, çok teşekkürler. delist olan ürünlerin yanına , deva ürünlerini eklemeniz de çok faydalı olmuş.

Yabancı ilaç firmaları Türkideki bu ürünleri neden delist oluyor (SGK ödeme listesinden çıkıyor, artık satmamaya başlıyorlar, piyasadan çekiyorlar vb vb)?

Bu durumun diğer sektölerde de olacak dinamikleri var. örneğin,
    1-ilaç fiyatı o kadar düştü ki maliyet kurtarmıyor,
    2-ilaç cirosu o kadar düştü ki o SKUyu (o kalem malı) Türkiyeye özel ürettirmek artık feasible / rantabl / karlı değil.. SKU rasyonalizasyonu da denen bu işi ilaç firmaları, hızlı tüketim ya da başka tüketici işi yapan sektörler sıklıkla yapar.. ilaç işinde her zaman ruhsata da tescilli standart üretim parti hacimleri var. firma, örneğin, 50.000 kutu hacminde üretmek zorundadır ama pazardaki tüketim, yıllık 10 bin kutudur ve ilacın da SKT süresi sadece 2 yıldır. BU durumda, ilacın 30 bin kutusu zaten tüketilmeden miadı geçmiş olur.. ya da o kadar küçük kutu adetleri ile uğraşmak organizasyonda odak kaybına yol açtığı için küçük hacimli pazarlada o ürünleri yok ederler.

başka buna benzer ticari sebepler de sıralmak mümkün ama çoğunlukla orijinal firmalar için sadece ilaç sektörüne has şöyle bir sebep var(bazan jenerik firmalar için de geçerli bir sebep) :

Önemli pazarlar arasında, ABD hariç kullanılan ilaç fiyatlama yöntemi "referans bazlı fiyatlama" fiyatlamadır. şöyle çalışır: A ülkesi, ismi belirlenmiş belli sayıda ülkedeki ilacın fiyatının belli formülle bulunan bir değere göre kendi ülkesinde fiyatlama yaptırır. Örneğin, Türkiye, 5 güney avrupa ülkesi ve menşe ülkesinden en düşük olana göre fiyatlamayı çalıştırız. yani bu 6 ülkeyi "referans" alarak fiyatlama yapar. bu rakamdan da başka iskontolar uygular..

bu sistem içinde başka ülkeler de Türkiyeyi referans alır. Örneğin (yakın zamanda değişmediyse benim bilgime göre Rusya Türkiyedeki fiyatları referans alır). Bu durumda global ikaç firması şöyle düşünür (mealen):

"..İlaç fiyatları Türkieyde çok düştü ve Rusyada ben o ilacı satıyorum ve Rusyadaki fiyatlama da Türkiyeyi referans alıyor. Yani, ilacımın Rusyadaki fiyatı, Türkiyedeki fiyattan olumsuz etkileniyor.. "

Bu durumda bu firma ne yapmalı?

şöyle düşünüyor: "TR pazarı 80 milyon kişi ve ordaki cirom bu üründe 10 milyon usd, Rusya pazarı 180 milyon kişi ve ordaki bu ürüne ait pazarım 60 milyon usd".. TRde ilaç fiyatı %20 düşerse, 2 milyon usd kaybederim ama bu rusyada ayrıca bir 12 milyon usdlik düşüş anlamına gelir..

üstelikde düşük fiyattana dolayı TRde brüt kar %50 iken, Rusya brüt kar %80..

siz olsanız ne yaparsınız?

TRde ürünü yok edersiniz ki Rusya etkilenmesin (hasta açısında maalesef vicdanşi de ğil tabi ki.. ama maalesef bu işin ekosistemi böyle).. TRdeki kaybınız sadece 8 milyon - 5 milyon = 3 milyon (5 mio usd smmdir) iken Rusyada "12 milyon USDlik kar"ı korumuş olursunuz..

Üzücü de olsa, maalesef bu işin ekosistemi böyle çalışıyor.. inandırıcı görülmüyorsa, işte bir örnek (Novo Nordisk, Yunanistanda ilaç fiyatı %25 düşünce insülüni piyasadan çekmişti.. "ben yokum" demişti.. sonra geri gelmiş olablir. takip etmedim.. )..

https://www.chemanager-online.com/en...drug-price-cut

%25 fiyat düştü diye ürün yok olmaz ama emin olun Yunanistandaki fiyat düşüşü o dönemde Türkiyede ve başka ülkelerde de fiyat düşüşüne zincirleme yol açacaktı.. mevzuat böyle.. firmalar da bunu böyle yönetiyor..

bu sadece medyaya aleni yansımış bir vaka.. ürünü piasadan delist etmek ilaç fiyatını yönetmenin bir aracıdır.. o nedenle de Tüm ülkeler eğer teknolojik güçleri varsa yerli üreticiyi ilaç işinde olabildiğince desteklerler..

bşir marka piyasadan çıktğında yerine tabi ki diğer markalar satılır.. yukarıdaki listeye ürün bazında baktım.. her segmete hakim değilim .. en azıdan orijinal firma gittikten sonra kalan sayısı bakımından inceledim .. kimi segmentler hakkında pazar hacmi bakımından da bir fikrim var. içlerinde revlimid ve imnovid kesin fırsat çıkarıyor.. imnovidde pazarda tek oluyoruz. revlimidlerin tüm formları gidince de biz de görece düşük olduğunu tahmin ettiğim Paused @ Arven İlaç kalıyor.. birinde monopol, diğerinde duopol oluyor pazar..

özetle, yabancıların belli bir üründe TRden çıkması için sebep sadece o üründe TRdeki karının düşmesi değil, TRde düşün fiyatın başka ülkedeki fiyatları düşürmesidir. bu, yaygın bir gerekçedir. bu dönemde vaka sayısı aratabilir.

tabi ki her sektörde olan diğer sebepler de hala pazardan çıkış için geçerli sebepelrdendir: sku rasyonalizasyonu, karsızlık vb vb..
    Son düzenleme : Maslak1; 19-03-2022 saat: 16:29.

5. Evet güzel soru
    Şirket 5 fk ile işlem gördüğü süreçte neden Geri Alım yapmıyor.

6. kur ve fiyat konusu: döviz kuru, son 5 yıldır Türkiyede sürekli artıyor.. (hep artıyor da son 5 yıldır daha yüksek oranda artıyor).. bujna rağmen firmanın brüt kar marjı sürekli artıyor.. bildiğimiz ezberden konuşursak şunu derdik: ilacın satış fiyatını kendisini belirlemiyor, devlet kontrolünde ama kur dolayısıyla maliyet artıyor.. karı düşmeli

paradoks gibi ama tersi oluyor..

tabi ki firmayı bilen ortaklar biliyor ki bu durum şu sebeple oluyor:
    1-TR ilaç fiyatından etkilenmeyen segmentler: ihracat, hayvan sağlığı,
    2-ürün karmasının daha pahalı ve daha karlı ürünler lehine değişmesi (artık portföyde kimi ürünlerin 20-25 kutusu ile c segmenti sıfır km otomobil maliyetinde olan ürünler var.. şaşırtıcı değil mi? kutu içine eser miktarda toz koyuyorsunuz ve 20-25 kutusu ile 1 otomobil fiyatına eşdeğer katmadeğer hasıl ediyorsunuz..)
    3-az oranda ölçek ekonomisi etkisi

doğruyu eksik söylememek için şunu da belirtelim: tabi ki son 5 yıldaki BK artışının bu kadar yüksek olamsının sebeplerinden biri de baz etkisi idi.. bundan sonra ayını hızda BK% artışı olmaz. %60 zaten bu iş için oldukça iyi bir seviyedir. izleyelim. belki bizi yanıltır ve bk artışı hızlı büyümeye devam eder.. mesela geçen yıl %54ten %58e çıktık son 2 eçyrek %60tık.. momentum halka düşmedi..

7.  Alıntı Originally Posted by Cautionary Yazıyı Oku
    Genel kurala gitmeyi düşündüm bir ara..Sonra başıma iş açmayayım dedim. Çünkü burada sakin biri gözüksem de fevri biriyim, orada olay çıkartırım ve karakolluk olabiliriz

Gidersem şunu sorardım, giden olursa sorarsa sevinirim. "Şirket olarak paramız çok diye imtiyazlı temettü alıyorsunuz, paranız çoksa geri alım açıklayın. dünyanın neresinde arge yapan, her yıl düzenli büyüyen bir ilaç şirketi 5 fk ile fiyatlanıyor".
    şirketin işlerini adam gibi geliştirmek dışında bize heyecan verecek hiç bir şeyi yapmadılar... mesela; adam gibi yatırımcı iletişimi, yatırımcı sunumu, doğru konularda KAP bildirimi, gelecek hakkında değerlendirme, hisse geri alımı, bedelsiz hisse...

hatta "eşik değer"in 1 tık üzerinde temettü vererek, bilinçli yada bilinçsiz şekilde hisse fiyatı üzerinde psikolojik baskı kurmuş oldular..

"kendi hisselerini bistte bildirim yapmadan topluyorlar" değerlendirmesi doğru ise, bu bakımdan işlerini yapmışlardır.. toplamaya devam etmek için bizde heyecan verici hiç bir şey yapmazlar.. öyle ki bireysel yatırımcının bir kısmı, şirket 1000 tl kar ederken, temettü 160 olursa, biz 10 tlden pay alırız, temettü 320 tl olursa biz 20 tlden pay alırız zannediyor.. oysa dağıtım 320 tl olduğunda temettüyü alacağımız pay 170e çıkıyor.. yatırımcının bir kısmı ise ilişkiyi doğrusal/lineer zannediyor..bir süre daha bu şekilde devam edebilirler.. ben burada olacağım..

8.  Alıntı Originally Posted by erdgass Yazıyı Oku
    Kurlar böyle artmaya ve ilaç fiyatları da düşük kalmaya devam ederse yakında sağlık sistemi bulunamayan orijinal ilaç yerine eşdeğer ilaçlara yönelir. Deva bu pastadan nasıl pay alır bunu zamanla bilançolarda göreceğiz.
    benim de veriye dayalı beklentim böyledir. yerli üreticiler pozitif ayrışıyor.

Sayfa 86/721 İlkİlk ... 3676848586878896136186586 ... SonSon

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

• Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •