Sayfa 366/494 İlkİlk ... 266316356364365366367368376416466 ... SonSon
Arama sonucu : 3945 madde; 2,921 - 2,928 arası.

Konu: BES ( Bireysel Emeklilik Sistemi )

1.  Alıntı Originally Posted by çalışkan Yazıyı Oku
    Ne yaparsanız YAPIN, illa BES' e girecekseniz yönetim gider kesintisi ve giriş aidatı olmayan bir plâna, yalnızca " fon gider kesintisi" olan bir plâna girin. Müşteri temsilcileri soylemez, ertelemeli giriş aidatı 5 sene ayrilmazsaniz talep etmeyiz falan derler, sözleşmeye de dikkat etmezseniz, 4 taksit giriş aidatı keserler, ayrıca her ay yönetim gider kesintisi almıyormuş gibi yapsalarda, sene sonunda zamlı asgari ücretin 8,5 % (ornek) diyip ordanda geçirirler. Isım vermiyeyim bugün (duzenli aylik 150 TL) 1650 yatıran bir arkadaşımın hesap ekstresini incelediğimizde 75x4= 300 TL de giriş aidatı kesildiğini gördük, ayrılmak için işlem baslattik. Standart fon son yıl 5,5% kazanç sağlamış ama bu arkadaşın birikimi 1250 TL lerde ve ayrılırken yalnızca 125 TL alabilecek. Sözleşmesinde her yil , yil sonunda belirlenecek yillik brüt asgari ücretin 8,5% yönetim gider kesintisi ve 5 yila kadar ayrılma halinde yıllık belirlenecek brüt asgari ücretin 8,5% u giriş aidatının kalan kısmı birikiminden tahsil edilir diyor. Bu işin bir standardı, denetleyeni yok. Kim kimi öperse. Kendinizi opturmeyin.
    Ben hisse fonlardan iyi bir getiri elde etmiştim. Paramı 9.senemde tahsil edip şimdi tekrar başlıyorum. Hiç stopaj, 10 sene,56 yaş dert etmedim. Yıllarca doğru düzgün ödemede yapmadığım halde bir iki yil az bir odeme ile 3-4 kat iyi bir kazançla ayrıldım. Para büyünce fon gider kesintileride düşününce insana baya bir koyuyor zaten. Baronlara çalıştığınızı hissediyorsunuz. Devlet katkısından da kimseye dogru duzgun bir şey kazandırdığını duymadım. Anca stopajı karşıladı ben ayrilirken. Zannediyorum kesintiside eksiseydi veya sıfıra yakın. Zaten 35% mi ne verdiler, oda stopaja gitti.

SM-T550 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
    %1,5 gibi rakamlar (fon hesabının toplam büyüklüğünden mi hesap ediliyor? Mesela BES hesabında 100K var diyelim. Yıllık fonun yönetim gideri olarak 1500 TL mi kesiliyor? (5000 lira kar ettiysen o yıl, 3500 e' mi düşüyor yani?)

"Fondaki varlıkların toplam %10 arttığını farzedersek, toplam fonun büyüklüğü 100 milyon X %10= 110 milyon TL olur. Ancak bu fonun içinden 3,650,000 TL lik fon gider kesintisi kesildikten sonra fonun büyüklüğü 110,000,000-3,650,000=106,350,000 TL olur. Yatırımcı net %6,35 kazanmış olur. Burada yatırımcıya uygulanacak vergi oranı %10 stopajdır, eğer fon hisse senedi ağırlıklı ise vergi oranı %0dır."
    E o zaman hisse senedi fonuna girmek lazım.

Kaynak: https://www.ktportfoy.com.tr/yatirim...m-ucreti-nedir

Fon sepeti fonların yönetim gideri baya yüksekmiş. %4.38 diyor. Çok değil mi yahu

Senelik kardan hem fonun yönetim gideri düşülüyor hemde %10 stopaj diye anladım.

