Sayfa 39/501 İlkİlk ... 2937383940414989139 ... SonSon
Arama sonucu : 4002 madde; 305 - 312 arası.

Konu: AKENR - Akenerji Elektrik Üretim A.Ş.

Bunlar akcezi de batırmışlar.

Bakalım ihalede kaçın kaçını alacaklar

16 aralık 2021 haberi. Gözümden kaçmış

Sakarya Elektrik Dağıtım AŞ’nin (SEDAŞ) satış sürecinde önemli bir aşama geride kaldı. SEDAŞ için aralarında Sabancı, PALMET, Çalık’ın da bulunduğu 4 grubun kısa süre önce tekliflerini sunduğu öğrenildi. Çalık Grubu’nun, Çinli bir ortakla hareket ettiği belirtildi.

Türkiye’de, şehir içi elektrik dağıtım hizmeti veren 21 özel şirket bulunuyor. Bu şirketler, Türkiye’nin değişik bölgelerinde dağıtım hizmetlerini sürdürüyor.

Bu şirketlerden biri de SEDAŞ. SEDAŞ; Sakarya, Kocaeli, Bolu ve Düzce’de şehir içi elektrik dağıtımını yapıyor. Akkök-Akenerji-CEZ ortaklığının kontrol ettiği SEDAŞ, satış sürecinde bulunuyor. Şirketle, 4 grubun yakından ilgilendiği ifade ediliyor. Bu gruplardan Sabancı, PALMET ve Çalık’ın kısa süre önce “bağlayıcı olmayan” tekliflerini sunduğu öğrenildi.

PALMET; Gebze, İzmit ve Erzurum’un gaz dağıtımını yapıyor. Elektrik üretim sektöründe de faaliyet gösteriyor.

Çalık Grubu, Yeşilırmak ve Aras Elektrik Dağıtım (Kiler grubuyla birlikte) şirketlerini kontrol ediyor.

Sabancı Grubu da Başkent, AYEDAŞ ve Toroslar bölgelerinde elektrik dağıtımı yapıyor.

İngiliz Actis’in, Uludağ’ın ardından ikinci bir dağıtım bölgesi SEDAŞ ile de ilgilendiği belirtiliyordu. Actis’in, teklif vermediği kaydedildi.

3.  Alıntı Originally Posted by Siesta Yazıyı Oku
    Bizim ....sizler bunu da duyurmaya gerek görmediler.

Alırken akenerji elektrik uretim a.ş. bizzat aliyor satarken akcez bagimsiz sirket.

https://www.hurriyet.com.tr/ekonomi/...gecti-10983150
    5 tane kodoman sırıtıyorsa, orda tehlike var demektir..

Alıntı Originally Posted by wasaban Yazıyı Oku
    5 tane kodoman sırıtıyorsa, orda tehlike var demektir..
    Hepsinin ...tir olup gittiğini göreceğim ama öyle ama böyle...

Müdürler zaten habire degisiyor.

Kodamanlar da artik eceliyle mi ölür, viyagra sonrası kalp krizinden mi, yoksa altın vuruş mu yaparlar... bakalım hayat ne gösterecek.

5.  Alıntı Originally Posted by Siesta Yazıyı Oku
    Hepsinin ...tir olup gittiğini göreceğim ama öyle ama böyle...

Müdürler zaten habire degisiyor.

Kodamanlar da artik eceliyle mi ölür, viyagra sonrası kalp krizinden mi, yoksa altın vuruş mu yaparlar... bakalım hayat ne gösterecek.
    Amin diyelim….

Diğerleri de kanserden geberene kadar başka hissede bekleyelim dedik

Oteki taraf da gümledi iyi mi :)

Yalnız bu biraz daha çok gümledi

Sıradan ithal kömürcüler için vaziyet bu.

300dolardan alan için minimum satış fiyatı bu

Şimdi yakit fiyatı kurtarıyor diyenler olacaktır.

Nisan ayı kömür fiyat ortalaması da bu.
    Kaçtan almış olursan ol... nisanda 300 dolara eline öpene verebilirdi.

300x 15 / 2460 = 1830tl sadece kömüre verdiğin para. Bu da tam kapasitede çalışabilirse.

Hırsızların santralini saymazsak normal bir ithal kömür yatırımcısı 600mw santral için 1milyar dolar kredi kullanıyor. Bu krediyi 10yılda ödeyeceksin. 7.25yıllık faiz ile
    Aylık ödeyeceğin taksit tutarı 11.7milyon dolar veya 12 diyelim

1milyarlik kredinin geri ödemesi toplamda 1.4milyar dolar.

Santraller artık tam kapasite çalışamıyor. %70kko yakalayabileceğini kabul edelim.

600mw x 24 x 30 x 0.7 =300.000mw aylik uretim

12milyon$ / 300.000mw = 40$/mw taksitini ödemen için gerekli para. = 600tl

Bunun daha santral işletmesi genel gideri falan olacak.
    10$/mw diyelim= 150tl

300dolardan kömür alıyoruz
    Toplayalım
    1850 + 600 + 150 = 2600tl

Bu fiyata sadece kredimizin taksitini ödeyebiliyoruz, borç yeniden yapilandirmiyoruz, iletim bedeli falan da yok, net kar sifir, karbon vergisi zaten ödemiyoruz.

Dünkü haber...

Işini bilmeyen bürokrat çavuşlar neyi avuçlayacaklarını şaşırmış durumdalar.

https://www.dunya.com/sektorler/ener...-haberi-656101

Ay başında ...lerinden yeni formül uyduracakları garanti

Önceden sabit fiyatla satana muafiyet

Bu arada EPDK, daha önceden ikili anlaşma kapsamında satılmış elektrik için tavan fiyatı uygulanmayacağını, yani bu durumdaki elektrik santrallerine bir muafiyet tanındığını duyurdu. EPİAŞ ise bu muafiyetin devreye girebilmesi için yerli kaynakla üretim yapıp YEKDEM kapsamı dışında kalan santrallerden, 8 Mart 2022 tarihinden önce sabit fiyatla, başka bir üreticiye, toptancıya veya perakende satış şirketine elektrik sattıklarını gösteren sözleşmeleri ve ilgili faturaları noter onaylı bir şekilde kendisine göndermelerini istedi. İkili anlaşmayla sabit fiyattan elektrik satan santraller de, bu sözleşmelerini kısa bir süre içerisinde EPİAŞ’a yolladı. Bu kapsama giren çok fazla sözleşmenin varlığı ortaya çıkınca, tavan fiyatın oluşturulma nedeni olan, maliyeti yüksek santrallere destek sağlamak ve görevli tedarik şirketlerinin enerji alım maliyetlerini aşağı çekmek amacıyla oluşturulan havuza yeterli kaynak aktarılamayacağı görüldü. Bunun üzerine, ilgili şirketlerden bu kez ikili anlaşma ile sabit fiyattan sattıkları elektriğin, yine sabit fiyattan nihai tüketiciye kadar aktarıldığını belgeleriyle ortaya koymalarını talep edildi

Sayfa 39/501 İlkİlk ... 2937383940414989139 ... SonSon

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

• Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •