Burada yer alan bilgiler, yorumlar ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Yatırımcının mali durumuna veya risk ve getiri tercihlerine uygun olmayabilir.
herkese merhaba , öncelikle size cevap vereyim hocam.. şu sektör daralması olayı , kapasite kullanım oranın düşmesi , Bunun sebebi zannettiğiniz gibi değildir.. yani ürün üretmek pahalı olduğu için değil satılmadığı için kapasitenin altında üretim oldu. Bunun sebebi de pandemi de en çok akut pazar etkilendi. Eczane depo firma kanalında geçen yıllara göre ilk defa bu kadar ilaç miada girdi maalesef. Pandemi ile birlikte hem kapanmalar hem maske kullanımı toplum kaynaklı gribal enfeksiyon pnömoniyi nerdeyse sıfıra indirdi. Eczanelerde herkesin bildiği augmentin dolven klamer şuruplar dahi miada girdi , okullar açılmasaydı bu senede aynı olacaktı, size en yakın eczaneden 2021 yılını sorabilirsiniz. Stoklar erimeyince tüm firmalar üretim bandını kaydırdı, ve hâla bu sebeple birçok ilaçta sevkiyatta sıkıntı var. 2021 de sektör nerdeyse sadece kronik pazar ile ayakta durdu desek yalan olmaz. ilaç üretim maliyeti arttı evet fiyat güncellemesi mevzuat gereği geç geldi evet ancak devanın bilançoya baktığınızda hem döviz borçlanmaması hem kasada sürekli döviz bulundurması hem de stokları fiyat zammı önce iyice şişirmesi 2022 için olumludur. Şubat ortasında itibaren hem tüm ürünler %37 zamlı satılmaya başladı hem de mamül sınıfındaki stoklar yeni fiyattan hesaplanacak.Bunların hepsini daha önce konuşmuştuk ancak ısrarla yazınca cevap vereyim istedim, saygılar…
Hocam saygılar , bu bahsettiğiniz durum, hekimin kullandığı proğram ile alakalıdır , hastane veya aile hekimi eğer öyle bir proğram kullanıyorsa söz konusu olabilir, aksi takdirde böyle bir durum söz konusu değildir. Fiyatlama konusuna gelince , jenerik ilaç üretirken nerdeyse bakanlık ile pazarlığa giriliyor yeni ruhsat alınırken, eğer fiyat düşüreceksen biraz kolaylaşbilir işler, yaklaşık %20 daha ucuza kamuya fatura edilmesi sağlanıyor genelde , örneğin orjinal ilaç 100 tl ise eşdeğer 80 tl den ödeniyor dediğiniz gibi bu sebeple orjinal firmada pazar kaybı yaşamamak için fiyatı düşürüyor, ama yeni eşdeğerler çıktıkça fiyatlar daha da düşüyor, bu sefer orjinal firmanın düşürme zorunluluğu yok, mesela devadan sonra çıkan eşdeğerlerden dolayıda deva nın fark çıkaran birçok ilacı var, hasta bu farkı ödememek istiyorsa en ucuz olanı seçebilir , genelde orjinal ilaç kullanmak isteyen hasta bu farkı ödüyor. Deva gibi firmalar ise mal fazlası vererek aradaki farkı kapatmaya çalışıyor… Tabiki eşdeğer de tek sorun bu değil çok detaylı farklı farklı sebepleri var.. Şu konuda haklısınız deva sahada agresif bir firma değil, depoya ve eczaneye daha yüksek kâr marjı sunarak yürütüyor işleri.. Ama sanıyorum ki ?? yeni çıkan eşdeğerlere mümessil çalıştırıyorlar.. şöyle bir örnek vereyim size psikiyatri ve kardiyoloji nin yazdığı ürünü eczanede değiştirmek çok zordur. Diğer ilaçlarda hasta daha kolay ikna olur, yeni çıkan ilaçların pazardan pay alıp kâra geçmesi gerçekten çok kolay değildir inanın, hatta uzunca süre ciddi külfettir. ama bir firmanın kendini yenileyebilmesi adına olmazsa olmazdır.
Tamam tamam kurtuldunuz benden
11.15 den MERCN aldım
Bir kaç aya bu Deveyle aynı fiyata gelir zaten
O zamana kadar moleküllerle kalın.
Teşekkürler paylasiminiz için sayın pharmacIEn. MI 6 cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
son olarak kendi görüşümü yazayım, Neticede evet bir şirkete ortak oluyorsunuz hisse senedi alarak, hissenin borsadaki fiyatlaması apayrı bir olaydır bunu unutmamak lazım, çok kârlı çok ucuz çok iyi yönetiliyor olmak dahi bir şirketin hisse değeri için yeterli olmayabiliyor, şu an borsada fiyatlamalar temettü hisselerinde , çok temettü veren en çok gidiyor, yani 15 kuruş veren gitmiyor, sezonu değil…
yeni güçlü yatırımcı gelmiyor hisseye … yabancı yok yerlide temettü hisselerinde büyüme hisslerinin sezonunda değiliz, Kârını hem enflasyon bazında hem de bist ortalamasında artırma konusunda ise ilk çeyrek finansalları iyi gelecek diye umuyorum. benim için en az 3 çeyrek üst üste bir önceki çeyrekler ve bir önceki yıla göre çok geride bırakması hatta katlaması lazım.
Yer İmleri