çok güzel bir yazý, ben tasarrufzede grubundayým. kasýmda arabayý sattým yaklaþýk 2 yýldýr borsa hakkýnda bilgi topluyordum 1 yýl önce ilk alýmýmý yaptým. Uzun vade en az 10 yýl tutmak amaçlý borsanýn kumar deðil iyi bir yatýrým olduðuna karar verdim. Ama yine de büyük para yatýrmaya korkuyordum. 320bin tl arabanýn parasýný ppf fonlarda tutmaya baþladým. Amacým borsaya yatýrmak ama cesaret yok. Bu arada dolar rallisi baþladý. 10 oldu artýk yüksek alýnmaz dedim. 11oldu burasý zirve alýnmaz dedim. Aksi gibi borsada ralliye baþladý burdanda alýnmaz dedim. Dolar ve borsa artýyor ben çok yükseldi zirveden alýnmaz mantýðýyla(ki doðru mantýk aslýnda) 1,5 ay stres içinde paramýn erimesini seyrettim. Devletin cumhurbaþkaný faiz asla artmayacak dedi bende 2 yýllýk ekonomik bilgime ve cumhurbaþkanýna güvenerek heralde dolar 25 olacak daha zarar etmeyeyim mantýðýyla paranýn 110biniyle 17den dolarý aldým(Kademeli alýmýn önemi kademeli alayým dedim yoksa tüm parayla alýrdým, züðürt tesellim). Perþembeydi sanýrým cuma günü borsa çöktü biþeyler olduðunu anladým ama çözemedim. Pazartesi akþam ne olduðunu anladýk kkm açýklandý. Neyse ne yapayým ne edeyim diye düþünürken 10 gün sonra kalan paramý borsaya yatýrdým borsa geri çekildiði için. Dolarlarlada euronbond aldým. Þuan borsaya yatýrýma devam ediyorum tek kuruþ tl tutmuyorum. Hissettiðim ilk duygu þu oldu. Tc nin cumhurbaþkaný tarafýndan alenen kandýrýldým. Borsada manipulasyon diye anlatýlan tahtacý pala vs diye okuduðum insanlarýn yaptýðýnýn aynýsý deðilmiydi bu. Neyse kabaca zararýmý þuan hesapladým. Eðer 320bin tl enflasyon kadar artsaydý resmi olarak %30 gerçek olarak %50 param artmalýydý. Þuan 480bin tl olmalýydý. Borsa +eurobondd 350bin tl var þuan. Borsaya 1850civarý girdiðim için 2. rallide biraz kazancým oldu. Net kayýp 130bin tl. Alternatif maliyetleri düþünürsem 200bin tl ye kadar çýkýyor.. Ancak kaybýmý enflasyona göre kýyaslama taraftarý olduðum için 130bin tl tasarrufzede olarak tarihe geçtim. Bu siteden çok ders aldým son 2 yýldýr. Bende yaþadýðým tecrübeyi anlatayým belki farklý bakýþ açýsý verir birilerine diye düþündüm. Ýyi bayramlar herkese.
Mesih olduðunu iddia eden Hasan Mezarcý: "Alkollü içkileri haram kýlan dinî ahkamý iptal ettim, ölçüyü kaçýrmayýn." https://t.co/e0UiqF0uCI
https://twitter.com/pusholder/status...YPSxmQ_fw&s=19
Burada yer alan yorumlar, kiþisel görüþlere dayanmaktadýr. Bu nedenle, yatýrým veya al/sat tavsiyesi olarak deðerlendirilmemelidir.
Ankara enflasyonu 3 haneye koþtururken...
Hindistan Merkez Bankasý enflasyon % 2-6'lýk hedef bandýndan çýkýp % 6.95'e çýkýnca acil toplantý ile faizleri % 4'ten % 4.40'a yükseltmiþ.
https://t.co/BpF6g9ST13 via @markets
https://twitter.com/ugurses/status/1...04Sr-sxlw&s=19
Burada yer alan yorumlar, kiþisel görüþlere dayanmaktadýr. Bu nedenle, yatýrým veya al/sat tavsiyesi olarak deðerlendirilmemelidir.
Ben emekliyim. Fazla bir gelirim yok, giderim de yok.
Amacým paramýn alim gücünü sabit tutmaya çalýþmak, enflasyon karþýsýnda eritmemek.
Bu konularda fikir verenlerin çoðunluðu "sepet yap" tavsiyesinde bulunuyor.
Eurobond, altýn, borsa, ev, arsa makul yatýrým araçlarý oluyor sanýrým.
-Amerikada enflasyon düþerse eurobond en iyi yatýrým aracý olur diye düþünüyorum . Mevcut iktidar halkýn gözünden dusmemek için enflasyonu düþürücü adýmlarý atacaktýr.
-Altýn covid baþlayýnca yükselmiþti diye hatýrlýyorum. Covid ortadan kalkmaya baþlayýnca altýn biraz geriledi. 1750 lere gelirse alim yapýlabilir sanýrým.
-Bizim borsadan bi þey olmaz dolar bazýnda kolay kolay yükseleceði yok. Secimden sonra malûm kiþi giderse yükselir......seçime yakýn sans denenebilir borsada...
-Ev ve arsa þu an peak yapmýþ durumda, dokunmaya gelmez fiyatlar düþerse alýnýr yoksa hiç gerek yok.
Kendim sordum, kendim cevapladim[emoji3][emoji3]
Sizden de görüþ beklerim..
SM-A505F cihazýmdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Twinkle twinkle little star,
Soon you won't be twinkling anymore.....
Dikkat ettiyseniz verdiðiniz cevaplarýn tümü kiþiye özel.
Örneðin ben þahsen emeklilik gibi bir tanýma katýlmýyorum.
Þu an nelerle meþgulsem ileri bir tarihte de tam olarak ayný þeylerle meþgul olmayý çok önemli buluyorum.
Þahsi olarak eurobond yatýrýmý yapýyorum düzenli olarak.
Kuvvetli ve garantili uzun vade döviz bazlý nakit akýþý yaratacak ürünler benim için öncelikli.
Mesela altýn önümüzdeki 5 yýl kesin olarak dolar bazýnda %60 yükselecekse dahi (bunu zaman makinasýyla görebilseydim dahi)
Yine de dolar bazýnda þu an için %9 getiriye sahip eurobondlardan alýp 5. yýl sonunda bileþikte (vergi hariç) %53 getiriden vazgeçmezdim.
Þahsen gayimenkul yatýrýmý yapmýyorum zira bu tür yatýrýmlarýn varlýk büyüdükçe yönetiminin zor ve yaratacaklarý nakit akýþýnýn düzensiz olabileceðini hesaplýyorum.
Onun dýþýnda iþ saham ile ilgili bazý teknolojilere ve emtialara yatýrým yapýyorum. Bunu da borsada yatýrým yapmýþým gibi sayarak portföye ekliyorum. Ýþyerinde zaman içinde arttýrdýðým spesifik emtia ve üretim stoku ile de eurobondlarda oluþabilecek bir anomaliyi hedge edebileceðimi hesaplýyorum. (Amerikan enflasyonunun 4-5 sene ve hatta daha fazla yüksek kalmasý gibi).
Görüldüðü gibi yatýrým tercihleri tamamen kiþinin þahsi profili ile ilintili.
Genel bir yatýrým stratejisi bence kesinlikle yok.
Ekleme: Bazen þöyle de bir soru geliyor peki yatýrým kiþisel konuma göre tamam o zaman bak benim koþullarým þu, sen benim yerimde olsaydýn ne yapardým. aslýnda cevap çok basit, ben yine hýzlýca þu an mevcutta bulunduðum konuma gelmek için var gücümle uðraþ verirdim. Yani kendi bulunduðum optimum pozisyondan kesinlikle ayrýlmazdým.
O nedenle aslýnda konu biraz da hayattan beklentiler ile ilgili. Tek tavsiyem þu olur þahsi olarak hayattan ne þekilde maksimum zevk alacaksanýz tüm yatýrým ve nakit akýþýnýzý o þekilde planlayýn.
En güçlü veya en zeki olan deðil, DEÐÝÞÝME en açýk olan türler hayatta kalýr...Charles Darwin
https://twitter.com/r_x_p_u
En iyi yatirim gece rahat uyutandir...
Dudu M.S 2022
Sabir ve zaman: iste benim bahadir askerlerim.. TOLSTOY
Yer Ýmleri