Yine forumda boş ve alaksız yazılar yazılmaya başlandı....Hani Baykar ve Tusaş için karşılaştırma yapılsa ki oda doğru değil yinede
yazmazdım... iç siyayset yapacaksanız ona buna laf sokacaksanı gidin siyaset topiklerinde sataşın
Aselsan nire....Baykar firması nire....ikisi ayrı sektör, ayrı segment, ayrı kulvar....Baykar tek segment olan İHA teknolojileri üzerine üretim yapiyor....Aselsan Baykara sattığı en önemli ürün CATS elektoro optik kamera dır...Bunun dışında belki bazı küçük elekronik ve yazılım alt sistemler satiyordur.....
Sadece Aselsan değil Baykar firmasıda TC devleti ile düşük kar marjı ile çalışıyor.....Baykar ve Aselsan ihracaat ürün fiyatının düşmemesi için bunu basından gizliyorlar... ..Ama ihracat kar marjının devlete yapılan satış karından 3-4 katı daha yüksek olduğunu söyliyebilirim.....Baykar, bir çok defa firmamızın karının %98 nin ihracaattan geldiğini ile ilgili açıklama yapmıştıı....Hadi %80 olsunda içiniz rahatlasın....Devletten de pek hibe, destek, teşvik almış değildir...firmanın önümüzdeki 2-3 yıllık üretim bantları dolu......26 ülkeye ihracat yapiyor...ülkeler sipariş için sıra bekliyor...
Aselsan da önümüzdeki yıllarda Baykar ın ihracat satış cirolarına yaklaşacak...Hatta bir gün geçecek bile...Gelecekte Savunma sektöründe Aslsanın büyüklüğüne hiç bir firma erişemeyecektir....Çünkü Aselsan Otokar, Baykar, Tusaş, Roketsan gibi firmaları tek yada sınırlı segmentlerde değil bütün savunma sektörü segmentlerine yönelik, parça ve sistemler üretiyor.. Mesela Otokarın zırhlı araçların kulsinde ASelsanın Ukks tareti var...
Ayrıca Aselsan sadece savunma teknojilrinde de değil yakın gelecek yıllarda da sivil teknoloji sektörlerindede kendinden çok söz ettirecek..
-Ulaştırma sinyalizayon sistemleri..
-Yüksek irtifa Uydu teknojileri
-tıbbi görüntüleme cihazları
-elektrikli araç motorları
-Res ve GEs sistem çözümleri
-5G teknojileri gibi alanlarda epey ilerleme kazandıı..bazı projeler seri üretim aşamasına geldi..
firma hem yurt içi hem yurt dışında harıl harıl mühendis aliyor.....Şimdiye kadar ülkenin iç ve dış güvenliği öcelikkli olduğu için elindeki insan kaynağını yoğunluklu olarak askeri üretime yönlendiriyordu...
Ayrıca ihracaat potansiyeli yüksek katmanlı hava savunma sistemleri gibi pek çok projelerin test ve sertifikasyon aşamaları henüz bitmiş değil...yakında hepsi bir bir seri üretime geçecek....
-
Yer İmleri