Sayfa 35/501 İlkİlk ... 2533343536374585135 ... SonSon
Arama sonucu : 4002 madde; 273 - 280 arası.

Konu: AKENR - Akenerji Elektrik Üretim A.Ş.

1.  Alıntı Originally Posted by Siesta Yazıyı Oku
    Pandemi öncesi bilgilerimize göre güneş paneli ve ruzgar turbini fiyatlari ucuzlamisti.

Bugun bakır başta olmak üzere metal fiyatları 2 kat arttı. Bu santral bileşenlerinin 2 kat pahalanması demek: santral trafosu, iletim hatları bakır kablolaması, rüzgar santralinin çelik direği, jeneratörü, güneş panelinin metal çerçevesi....

Petrol , petrol ürünleri, enerji ve cam fiyatlari 2 -3 kat arttı.
    Rüzgar santrali pervanesinde kullanılan polyester reçine, cam yünü, güneş panelinin üzerindeki cam kaplama , çimento, inşaat demiri, ayrıca bunların tamamının nakliyesi montajı petrolle...

Çip krizi, yarı iletken krizi, güneş panelinin ve santrallerin en temel bileşenleri....

Şimdi rusya krizi üstüne ilave talep ve artan tedarik krizi yaşanacak. Dolar enflasyonu da cabası.

Eskisi gibi şunu diyemeyeceğiz sanki.
    "
    Son 20 yılda güneş paneli fiyatı 6 kat ucuzladı" bu bilgi sanki biraz geride kaldı
    Bende onu diyorum…. Eski kurulum fiyatlarını bir süre daha unutun artık…

Alıntı Originally Posted by wasaban Yazıyı Oku
    Bende onu diyorum…. Eski kurulum fiyatlarını bir süre daha unutun artık…
    Bizim santral yatırımlarımiz 2012-2014te bitmişti.
    Kırım'ın işgali mart 2014.
    Egemer haziran 2014te devreye alindı.

Rusya'nın bugün başına gelenler, yaptırımlar, emtia fiyatları , ambargolar o günlerde yani 2014te başlasaydı bu son 8 yılda durumlar çok farklı olurdu

Bunları da not düşelim.

Yerli kömürcü malını ptf (56$-506tl-2021) ortalamasının altında (438tl) veriyormuş.

1200tlyi öpsün başlarına koysunlar.

Kasım 2021 grafiğini bulabildim. En azindan polisilikon grafiği güncel,2020ye göre 5 kat atmiş.
    8$'dan 40$'a...

Akbank portföy saklama veya gedik/deniz,

20sent maliyetle 40-45milyon lot toplamıştı. Ya da emanet aldı her neyse.

Takasta 20milyona inmiş gözüküyor. 10 sentten geriye verdi. (Aradaki farkı 6 aylık faizine saydım)

40milyon lota 8 milyon$ verdi, yarisini 2milyona satti. Elinde kalan 20milyon lotun maliyeti 6milyon$ yani hisse başı 30sent.

30sent=4.5tl

Bunu kaç liraya kaktırırsa zararını çıkarabilir? 7?

6.  Alıntı Originally Posted by Siesta Yazıyı Oku
    Akbank portföy saklama veya gedik/deniz,

20sent maliyetle 40-45milyon lot toplamıştı. Ya da emanet aldı her neyse.

Takasta 20milyona inmiş gözüküyor. 10 sentten geriye verdi. (Aradaki farkı 6 aylık faizine saydım)

40milyon lota 8 milyon$ verdi, yarisini 2milyona satti. Elinde kalan 20milyon lotun maliyeti 6milyon$ yani hisse başı 30sent.

30sent=4.5tl

Bunu kaç liraya kaktırırsa zararını çıkarabilir? 7?
    30 sent + T zaman ABD tüfe si ( son veri %8,5)

7.  Alıntı Originally Posted by Siesta Yazıyı Oku
    Bizim santral yatırımlarımiz 2012-2014te bitmişti.
    Kırım'ın işgali mart 2014.
    Egemer haziran 2014te devreye alindı.

Rusya'nın bugün başına gelenler, yaptırımlar, emtia fiyatları , ambargolar o günlerde yani 2014te başlasaydı bu son 8 yılda durumlar çok farklı olurdu
    Faaliyete yeni geçecek emre amede santral var mı ? YOK. Basit arz/ talep ilişkisi ile mevcut santrallerin daha “ değerli” olacağını düşünüyorum.

Alıntı Originally Posted by wasaban Yazıyı Oku
    Faaliyete yeni geçecek emre amede santral var mı ? YOK. Basit arz/ talep ilişkisi ile mevcut santrallerin daha “ değerli” olacağını düşünüyorum.
    İnşaati süren, 2023te devreye girecek büyük santraller var. Hunutlu 1320mw, akkuyu 4800mw, konya ılgın 500mw ilk akla gelenler.
    Baraj var mı bakmadım.

Mevcut talep bundan hızlı artamaz, en fazla nufus artisina paralel gidiyor.

Bize denklemi değiştirecek büyük bir olay lazım. Artık elektrikli araç mı olur , karbon vergisinin Türkiyede yürürlüğe girmesi mi olur,ithal kömürün gazdan kat kat pahali olması mı olur....

Sayfa 35/501 İlkİlk ... 2533343536374585135 ... SonSon

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

• Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •