Originally Posted by
djoz
Konut kredisi faizinde 0,6'yı gördü bu ülke.
İsteyen basbayağı ev sahibi olabilirdi.
Kiracılık mecburiyet veya müşküliyet meselesi değil, zihniyet meselesidir.
Ev fiyatları ve kiraları yüksekken ev sahiplerine söverler,
kiralar ve fiyatlar düştüğünde ise "oh oh beton çöktü, biz kiracı olmakla çok akıllılık ettik, ev alanlar geri zekaIı" derler.
Fiyatlar ve kiralar tekrar yükselince yine ev sahiplerine sövme faslı başlar.
Arada üç beş istisna varsa onlar üzerine alınmasın.
Evet…kiralar düşük, ev alıp kiraya veren enayi..kiralar zıplayınca, bu sefer ev sahipleri kan emen, yamyam. Hep kabahatli olan ev sahibi.
Şu sözü hiç duymadınız mı? Sular yükselince balıklar karıncaları yer, sular çekilince karıncalar balıkları. Bu döngü sürekli tekrarlanır, ama sen ne balık, ne karıncasın; kafanı çalıştır, döngülerde doğru yerde ol.
Bundan 3-4 yıl önce ev almak enayilik olarak görülürken, kiracılık övülürken, bu hep böyle gitmeyecek,gün gelecek kiralar ev fiyatlarından da hızlı yükselecek diyordum. Kaç kişi hatırlıyor acaba, o zaman kaç kişi hak vermişti.
Bu inşaat maliyetleri ile konut yapım hızı düşük kalır. Yabancı ilgisi de bu kurlarla yüksek seyreder. Bir de Rus ve Ukrayna zenginlerinin ilgisi devam eder 1-2 yıl. Bu şartlarda kiralar enf. üzeri artmaya devam eder.
Ev sahipleriyle iyi geçinin, küçük hesaplar yapmayın, kimseyi salak yerine koymayın. Artık 12 aylık ort. TÜFE rakamları yüksek gelmeye başladı. %40-50 arası yasal artışlar yapma hakkı olacak ev sahiplerinin. Ortam kötü, şu bu diyip %30 a ikna etmeye çalışın, tatlı dil pek çok konuyu halleder.
Not: Ben yeterli parası olup, kendini çok akıllı sanıp kirada kalmayı tercih edenleri eleştiriyorum, yanlış anlama olmasın. Yoksa kıt kanaat geçinen, ev alma şansı pek de olmayan kesime diyecek bir lafım olamaz. Ayrıca ne olursa oksun ev alınmalı da demiyorum, aşırı borçlanma ile aşırı yük altına girmeyi de önermem. Alınan evin en az yarısı kadar birikim olmalı kenarda, max kredi çekilse de kenarda birikim olmalı mutlaka.
Önemli dönüm noktalarını, beğendiğim analizleri Twitter dan da paylaşıyorum...@cautionary53
Yer İmleri