Geçenlerde burda yabancı bir video paylaşılmıştı. Orda da bu fon olayında esas sıkıntı fonun yönetim giderlerinden kaynaklanıyor diyordu. Zamanla aşırı büyüyor.

2.  Alıntı Originally Posted by Moruf Yazıyı Oku
    %1,5 gibi rakamlar (fon hesabının toplam büyüklüğünden mi hesap ediliyor? Mesela BES hesabında 100K var diyelim. Yıllık fonun yönetim gideri olarak 1500 TL mi kesiliyor? (5000 lira kar ettiysen o yıl, 3500 e' mi düşüyor yani?)

"Fondaki varlıkların toplam %10 arttığını farzedersek, toplam fonun büyüklüğü 100 milyon X %10= 110 milyon TL olur. Ancak bu fonun içinden 3,650,000 TL lik fon gider kesintisi kesildikten sonra fonun büyüklüğü 110,000,000-3,650,000=106,350,000 TL olur. Yatırımcı net %6,35 kazanmış olur. Burada yatırımcıya uygulanacak vergi oranı %10 stopajdır, eğer fon hisse senedi ağırlıklı ise vergi oranı %0dır."

Fon sepeti fonların yönetim gideri baya yüksekmiş. %4.38 diyor. Çok değil mi yahu

Senelik kardan hem fonun yönetim gideri düşülüyor hemde %10 stopaj diye anladım.

Geçenlerde burda yabancı bir video paylaşılmıştı. Orda da bu fon olayında esas sıkıntı fonun yönetim giderlerinden kaynaklanıyor diyordu. Zamanla aşırı büyüyor.
    Stopaj sistemden çıkarken kar üzerinden kesilir. %5-15 arası kesilir. 56yaş ve en az 10 yılınız varsa %5 kesilir. Fon yönetim gider kesintisi önemli değil. Keşke abd deki gibi daha ucuz olsa ama yüksek. Esas önemli olan doğru zamanda doğru fonu seçebilmek. Sen enflasyon üzeri en az %10 getiri sağlarsan %3 ü kesilsin sorun değil. Ama bunu başarabilmek çok çok zor. Sistemdeki esas şeytanlık burası zaten. İkinci önemli kısımda devlet katkısını istediğiniz fonda değerlendirememek. Devlet katkısı uzun vadede kuşa dönüyor. Buna yapacak bişey yok.

Doğru fonu seçmek kritik nokta, besin nirengi noktası burası. Doğru fonu seçebilecek bilgi düzeyine sahip kişiler zaten diğer yatırım araçlarında uzun vadede gelir elde edebilir.

3.  Alıntı Originally Posted by atakanözbaki Yazıyı Oku
    Bereket emeklilik diye katılım esaslı besim var. Befas açılmış , fakat kendi şirketimin bünyesindeki fonların aynısı. Tefasdaki tüm şirket fonları befasda alınabiliyormu. Kendi bes şirketimi taşımak istiyorum. Tefasdaki tüm fonları alabilecegim hangi şirket var
    boşuna burda soru sorma inan kendilerine hayırları yok. ya bilip söylemiyorlar yada belki daha kötüsü bi nane bilmediklerinden yeni gelenlerin sorularını yanıtlamıyorlar. ben 2 ay önce foruma girdiğimden beri herşeyi tek tek araştırıp kendim öğrenmek zorunda kaldım. güzel de şeyler öğrendim ama 1 satırını burda yazmam, bir daha da bu foruma uğramam. hangi enstruman ağırlıklı fon almak gerektiği yatırım fonları sayfasında gece gündüz konuşuluyor zaten. muhabbetlere baksana adamlar fonların iç işleriyle ilgili yazıyorlar sabah akşam, sen nihai getiriye baksana arkadaşım ne işin var kesilen yönetim gideriyle, bir fon berbat yönetildikten, iyi getiri üretmedikten sonra düşük yönetim gideri alsa nolur almasa nolur?

4.  Alıntı Originally Posted by Moruf Yazıyı Oku

3 adet gider var kardeş.
    1. giriş aidatı. Bazı firmalar kesmedigini, erteledigini, cikmadığınız surece tahsil etmeyecegini soylesede tavanı asgari ucretin belli bir miktarı ile sınirlı olan gider.
    2. Her yatirdığın kuruştan alinan katilim/plân gider kesintisi ( tam telaffuz edememiş olabilirim) ki bazı firmalar bunu almaz.dikkat etmek lâzım. oran 1-2 % gibi yuksek oldugu icin ozellikle düşük enflasyon ortaminda fon gelirlerinizden de düşüktür. Hesap ekstrenizde aleni görünür. Bazı firmalar ozellikle grup-planlarına dahil olursaniz bunu almiyor.
    3. Fon yonetim gider kesintisi , hesap ekstrenizde goremezsiniz. Her dahil oldugunuz yatırim fonunun belirli bir fon yonetim gideri vardir. Gunluk olarak tahsil edilir. Siz hesap ekstrelerinizde hic bir yerde goremezsiniz. Agresif-riskli fonlarda yuksek, altin, faiz gibi fonlarda daha düşüktür. Diyelim ki ayda 500 TL oduyorsunuz ve belli bir zaman sonunda 100.000 TL gibi bir fon birikimine eristiniz. Eger fonun yuzde 3 gibi bir fon yonetim gideri kesintisi varsa yillik 3000 TL nizi zaten size caktırmadan aliyor demektir. Yani odemeye devam edecekseniz senede 6 ay 500 TL den sirf bu fon yonetim gideri icin odeme yapiyorsunuz demektir, yada hic odeme yapmasanizda hesap ekstrenizde horunmedigi halde gun gün toplam 3000 TL niz bu fon tarafindan ayrica kesiliyor demektir.
    Işte sonuçta ilk baslarsa fazla hesap kitap yapmadan atladiginiz BES'e belli bir birikime ulastiktan sonra kafa yormaya başliyorsunuz.

SM-A515F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
    ...

5.  Alıntı Originally Posted by atakanözbaki Yazıyı Oku
    Bereket emeklilik diye katılım esaslı besim var. Befas açılmış , fakat kendi şirketimin bünyesindeki fonların aynısı. Tefasdaki tüm şirket fonları befasda alınabiliyormu. Kendi bes şirketimi taşımak istiyorum. Tefasdaki tüm fonları alabilecegim hangi şirket var
    Bes taşimak cok kolay bir işlem degil. Belirli bir sureyi doldurmadi iseniz ayrilmak gibi kabul ediliyor ve cok masrafli olabiliyor. Tefas taki tum fonlarda Befas'a acık degil diye biliyorum. Firmaniza danışmaniz faydali olacaktir.

SM-A515F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
    ...

Çıkacak olan enflasyona endeksli tahviller hangi fonları olumsuz etkileyebilir?borçlanma araçları fonunda ilk etapta sert düşüşler olma ihtimali var. Ya da dövize endeksli fonlarda..bu konuda ne düşünüyorsunuz..al sat tavsiyesi değildir.

Redmi Note 8 Pro cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.

7. Emtia yatırım yapan bes fonu var mı?özellikle tarım üzerine

8.  Alıntı Originally Posted by Nabız Yazıyı Oku
    Emtia yatırım yapan bes fonu var mı?özellikle tarım üzerine
    BEFAS kapsamında yok. normal tefas fonları arasında 3 tane fon tarım hisseleri ve emtialarına yatırım yapıyor.
    ama önümüzdeki dönemde böyle bir fon kurulabilir. Garanti emeklilik son zamanlarda tematik emeklilik fonları tarafında aktif durumda.
    Yazdıklarım kesinlikle yatırım tavsiyesi degildir..Sadece kendi kişisel görüşlerimdir...

Sayfa 366/494 İlkİlk ... 266316356364365366367368376416466 ... SonSon

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

• Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •