Artan

12.320,00 10 18:10
85,80 10 18:10
236,70 9.99 18:10
88,70 9.98 18:10
67,85 9.97 18:10
Artan Hisseler

Azalan

46,58 -9.99 18:10
56,05 -9.96 18:10
194,30 -9.96 18:10
10,80 -9.92 18:10
21,60 -9.47 18:10
Azalan Hisseler

İşlem

14.811.272.651,72 18:10
11.086.493.448,58 18:10
7.357.061.520,82 18:10
6.085.142.723,10 18:10
5.960.933.774,50 18:10
Tüm Hisseler
Arama sonucu : 8971 madde; 1 - 8 arası.

Konu: Banka Mevduat faizleri ARTI PUAN/tezgah altı faiz oranları) - VI

Hybrid View

Previous Post Previous Post   Next Post Next Post
     Alıntı Originally Posted by virtue Yazıyı Oku
    Faiz düşük, ancak evler dolar bazında ÇOOOOK PAHALI.

Ben 2016 da aylık yüzde 0.99 faizle bir ev almak istemiştim.

O vakitteki dolar kuru 3.5 TL idi. Evin fiyatı dolarla 180 bin dolara geliyordu.

Şimdi aynı evi aynı kişi tekrar satılığa koymuş. Bakıyorsun o semtteki şu an için en uygun fiyata sahip.

Ancak koyduğu fiyat dolar bazında 310 bin dolara denk geliyor.

Ev 5-6 yıl eskimiş olduğu halde fiyat dolar bazında ikiye katlanmış.

Şimdi bu ev ucuz denilebilir mi?

Veya Atilla Yeşiladanın videoda dediği gibi piyasanın en az 1 yıl daha oturmasını mı beklemek lazım...

O zamanki 180k$ ile şu anki 310l$ arasındaki fark şu:

O zaman evi tekrar satmak istediğinde büyük ihtimal ile 170k$'dan versen 1 aya satabilrdin. Yani likiditesi nispeten kötü değildi.

Şu anki 310l$ için ise diyelim ki bir kur şoku geldi ve $ 25TL oldu. Gayet mümkün artık imkansız diyemeyiz.

Böyle bir durumda o evin fiyatı 200k$'a kadar düşebilir ve 200k$'a düşülse dahi 1 ay gibi kısa bir sürede satılamayabilir.

İşte bu likidite farkı , tahminlerime göre FED'in 3.faiz artışından sonra (politika faizi %2 ve sonrası) iyice hissedilmeye başlayabilir. Türkiye için ise FED'den bağımsız olarak Temmuz 2023 sonrası ciddi dalgalanmalar bekliyorum.
    En güçlü veya en zeki olan değil, DEĞİŞİME en açık olan türler hayatta kalır...Charles Darwin
    https://twitter.com/r_x_p_u

2. Sn. rxpu,
    Elimde parası olan neye yatırsın.
    Bir tavsiyeniz var mıdır.
    -100 bin
    -500 bin
    - 1 milyon
    - 10 milyon
    Lirası olan ve oturacagi bir evi olan ne yapsın sizce???
     Alıntı Originally Posted by rxpu Yazıyı Oku
    O zamanki 180k$ ile şu anki 310l$ arasındaki fark şu:

O zaman evi tekrar satmak istediğinde büyük ihtimal ile 170k$'dan versen 1 aya satabilrdin. Yani likiditesi nispeten kötü değildi.

Şu anki 310l$ için ise diyelim ki bir kur şoku geldi ve $ 25TL oldu. Gayet mümkün artık imkansız diyemeyiz.

Böyle bir durumda o evin fiyatı 200k$'a kadar düşebilir ve 200k$'a düşülse dahi 1 ay gibi kısa bir sürede satılamayabilir.

İşte bu likidite farkı , tahminlerime göre FED'in 3.faiz artışından sonra (politika faizi %2 ve sonrası) iyice hissedilmeye başlayabilir. Türkiye için ise FED'den bağımsız olarak Temmuz 2023 sonrası ciddi dalgalanmalar bekliyorum.
    SM-A505F cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
    Twinkle twinkle little star,
    Soon you won't be twinkling anymore.....

Alıntı Originally Posted by WYATT EARP Yazıyı Oku
    Sn. rxpu,
    Elimde parası olan neye yatırsın.
    Bir tavsiyeniz var mıdır.
    -100 bin
    -500 bin
    - 1 milyon
    - 10 milyon
    Lirası olan ve oturacagi bir evi olan ne yapsın sizce???

Bu ne yazık ki çok şahsi bir konu. Kişinin kısa,orta,uzun vade nakit akışına göre değişiklik gösterir.

Paraya kısa vadede ihtiyaç duyulup duylmayacağı, kuvvetli bir nakit akışına sahip diğer pasif veya aktif gelirlerin varlığı (kendi adına şirket faaliyeti, pasif gelirler, ileri vade için teminatlı döviz alacakları v.b. gibi çok detaylı inceleme lazım)

Tüm bunlar çok kişisel veriler. O nedenle kişi kendi nakit akışını inceleyip ona göre kendisi karar vermeli.

Benim kendim için öngördüğüm yatırımlar , şahsi mevcut aktif ve pasif nakit akışım sizinkinden çok farklı olabileceği için çok hatalı yönlendirmelere neden olabilir.
    En güçlü veya en zeki olan değil, DEĞİŞİME en açık olan türler hayatta kalır...Charles Darwin

4. Ben emekliyim. Fazla bir gelirim yok, giderim de yok.
    Amacım paramın alim gücünü sabit tutmaya çalışmak, enflasyon karşısında eritmemek.

Bu konularda fikir verenlerin çoğunluğu "sepet yap" tavsiyesinde bulunuyor.
    Eurobond, altın, borsa, ev, arsa makul yatırım araçları oluyor sanırım.

-Amerikada enflasyon düşerse eurobond en iyi yatırım aracı olur diye düşünüyorum . Mevcut iktidar halkın gözünden dusmemek için enflasyonu düşürücü adımları atacaktır.

-Altın covid başlayınca yükselmişti diye hatırlıyorum. Covid ortadan kalkmaya başlayınca altın biraz geriledi. 1750 lere gelirse alim yapılabilir sanırım.

-Bizim borsadan bi şey olmaz dolar bazında kolay kolay yükseleceği yok. Secimden sonra malûm kişi giderse yükselir......seçime yakın sans denenebilir borsada...

-Ev ve arsa şu an peak yapmış durumda, dokunmaya gelmez fiyatlar düşerse alınır yoksa hiç gerek yok.

Kendim sordum, kendim cevapladim[emoji3][emoji3]
    Sizden de görüş beklerim..
     Alıntı Originally Posted by rxpu Yazıyı Oku
    Bu ne yazık ki çok şahsi bir konu. Kişinin kısa,orta,uzun vade nakit akışına göre değişiklik gösterir.

Paraya kısa vadede ihtiyaç duyulup duylmayacağı, kuvvetli bir nakit akışına sahip diğer pasif veya aktif gelirlerin varlığı (kendi adına şirket faaliyeti, pasif gelirler, ileri vade için teminatlı döviz alacakları v.b. gibi çok detaylı inceleme lazım)

Tüm bunlar çok kişisel veriler. O nedenle kişi kendi nakit akışını inceleyip ona göre kendisi karar vermeli.

Benim kendim için öngördüğüm yatırımlar , şahsi mevcut aktif ve pasif nakit akışım sizinkinden çok farklı olabileceği için çok hatalı yönlendirmelere neden olabilir.
    Twinkle twinkle little star,
    Soon you won't be twinkling anymore.....

Ben emekliyim. Fazla bir gelirim yok, giderim de yok.
    Amacım paramın alim gücünü sabit tutmaya çalışmak, enflasyon karşısında eritmemek.

-Amerikada enflasyon düşerse eurobond en iyi yatırım aracı olur diye düşünüyorum . Mevcut iktidar halkın gözünden dusmemek için enflasyonu düşürücü adımları atacaktır.

-Altın covid başlayınca yükselmişti diye hatırlıyorum. Covid ortadan kalkmaya başlayınca altın biraz geriledi. 1750 lere gelirse alim yapılabilir sanırım.

-Bizim borsadan bi şey olmaz dolar bazında kolay kolay yükseleceği yok. Secimden sonra malûm kişi giderse yükselir......seçime yakın sans denenebilir borsada...

-Ev ve arsa şu an peak yapmış durumda, dokunmaya gelmez fiyatlar düşerse alınır yoksa hiç gerek yok.

Kendim sordum, kendim cevapladim[emoji3][emoji3]
    Sizden de görüş beklerim..

Dikkat ettiyseniz verdiğiniz cevapların tümü kişiye özel.

Örneğin ben şahsen emeklilik gibi bir tanıma katılmıyorum.

Şu an nelerle meşgulsem ileri bir tarihte de tam olarak aynı şeylerle meşgul olmayı çok önemli buluyorum.

Şahsi olarak eurobond yatırımı yapıyorum düzenli olarak.

Kuvvetli ve garantili uzun vade döviz bazlı nakit akışı yaratacak ürünler benim için öncelikli.

Mesela altın önümüzdeki 5 yıl kesin olarak dolar bazında %60 yükselecekse dahi (bunu zaman makinasıyla görebilseydim dahi)

Yine de dolar bazında şu an için %9 getiriye sahip eurobondlardan alıp 5. yıl sonunda bileşikte (vergi hariç) %53 getiriden vazgeçmezdim.

Şahsen gayimenkul yatırımı yapmıyorum zira bu tür yatırımların varlık büyüdükçe yönetiminin zor ve yaratacakları nakit akışının düzensiz olabileceğini hesaplıyorum.

Onun dışında iş saham ile ilgili bazı teknolojilere ve emtialara yatırım yapıyorum. Bunu da borsada yatırım yapmışım gibi sayarak portföye ekliyorum. İşyerinde zaman içinde arttırdığım spesifik emtia ve üretim stoku ile de eurobondlarda oluşabilecek bir anomaliyi hedge edebileceğimi hesaplıyorum. (Amerikan enflasyonunun 4-5 sene ve hatta daha fazla yüksek kalması gibi).

Görüldüğü gibi yatırım tercihleri tamamen kişinin şahsi profili ile ilintili.

Genel bir yatırım stratejisi bence kesinlikle yok.

Ekleme: Bazen şöyle de bir soru geliyor peki yatırım kişisel konuma göre tamam o zaman bak benim koşullarım şu, sen benim yerimde olsaydın ne yapardım. aslında cevap çok basit, ben yine hızlıca şu an mevcutta bulunduğum konuma gelmek için var gücümle uğraş verirdim. Yani kendi bulunduğum optimum pozisyondan kesinlikle ayrılmazdım.
    O nedenle aslında konu biraz da hayattan beklentiler ile ilgili. Tek tavsiyem şu olur şahsi olarak hayattan ne şekilde maksimum zevk alacaksanız tüm yatırım ve nakit akışınızı o şekilde planlayın.

Eurobond gruba sizi bekleriz
    pek cok konu var sorup bilgi edinebilirsiniz

https://www.hisse.net/topluluk/showthread.php?t=1161

Ben emekliyim. Fazla bir gelirim yok, giderim de yok.

yatirim tavsiyesi degil bilgi amacli yazilmistir

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

• Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •