Originally Posted by
Achiles
Yani ben orada videoyu izlemediğimi, izlenmiş de izah edilirse detaylı bir hesaplamanın excelde yapılabileceğini söyledim. Kart limiti ve aylık harcama miktarına bağlı bir şey.
Sonra devamında, bu mevzuyu kredi kartı üzerinden düşünmeye zaten gerek olmadığını, konut kredilerinde yaşandığını, ya da tüketici kredisi çekip dolar alımı şeklinde yaşandığını, -hatta engellemeye çalıştılar başaramayınca kısıt getirdiler bir çeşit sıkılaşmaya gittiler, ifade ettim. Yani en basit haliyle, tüketici kredisi çekip, büyük yağ şeker v.s. zamları öncesi stok yapanlar da yıllık %70-80 zamlar sonrası kar etmiş oldular.
Faiz hesabına kredi kartı mevzusu üzerinden bakarsak, daha karmaşık o hesap, çünkü ödeme de yapıyorsunuz her ay, kalana faiz işliyor, annüitelerin gelecek değer formülü diye bir formül var, ona benzer şekilde uygulayıp enflasyondan arındırmak lazım net resmi görmek için, bunu hem 25 TL limitli hem de üzeri limitliler için ayrı ayrı yapmak lazım, ama kabaca %70-80 aldığınız ürünlere yine zam gelirse karda olunacağı aşikar. Tam hikayeyi, yani videoda anlatılanı bilmiyoruz. Ama dediğim gibi bunu kredi kartı üzerinden düşünmeye gerek yok, alınır kredi stok yapılır, dolar alınır, petrol artacak deniyorsa AES fon alınır, altın alınır v.s. Yüklü miktar olmaz eskisi gibi, iyice kıstılar şu an..
Yer İmleri