Sayfa 159/661 İlkİlk ... 59109149157158159160161169209259659 ... SonSon
Arama sonucu : 5283 madde; 1,265 - 1,272 arası.

Konu: ARENA - Arena Bilgisayar

1. Bu arada savaş konusunda da güzel gelişmeler var. Lavrov ilerleme var , Ukraynanın taleplerine cevap hazırlıyoruz demiş. Ayrıca bazı Rus birlikleri de çekilmeye başlamış.

İnşallah 1-2 hafta içinde bu savaş biter. O zaman petrol , gaz , tahıl , gıda ve tüm emtia fiyatlarında bir gevşeme olur . Bu da hem enflasyona hem de kura olumlu yansır.

2. pazartesiyi bekleyemeden bugün aldık yine elimize verdiler..

3. celladına aşık olan idam mahkumu gibi her gün sövüp ay başında tıpış tıpış gidip bu hisseyi alıyorum :)

4.  Alıntı Originally Posted by ADORABLE Yazıyı Oku
    celladına aşık olan idam mahkumu gibi her gün sövüp ay başında tıpış tıpış gidip bu hisseyi alıyorum :)

Sabrın sonu selamet İnşaallah.

10 sene boyunca çok sövdürüp , 18 ayda ihya etmişti herkesi.

Şimdi de 1 yıldır süründürüyor ama iyi olacak inşaalah.

Mayıs sonuna kadar herşey belli olur. Biraz daha sabır çekelim.

15 gündür Garanti , İş ve Yapı kredi çok baskı kurdu hisse üstünde. Özellikle Garantiden her gün 40-50 bin lot aktifden satıyor birileri. Sadece Garanti son 15 günde 300 bin lot oldu. Bunu neden yapıyor anlamak güç.

Neyse biz satıp da sonradan pişman olan çok kişiyi gördük burada. Nisan ve Mayıs güzel haberler ve bilançolar gelecek inşaallah.

5.  Alıntı Originally Posted by sorpressa Yazıyı Oku
    Hangisi bize en yakın olabilir ki.Turkey yazınca bir sonuç çıkmadı.Rakamları doğru mu okudum onada emin değilim.En düşük fiyatlı olan fintechin onda birini verseler dicem ya...üçün biri gibi bir mesaj veriliyor tahtada sanırım.
    Sayin sorpressa,

Bu fintech isi karisik oldugu gibi firmalar cok farkli oluyor, dolayisiyla ornek carpan bulmak cok kolay degil. Listedeki sirketleri kategoriye gore ayirmalarina ragmen bazi sirketler o kategorilere bile sigmiyor. Ornegin Square (ki artik yeni adiyla Block): bunun icinde crypto var, wallet var (cash app ki bu b2c), b2b var (orjinal "yazarkasa" hizmeti + BNPL) ve bunlarin uzerine verilen onlarca hizmet var. Simdi boyle bir gercek FINTECH devi ile Paynet'i tam karsilastirmak olmaz. Keza Visa/Mastercard bunlar cok daha farkli sistemler (elektronik odeme agi). Paynet biraz daha "Infrastructure" kismina yakin diyebiliriz, sonucta b2b bayilere cozumler sunuyor. Ben degerlendirmelerimde sahsen Brezilya'li StoneCo'yu ornek aliyorum - cunku sirket gelismekte olan bir piyasada. Bu sirketin 2020 yili sonunda Sirket Degeri / Ciro carpani 40x uzerinde idi! Simdi ise bu rakam 4'lere kadar geri cekilmis durumda. Hisse degeri $60'dan $10lara kadar geldi. Burda performans'a carpan sikismasi inanilmaz fazla (ciro buyumese hisse degeri 6x carpanda olacakti, halbuki ciro buyumesi de oldugu icin 4x'e kadar gerilemis durumda cunku bolen de artiyor!). Burda Fintech'in genel yedigi dayagi da unutmamak lazim. Mesela Paypal 13x'ten 5x'e Square 12x'ten 4xe kadar geriledi ayni metrikte). Komik olan eskiden Gelismekte olan piyasalar primdeyken simdi herhangi bir prim'e sahip degiller (Misal StoneCo bu sene %50 uzerinde buyuyecek beklentisi var, Paypal'da bu %15, Square'de %10un altinda!).

Normal sartlarda piyasanin boyle tepetaklak bir goruntu vermesi beklenmemeli. Ama bence gecen sene Meme Stock denilen olay piyasayi fena kirdi ve akabinde tam bir toparlanma olmadigi ve faiz/enflasyon durumunun da negatife donmesiyle kasimdan beri de teknoloji'de muthis bir ayi piyasasi var. Bakmayin Nasdaq -%20den dondu gibi gozukuyor ama eskiden "ucan kacan" sirketler kasimdan beri %60in uzerinde deger kaybetti. Bu sebeple Arena'nin Paynet stratejisi cok ama cok onemli olacak. Hizli bir sekilde likidite yaratalim derken buyuk bir deger imhasina sebep olmazlar diye umit ediyorum...

Bu arada burada da paylasildi (yanilmiyorsam sayin @kenn) ama ben de CEO'nin son verdigi roportaji cok olumlu yorumlamadim. Bu ceyregin zor gectigini zaten kendisi soyledi, ve hedefleri tutturacagiz dedi. Eger pozitif hisse hareketi bekliyorsak sirketin hedefleri tutturmasinin otesinde onlari gecmesi gerekiyor. Yurt disinda hedefler gecilirse piyasa olumlu reaksiyon verir ama tam tuttursa/ hatta 1 cent alti gelirse genelde satis yer.

Beni rahatsiz eden bir diger konu da BloombergHT Fintech konusu icin her gun 1 saate yakin program yapiyor. Dikkatlerin bu kadar uzerinde oldugu bir sektor konusulurken CEO'nin Paynet hakkinda burda yazilan bir yorum gibi "ser verip sir vermemesi" bence yanlis bir PR stratejisi. Yatirimcisina deger yaratmak icin surekli "hey piyasa, bak bizi yanlis degerlendiriyorsunuz, icimizde neler neler var" demesi lazimken ketum davranmasi bence hatali bir tutum. Eminim kendi ic stratejilerine gore bir sebebi vardir. Ama KY ve piyasa oyunculari acisinda bu yanlis bir yaklasim.

Sirketin ana ortagi belliyken, bir fon kocaman bir pozisyon almisken, sirket kendini pazarlamiyorsa burada sahayi (dilim varmadi arena'yi diyemedim) tahtaci ve piyasa yapicilara birakiyorlar demektir. Cunku boyle sahipli bir hisseye dank diye gelip buyuk alimlar yapmak zordur. Adam gibi alici olmayinca da tahtaci ve piyasa yapicilar gun ici %1-2-3'luk bant icerisinde cok guzel ekmek yerler.

Ama belki de amac bu! Burada al-sat ile yapilan karlar ilerde hisseyi yukari yurutme vakti geldiginde ellerinde bir emniyet yastigi olusturmalari icin onemli bir rol oynayacak.

Uzun ve daldan dala atlayan bir mesaj oldu affola. Esasinda sirket degerlemesi, temeller konusunda daha cok yazmak ve tartismak istiyorum ama yonetimin stratejik yaklasimini hala tam oturtabilmis degilim, o yuzden biraz bu konulara takildim.

Saygilar

6.  Alıntı Originally Posted by ismettarhan Yazıyı Oku
    Sayin sorpressa,

Bu fintech isi karisik oldugu gibi firmalar cok farkli oluyor, dolayisiyla ornek carpan bulmak cok kolay degil. Listedeki sirketleri kategoriye gore ayirmalarina ragmen bazi sirketler o kategorilere bile sigmiyor. Ornegin Square (ki artik yeni adiyla Block): bunun icinde crypto var, wallet var (cash app ki bu b2c), b2b var (orjinal "yazarkasa" hizmeti + BNPL) ve bunlarin uzerine verilen onlarca hizmet var. Simdi boyle bir gercek FINTECH devi ile Paynet'i tam karsilastirmak olmaz. Keza Visa/Mastercard bunlar cok daha farkli sistemler (elektronik odeme agi). Paynet biraz daha "Infrastructure" kismina yakin diyebiliriz, sonucta b2b bayilere cozumler sunuyor. Ben degerlendirmelerimde sahsen Brezilya'li StoneCo'yu ornek aliyorum - cunku sirket gelismekte olan bir piyasada. Bu sirketin 2020 yili sonunda Sirket Degeri / Ciro carpani 40x uzerinde idi! Simdi ise bu rakam 4'lere kadar geri cekilmis durumda. Hisse degeri $60'dan $10lara kadar geldi. Burda performans'a carpan sikismasi inanilmaz fazla (ciro buyumese hisse degeri 6x carpanda olacakti, halbuki ciro buyumesi de oldugu icin 4x'e kadar gerilemis durumda cunku bolen de artiyor!). Burda Fintech'in genel yedigi dayagi da unutmamak lazim. Mesela Paypal 13x'ten 5x'e Square 12x'ten 4xe kadar geriledi ayni metrikte). Komik olan eskiden Gelismekte olan piyasalar primdeyken simdi herhangi bir prim'e sahip degiller (Misal StoneCo bu sene %50 uzerinde buyuyecek beklentisi var, Paypal'da bu %15, Square'de %10un altinda!).

