Originally Posted by
surcontre
Hayatta ve borsada ibretlik olay bitmez.
İbretlik olayları görmeseniz, görmezden gelseniz de o ders önünüze gelir mutlaka.
Mahfi Eğilmez daha dün, borsada rekorlardan bahsetti, hızlı faiz artırımında aynı şekilde sert düşüş olur dedi.
Kendisi saygıdeğer ve tanınmış bir ekonomist, eski Hazine Müşteşarı, düzgün bir adam, kötü niyeti de yok.
Onun yanında makro ekonomide ben bilgisiz kalıyorum.
Bunu okuyan birisi sabah borsaya gelip düşüş yönünde pozisyon aldığında ciddi zarar ediyor.
Kaldıraçlı işlem imkanı var, endeks yüzde 5 zarar ettiriyor, 2 önemli banka, Ttkom ve Tcelll tavan oluyor.
Bir günde hatta yarım günde neredeyse batıp gidiyor. Milyon takipçiden batan ya da zarar eden olmuştur.
Biz görmüyoruz, bu ortamda gözükmüyor ama ben gördüm batan kişiler.
Çıkarılacak ilk ders:
Ekonomiyi iyi bilen, dürüst bu adamın lafıyla iş yapmayacaksak kimin lafıyla iş yapacağız?
Kimsenin lafıyla iş yapmayacaksınız.
Kendi aklınızla kendi bilginizle yapabiliyorsanız yapacaksınız.
Rekor yok ortada, endekste de yok, tavan olan hisselerde de yok.
Bir çok hissede yok.
Grafikler herkesin önünde duruyor.
İkinci ders yine ''Al-sat işi yalan dolan'' dersi.
Kafanızı nereye çevirirseniz çevirin sürekli bu dersle karşılaşıp yüzleşeceksiniz.
Düşük kaldıraç kullanıyorum diyenler, ''kısa vade'' kumar özelliği taşıdığı için kolu kaptırır bir gün.
Alıp satıp kazanıyorum diyenler ve gerçekten doğru söyleyenlere de örneği vermiştim.
Temettü hisselerindeki bileşik getiriye al-sat'la ulaşılmıyor.
Grafikler 3-5 kuruştan hatta 1 kuruştan başlıyor.
Para kazansanız da hem daha az kazanmış oluyorsunuz hem zaman harcamış oluyorsunuz. Yıpranma, stres de var.
Ben başladığımda bana söyleyen olmadı.
Kendim de sonradan anladım.
Borsa açılalı 10 yıl olmuştu, grafikler halk arz fiyatından başlıyordu, temettü etkisi fark edilmiyordu.
Şimdiye kadar koşullara ayak uydurabildim, adapte oldum, kendim gelirim olmadığı için al-sat!a devam ettim.
Temettü yatırımına başladım artık, yapmadığım şeyi söylemem.
Diyelim birkaç yıl başarılı oldunuz, artık önümüzdeki dönem robot ve yapay zeka dönemi.
Devam edecek olsam bir yazılımcı bulurdum, piyasadaki fiyat hareketlerinin oluşumunu çeşitlerini vs anlatırdım.
Robot işine artık girerdim.
Bırakacağım için uğraşmıyorum.
Şimdi al-sat'tan kazanan, her zaman kazanacak diye bir şey yok yani.
Çok küçük bir azınlık kazanan zaten.
Bazılarınıza ters gelebilir yazdıklarım, dediğim gibi herkese hitap etmiyorum.
Ben kendi yaptıklarımı yazıyorum, herkes nasıl biliyorsa öyle yapıp kendi tecrübelerini yaşayacak, kendi derslerini alacak hayattan ve borsadan...
..........
(Bu robotların denetlenmesi lazım. Manipülasyon içeriyor bir kısmı.
5 bin lot satış yolluyorsun, 50 bin lot alıcı hop siliniyor gidiyor.
5 bin gerçekleşiyor, 45 bin kalması lazım.
Sakin piyasa hiçbir şey yok.
Emir iptali bir iki sefer olur.
5 bin lot gelince sürekli siliyor, almayacaksan niye 50 bin lot yazıyorsun?
Burada olan yapay bir piyasa var izlenimi yaratmak, yani manipülasyon.
Bu robotların algoritmalarını SPK'nın denetlemesi lazım.
Neye göre emir yolluyorlar, koşulların incelenmesi lazım.
Algoritmayı göstermeyiz diyenlerin piyasaya emir yollamasını engellemek lazım.)
Yer İmleri