Originally Posted by
pilavli
Aslında burada mantık hatası yapıyorsunuz. Arbitraj robotları aksine bu farkı yokediyor. Yeteri güce ulaştıklarında fark iyice azalır küçük yatırımcıya birşey kalmaz.
Benim açıklamam şu şekilde: Büyük paralar hisse yerine viopta uzun pozisyon alıyor ve her ay kontratlarını sonraki vadeye taşıyor. Ayın son günleri sonraki ilk vadeye bu nedenle yoğun talep olduğundan spotla viop arası marj açılıyor fark oluşuyor, arbitraj fırsatı çıkıyor. Yani hisseyi taşımanın karşılığında aylık %3-4 kazanıyoruz, büyükler de hisse yerine viopta kalarak bu farkı vermeye razı demek ki.
Demek istediğinize katılıyorum. Mantık farklı sadece. Benim gözlemime göre arbitraj algoritmaları vade sonuna kadar farkı yok ediyor ama önce vade başlarında arbitraj yaratacak vadeli kontratları alanlar da aynı arbitraj robotları. Karşılıklı kontrat alarak bu hareketi yaratıyorlar. Sağ cepten sol cebe yapıyorlar. Piyasa ne kadar sığ ise bu hareketi yapmak o kadar kolay aslında...
Yani, 3-4 tane arbitraj ekmeği yiyen fon vade başındaki bu farkı (spreadi) yaratıyor. Unu, suyu ve mayayı katıp hamuru hazırlıyor tabiri caizse:-) vade boyunca hamuru pişiriyor (spreadi azaltıyor) ve vade sonunda ekmeği yiyiyor:-)
Arbitraj dışında başka robot yazdıysanız ne demek isteğimi anlamışsınızdır.
Trend takip, scalp, momentum breakout tarzı robotlar/algoritmalar hep hareketi takip eder.
Hft ler zaten 1-2 kademeye al sat yapar, hise düşmüş çıkmış farketmez.
Demek ki bir de vade başında spread yaratacak robota ihtiyaç var:-) ben bu robota da arbitraj robotu diyorum:-)
2020 öncesi arvitraj robotlarının/fonların olmadığı dönemde bu düzenli hareketin olmadığına dikkat edin.
Burada yer alan yorumlar, kişisel görüşlere dayanmaktadır. Bu nedenle, yatırım veya al/sat tavsiyesi olarak değerlendirilmemelidir.
Yer İmleri