Normal sartlarda piyasanin boyle tepetaklak bir goruntu vermesi beklenmemeli. Ama bence gecen sene Meme Stock denilen olay piyasayi fena kirdi ve akabinde tam bir toparlanma olmadigi ve faiz/enflasyon durumunun da negatife donmesiyle kasimdan beri de teknoloji'de muthis bir ayi piyasasi var. Bakmayin Nasdaq -%20den dondu gibi gozukuyor ama eskiden "ucan kacan" sirketler kasimdan beri %60in uzerinde deger kaybetti. Bu sebeple Arena'nin Paynet stratejisi cok ama cok onemli olacak. Hizli bir sekilde likidite yaratalim derken buyuk bir deger imhasina sebep olmazlar diye umit ediyorum...

Bu arada burada da paylasildi (yanilmiyorsam sayin @kenn) ama ben de CEO'nin son verdigi roportaji cok olumlu yorumlamadim. Bu ceyregin zor gectigini zaten kendisi soyledi, ve hedefleri tutturacagiz dedi. Eger pozitif hisse hareketi bekliyorsak sirketin hedefleri tutturmasinin otesinde onlari gecmesi gerekiyor. Yurt disinda hedefler gecilirse piyasa olumlu reaksiyon verir ama tam tuttursa/ hatta 1 cent alti gelirse genelde satis yer.

Beni rahatsiz eden bir diger konu da BloombergHT Fintech konusu icin her gun 1 saate yakin program yapiyor. Dikkatlerin bu kadar uzerinde oldugu bir sektor konusulurken CEO'nin Paynet hakkinda burda yazilan bir yorum gibi "ser verip sir vermemesi" bence yanlis bir PR stratejisi. Yatirimcisina deger yaratmak icin surekli "hey piyasa, bak bizi yanlis degerlendiriyorsunuz, icimizde neler neler var" demesi lazimken ketum davranmasi bence hatali bir tutum. Eminim kendi ic stratejilerine gore bir sebebi vardir. Ama KY ve piyasa oyunculari acisinda bu yanlis bir yaklasim.

Sirketin ana ortagi belliyken, bir fon kocaman bir pozisyon almisken, sirket kendini pazarlamiyorsa burada sahayi (dilim varmadi arena'yi diyemedim) tahtaci ve piyasa yapicilara birakiyorlar demektir. Cunku boyle sahipli bir hisseye dank diye gelip buyuk alimlar yapmak zordur. Adam gibi alici olmayinca da tahtaci ve piyasa yapicilar gun ici %1-2-3'luk bant icerisinde cok guzel ekmek yerler.

Ama belki de amac bu! Burada al-sat ile yapilan karlar ilerde hisseyi yukari yurutme vakti geldiginde ellerinde bir emniyet yastigi olusturmalari icin onemli bir rol oynayacak.

Uzun ve daldan dala atlayan bir mesaj oldu affola. Esasinda sirket degerlemesi, temeller konusunda daha cok yazmak ve tartismak istiyorum ama yonetimin stratejik yaklasimini hala tam oturtabilmis degilim, o yuzden biraz bu konulara takildim.

Saygilar

Sayın İsmettarhan değerli yazınız için teşekhürler. İçinde katıldığım çok yer var. Özellikle yönetimin yatırımcısına sahip çıkmaması konusundaki eleştirilerinize tamamıyla katılıyorum. Zaten bu konu burada da çok eleştirildi yatırımcı tarafından.

CEO uzun zaman üstüne ilk defa televizyona çıktı. Bundan öncekilerde bu kadar da bilgi vermiyordu , yine bu son çıkışında en azından birkaç rakam verdi operasyona dair.

Ama tabii ki bizim istediğimiz TV'ye çıkıp şunu yapıyoruz bunu yapıyoruz demeleri değil. Yatırımcıyı aydınlatmaları , daha fazla bilgi paylaşmaları ve şirketin gerçek değerini ortaya çıkaracak projeksiyon ve prezentasyon yapmaları.

Bakın bugün bile Fibabank ile Paynet iş birliği sözleşmesi imzalamışlar ama KAP'a bildiren yok bunu. Neden bildirmediniz desek , ekeonomik değeri şirket cirosunda çok anlamlı bir yer tutmadığı için bildirmedik diyecekler. Ama elalem yılın distribütörü ödülünü bile alsa bunu KAP'a bildiriyor. Biz böyle bir sözleşme imzalıyoruz ama bildirmiyoruz.

Birçok şirket hisse geri alım programı açıkladı , bizimkiler bunu inatla yapmıyor. Yoksa 2022 1. çeyrek sonunda 1 milyar liranın üstünde olacak bir öz sermaye için , hisse geri alım için 20-30 milyon lira ayırmak çok da zor değil. Şu piyasada 2 milyon lota kadar hisse geri alım açıklasalar hisse zaten otomatik 17-18 lira olur onlar 1 tane bile almadan.

Maalesef yatırımcıya karşı hem şeffaf değiller , hem de korumuyorlar yatırımcıyı. Bu da akla tabii ki başka şeyler getiriyor. Tahtaya yatırımcı gelmiyor , küstürüyorlar gelenleri.

Paynet değerine gelince , şirket değeri / ciro 4x bile olsa , bu sene beklenen işlem hacmi 12-13 milyar ise , şirket cirosu 300-350 milyon liralara denk gelir , yani 4x deseniz , Paynet değeri 1.2 - 1.4 milyar lira arasına denk gelir. Yani çok düştü dediğiniz çarpanlarla bile bu para ediyorsa ben bunun %60-70'ine razıyım.

Yani Payneti 700-900 milyon lira arasına bile satmaları bence çok iyi bir rakam. Bunun üstü olursa da zaten çok çok iyi rakam deriz.

Bu paranın Arena konsolide bilançosuna girmesi herşeyi değiştirir. Yatırımcı bakış açısını da değiştirir. Paynet satışından gelecek olan paranın %90-95 arası iştirak satış karı olarak öz sermayeyi o oranda arttırır.

Yani Paynetten 750 milyon iştirak satış karı gelirse , 31.12.2021 bilançosuna göre 830 milyon olan öz sermaye otomatik olarak 1,5 milyar liranın üstüne çıkar. Kaldı ki bu rakam 2022 ilk çeyrek sonunda 1 milyarı geçecek gibi duruyor kur artışından dolayı. Yani paynet satış karı ile öz sermaye birkaç ay sonra 1.75 milyara hatta üstüne çıkabilir.

17-18 lira defter değeri olan bir teknoloji hissesi , 2022 operasyonel net karı 200 milyon olursa , yani hisse başı 2 lira kar ederse , en az 2 defter değerinde işlem görmesi lazım. O da 34-36 liraya denk gelir. Bu sene sonu hedefim 35 lira , 2023 sonu hedefim 45-50 lira arası diye çok bahsetmiştim zaten. Altındaki hesaplama da bu zaten.

Şirket yönetimi daha şeffaf olup , biraz da yatırımcısını korusa bu hedeflere çok kolay ulaşırız ama maalesef mantalite şu ana kadar değişmedi. Bu kadar düşük işlem hacmi ile gün içi de kimse para kazanamaz. Bence tahtacı falan da yok hissede ama bir çete var , tahtada kimsenin olmamasından faydalanıyor. Bu çeteyi de tahtadan ancak ya yönetim uzaklaştırabilir ( hisse geri alım programı açıklıyarak ) ya da Perea gibi büyük yatırımcılar.

Ben Nisan ve Mayıs aylarından umutluyum. Bu aylarda Paynet satışı ile ilgili somut bir gelişme olabilir. 1. Çeyrek sonuçları da zaten Mayıs bitmeden gelir. Yani Mayısın sonuna kadar çok şey netleşecektir bence.

Genel kurul ve temettü haberini de daha ne kadar öteleyecekler bilmiyorum. Ama bu işin gecikmesi , yönetimin bazı şeylerin netleşmesini beklediğinin göstergesidir. Bence Paynet satışının netleşmesini bekliyorlar. O konuda 1-2 hafat içinde bir gelişme olabilir . Ben olayı böyle okuyorum. Yoksa 25 kuruş temettü vereceksiniz , bunun için 5-6 haftadır düşünüyor olamaz yönetim.

7. Sayin Emirhan Bey,

Her zamanki detayli cevabiniz icin tesekkur ederim.

Alıntı Originally Posted by Emirhan06 Yazıyı Oku
    Sayın İsmettarhan değerli yazınız için teşekhürler. İçinde katıldığım çok yer var. Özellikle yönetimin yatırımcısına sahip çıkmaması konusundaki eleştirilerinize tamamıyla katılıyorum. Zaten bu konu burada da çok eleştirildi yatırımcı tarafından.
    Siz daha uzun suredir sirketi izlediginiz icin yonetimin simdiki gidisatini hakli olarak daha olumlu buluyorsunuz - ki elbette dogrudur. Yine de yonetimin gune ayak uydurmasi gerektigini israrla vurgulamak lazim. Uzun bir aradan sonra yurtici borsa ile ilgilenmeye basladigimda gordum ki bircok sirket modern finansal yonetim ilkelerine ayak uydurmus. Bu cercevede degerlendirildiginde sizin de altini cizdiginiz gibi Arena'nin cok geride kaldigi izlemini aliyorum.

Birçok şirket hisse geri alım programı açıkladı , bizimkiler bunu inatla yapmıyor. Yoksa 2022 1. çeyrek sonunda 1 milyar liranın üstünde olacak bir öz sermaye için , hisse geri alım için 20-30 milyon lira ayırmak çok da zor değil. Şu piyasada 2 milyon lota kadar hisse geri alım açıklasalar hisse zaten otomatik 17-18 lira olur onlar 1 tane bile almadan.
    Hisse geri alimi konusu elbette odadaki fil durumu. Maalesef Redington'un sirketi konsolide etmeyi dusunmedigi surece Arena'nin hisse geri alim yapmasini gercekci bulmuyorum. Belki de Redington mali yil kapanisini bunu icin bekledi. Eger OK Arena konsolide edilebilir derler ise o zaman rahat bir sekilde %50 uzerine cikarlar. Hatta cagri icin de hazir Perea varken zaten geri kalan 30 milyon gibi bir hisseyi toplamalari cok zor olmayacaktir. Tabi bu tamemen bir hipotez.

Paynet değerine gelince , şirket değeri / ciro 4x bile olsa , bu sene beklenen işlem hacmi 12-13 milyar ise , şirket cirosu 300-350 milyon liralara denk gelir , yani 4x deseniz , Paynet değeri 1.2 - 1.4 milyar lira arasına denk gelir. Yani çok düştü dediğiniz çarpanlarla bile bu para ediyorsa ben bunun %60-70'ine razıyım.
    Paynet konusunda verdiginiz Fibabanka haberi icin cok tesekkurler - bunu kacirmisim. Degerleme konusuna gelirsek biliyorsunuz benim zaten Paynet icin muzakerelerde acilisin 1milyar TL uzerinde bir rakamdan olmasi gerektigi konusnda israrli yazilarim oldu :) Hatta bence su anda Arena'nin piyasa degeri kadar Paynet'te deger var. Yani aslinda Paynet'in ederini alabilseler su anda geri kalan distributorluk ve tum isler bedavaya geliyor. Diyelim ki Paynet'e piyasa 0TL deger biciyor, peki 1.35 milyar TL Arena'nin distributorluk isi icin dogru bir degerleme mi? Bence asla. Normal kosullarda bu bolumun ederi minimum 2.5milyar TL'nin uzerinde olmali - ki bu da ulke iskontosu ile birlikta. Yani size benzer bir sekilde Arena'nin hedef fiyatinin 40TL seviyelerinin altinda olmasi gunah (25 Arena + 13 Paynet + diger isler...). Bir de unutmamak lazim ki ulkenin kac senedir yemedigi dayak yok - yani IT harcamalari bence olmasi gerekenin cok altinda. Global rekabette bu kadar dusuk yatirima devam edersek sirketlerimiz ciddi kayiplar yasayacaktir ve bu sebeple bir noktada artik IT yatirimlarinin tekrar ivme almasi gerekecek. Yani pazar harcamasinin ortalama altinda oldugu bir donemde, yuksek ulke iskontosu varken, toplam potansiyel degerleme carpanlarinin altinda bir degerlemeden bahsediyoruz. Yani isler biraz pozitif gitse toplam 3 kanaldan degerlemeye destek gelmesi lazim....

Peki biz disardan bunlari goruyoruz da yonetim kor mu? Zannetmiyorum (ya da safligimdan zannetmek istemiyorum)... Bugunden yarina 40TL'lere gelmese de kisa vadede 20TL'nin altina kalan hisse degeri ciddi bir guvensizlik olusturuyor. Dolayisiyla yonetimin bu noktada bu kadar aciz kalmasini anlayamiyor ve bir bakima onlardan umidimi kesiyorum. Bu noktada ise Perea'nin pasiflikten cikip aktif bir rol almasi gerekmekte. Yanilmiyorsam siz sirketin yoneticisi ile emaillesiyordunuz. Ona hic sordunuz mu yonetim uzerinde herhangi bir baski kurmak ya da deger olusumu konusunda daha aktif olmalarini saglamak icin neler yaptigini?

Saygilar efendim.

8.  Alıntı Originally Posted by ismettarhan Yazıyı Oku
    Sayin Emirhan Bey,

Her zamanki detayli cevabiniz icin tesekkur ederim.

Siz daha uzun suredir sirketi izlediginiz icin yonetimin simdiki gidisatini hakli olarak daha olumlu buluyorsunuz - ki elbette dogrudur. Yine de yonetimin gune ayak uydurmasi gerektigini israrla vurgulamak lazim. Uzun bir aradan sonra yurtici borsa ile ilgilenmeye basladigimda gordum ki bircok sirket modern finansal yonetim ilkelerine ayak uydurmus. Bu cercevede degerlendirildiginde sizin de altini cizdiginiz gibi Arena'nin cok geride kaldigi izlemini aliyorum.

Hisse geri alimi konusu elbette odadaki fil durumu. Maalesef Redington'un sirketi konsolide etmeyi dusunmedigi surece Arena'nin hisse geri alim yapmasini gercekci bulmuyorum. Belki de Redington mali yil kapanisini bunu icin bekledi. Eger OK Arena konsolide edilebilir derler ise o zaman rahat bir sekilde %50 uzerine cikarlar. Hatta cagri icin de hazir Perea varken zaten geri kalan 30 milyon gibi bir hisseyi toplamalari cok zor olmayacaktir. Tabi bu tamemen bir hipotez.

Paynet konusunda verdiginiz Fibabanka haberi icin cok tesekkurler - bunu kacirmisim. Degerleme konusuna gelirsek biliyorsunuz benim zaten Paynet icin muzakerelerde acilisin 1milyar TL uzerinde bir rakamdan olmasi gerektigi konusnda israrli yazilarim oldu :) Hatta bence su anda Arena'nin piyasa degeri kadar Paynet'te deger var. Yani aslinda Paynet'in ederini alabilseler su anda geri kalan distributorluk ve tum isler bedavaya geliyor. Diyelim ki Paynet'e piyasa 0TL deger biciyor, peki 1.35 milyar TL Arena'nin distributorluk isi icin dogru bir degerleme mi? Bence asla. Normal kosullarda bu bolumun ederi minimum 2.5milyar TL'nin uzerinde olmali - ki bu da ulke iskontosu ile birlikta. Yani size benzer bir sekilde Arena'nin hedef fiyatinin 40TL seviyelerinin altinda olmasi gunah (25 Arena + 13 Paynet + diger isler...). Bir de unutmamak lazim ki ulkenin kac senedir yemedigi dayak yok - yani IT harcamalari bence olmasi gerekenin cok altinda. Global rekabette bu kadar dusuk yatirima devam edersek sirketlerimiz ciddi kayiplar yasayacaktir ve bu sebeple bir noktada artik IT yatirimlarinin tekrar ivme almasi gerekecek. Yani pazar harcamasinin ortalama altinda oldugu bir donemde, yuksek ulke iskontosu varken, toplam potansiyel degerleme carpanlarinin altinda bir degerlemeden bahsediyoruz. Yani isler biraz pozitif gitse toplam 3 kanaldan degerlemeye destek gelmesi lazim....

Peki biz disardan bunlari goruyoruz da yonetim kor mu? Zannetmiyorum (ya da safligimdan zannetmek istemiyorum)... Bugunden yarina 40TL'lere gelmese de kisa vadede 20TL'nin altina kalan hisse degeri ciddi bir guvensizlik olusturuyor. Dolayisiyla yonetimin bu noktada bu kadar aciz kalmasini anlayamiyor ve bir bakima onlardan umidimi kesiyorum. Bu noktada ise Perea'nin pasiflikten cikip aktif bir rol almasi gerekmekte. Yanilmiyorsam siz sirketin yoneticisi ile emaillesiyordunuz. Ona hic sordunuz mu yonetim uzerinde herhangi bir baski kurmak ya da deger olusumu konusunda daha aktif olmalarini saglamak icin neler yaptigini?

Saygilar efendim.

Aslında hisse geri alım derken , BBVA'nın yaptığı gibi gönüllü bir çağrıdan bahsetmemiştim. Yani çoğu borsa şirketinin yaptığı gibi belli bir fon ayırıp , bu fon dahilinde borsadan yatırımcı gibi hisse almasından bahsetmiştim. Bunu İndes yapıyor , Arçelik yapıyor , Turkcell daha yeni ek alım açıkladı. Örnekler çok.

Kimse Hintlilere kalan %50'yi de alın çağrı yapın demiyor . Zaten alacak olan Hintliler de değil. Arena kendi hissesini alsın diyorum. Bu tür hareketler , yatırımcıya güven verir. Hem tahtaya derinlik getirir hem de belli bir fiyatın altına gelmesini engeller borsada çok büyük bir genel çöküş olmazsa.

Arena Paynet arasındaki değerleme olayını burada çok yazdım. Yakın çevreme de çok söyledim. Arena borsa değeri şu an 92-93 milyon USD seviyesinde. Eğer Paynet 70-80 milyon USD ederse , Brightstar'a zaten daha yeni 26.5 milyon USD verildi , SADECE İKİSİ 100milyon USD'ın üstünde yapıyor , o zaman Arena nerede ?

Değerleme konusuna tamamen katılıyorum size. Bu şirketin , paynet ve brightstar ile beraber şu anki mevcut halinin en az 250 milyon USD etmesi lazım. Ama etmesi gerekenin üçte birinde.

Paynet dediğimiz rakamlara satılırsa , yada 1. çeyrek 2,5 milyar liranın üstünde bir ciro ve 30-35 milyon lira gibi bir net kar ile kapatıldıysa , o zaman bu fiyatın çok düşük kaldığı anlaşılacak.

Ömer Musa ile son 1 ayda 2-3 kez mailleştik. O da Brightstarın alınmasından dolayı çok memnun. Çok kısa sürede Brightstar kendini geri öder diyor. Paynet konusunda neler olacağını hep beraber göreceğiz dedi.

Şirket yönetimi ile sürekli görüştüğünü biliyorum ama sormadım bu konuyu. Yani şirkete daha şeffaf olmaları için baskı yapıyor musun diye sormadım.

Ancak gayet içten biri. Daha hisse alacak mısın diye sorduğumda , portföyü sürekli takip edip , portföy için en iyisini yapmaya çalışıyoruz , o yüzden portföydeki diğer şirketlerin durumu da önemli , duruma göre daha arena alabilirim yada satabilirim demişti bana. Hakikaten önce sattı , sonra sattığından fazlasını geri aldı.

Yani bu kadar kişi telefon etti ve mail attı genel kurul neden gecikti diye , ama somut bir cevap alamadık. Alamayacağımızı da biliyordum aslında ama işte yatırımcıya karşı şeffaf olunması lazım derken bunu kastediyoruz. 10-15 senedir mart ayının son haftası yapılan genel kurul neden bu sene en az 4-5 hafta gecikme ile yapılıyor bunu yatırımcıya açıklamaları gerekirdi.

Bakalım sonu hayırlı olacak İnşallah.

Sayfa 159/661 İlkİlk ... 59109149157158159160161169209259659 ... SonSon

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

• Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •