Sayfa 201/472 İlkİlk ... 101151191199200201202203211251301 ... SonSon
Arama sonucu : 3774 madde; 1,601 - 1,608 arası.

Konu: SGK Emeklilik İşlemleri

Alıntı Originally Posted by heval Yazıyı Oku
    SGK ya karşı EYT li olupta yaşını bekleyip emekli olanlar büyük olasılıkla dava açıp geçmiş kayıplarının telafisini isteyeceklerdir...

Bu tarz davalarda olacaktır...Zamanla neler olacağını hep beraber göreceğiz...
    bu konuda tecrübelisiniz sanırım. 5510 sayılı kanunun bu maddesini nasıl yorumluyorsunuz. 3 şarttan yaş ve sigortalılık süresini sağlayıp prim gün sayısı eksik olanların isterlerse primlerinin kendi ödedikleri kısmını (4a için %9) her yıl güncelleme katsayısı ile günümüz fiyatlarına çekilerek alabileceği şeklinde anlaşılıyor.

yani yıllar içinde ödediğin primi aşağı yukarı enflasyon nispetinde alıyorsun. ama şahsen bilgi almak için başvurduğunda sgk burada erkek için 60 yaş şartı gerekir diyor. ama kanunun maddesinden böyle kısıtlayıcı bir ifade yok. prim günü tam olsaydı emekli olabilecek insanlar var 50 yaşında bile. dolayısyla 50 yaşında emekli olabiliyor ama prim gün sayısı eksik. sgk diyor ki aslında 60 olman lazım. kanunun 28. maddesinde yaş şartı var 60 üzeri ama 99 öncesi sigortalılarda yaş şartı aslında yok. bu durum nasıl anlaşılmalı sizce ? burada hukuki biçimde çözümlenecek bir durum var mı?

https://www.mevzuat.gov.tr/mevzuatmetin/1.5.5510.pdf

"MADDE 31- (Değişik: 17/4/2008-5754/19 md.)
    4 üncü maddenin birinci fıkrasının; (a) ve (b) bentleri kapsamındaki sigortalılar ile bu
    Kanuna göre ilk defa (c) bendi kapsamında sigortalı olanlardan, herhangi bir nedenle çalıştığı işten ayrılan veya işyerini kapatan ve yaşlılık aylığı bağlanması için gerekli yaş şartını doldurduğu halde malûllük ve yaşlılık aylığı bağlanmasına hak kazanamayan sigortalıya, 4
    üncü maddenin birinci fıkrasının (a) ve (c) bentleri kapsamında ise kendi adına bildirilen, (b)
    bendi kapsamında ise ödediği malûllük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primlerinin her yıla ait
    tutarı, primin ait olduğu yıldan itibaren yazılı istek tarihine kadar geçen yıllar için, her yılın
    gerçekleşen güncelleme katsayısı ile güncellenerek toptan ödeme şeklinde verilir.
    "
    It is not because things are difficult that we do not dare, it is because we do not dare that they are difficult. (Seneca)

2.  Alıntı Originally Posted by tantrum Yazıyı Oku
    Sgk ocak katsayıları henüz sisteme yüklenmedi. Tek tesellim EYT sayesinde insanların sosyal güvenlik konusunda bilinçlenmesi ve bu sayede ay ay SGK Emekli Maaş Hesaplama robotuna girip maaşlarını hesaplatması.

Sistem şu an kapalı ama açıldığında Aralık 2022 sonu hesaplattığı rakam üzerinden %30 artışı göremeyenler büyük ihtimal tepki göstereceklerdir.

Ama bu arada sizlerde elinizden geldiği kadar sosyal medya üzerinden tepkinizi koymaya çalışın.

Katsayılar yukarıda yazdığım şekilde düşük yüklenip, siz de emeklilik dilekçesini verdiğinizde işten işten geçmiş olacaktır.
    SGK'nın maaş hesaplama uygulamasından hariç maaşlarımızı hesaplayabileceğimiz bir uygulama veya hesaplama robotu var mı bildiğiniz

Alıntı Originally Posted by discretus Yazıyı Oku
    bu konuda tecrübelisiniz sanırım. 5510 sayılı kanunun bu maddesini nasıl yorumluyorsunuz. 3 şarttan yaş ve sigortalılık süresini sağlayıp prim gün sayısı eksik olanların isterlerse primlerinin kendi ödedikleri kısmını (4a için %9) her yıl güncelleme katsayısı ile günümüz fiyatlarına çekilerek alabileceği şeklinde anlaşılıyor.

yani yıllar içinde ödediğin primi aşağı yukarı enflasyon nispetinde alıyorsun. ama şahsen bilgi almak için başvurduğunda sgk burada erkek için 60 yaş şartı gerekir diyor. ama kanunun maddesinden böyle kısıtlayıcı bir ifade yok. prim günü tam olsaydı emekli olabilecek insanlar var 50 yaşında bile. dolayısyla 50 yaşında emekli olabiliyor ama prim gün sayısı eksik. sgk diyor ki aslında 60 olman lazım. kanunun 28. maddesinde yaş şartı var 60 üzeri ama 99 öncesi sigortalılarda yaş şartı aslında yok. bu durum nasıl anlaşılmalı sizce ? burada hukuki biçimde çözümlenecek bir durum var mı?

https://www.mevzuat.gov.tr/mevzuatmetin/1.5.5510.pdf

"MADDE 31- (Değişik: 17/4/2008-5754/19 md.)
    4 üncü maddenin birinci fıkrasının; (a) ve (b) bentleri kapsamındaki sigortalılar ile bu
    Kanuna göre ilk defa (c) bendi kapsamında sigortalı olanlardan, herhangi bir nedenle çalıştığı işten ayrılan veya işyerini kapatan ve yaşlılık aylığı bağlanması için gerekli yaş şartını doldurduğu halde malûllük ve yaşlılık aylığı bağlanmasına hak kazanamayan sigortalıya, 4
    üncü maddenin birinci fıkrasının (a) ve (c) bentleri kapsamında ise kendi adına bildirilen, (b)
    bendi kapsamında ise ödediği malûllük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primlerinin her yıla ait
    tutarı, primin ait olduğu yıldan itibaren yazılı istek tarihine kadar geçen yıllar için, her yılın
    gerçekleşen güncelleme katsayısı ile güncellenerek toptan ödeme şeklinde verilir.
    "
    Primlerinizi iade isterseniz SGK yatırılan parayı güncellemeden verir.Faiz için mahkemeye gitmeniz gerekir...

Yaş tamam sigortalılık süresi tamam ama prim eksikse isteğe bağlı olarak ödeyebilirsiniz ayrıca askerlik ve/ya doğum borçlanması yaparak geriye doğru toplu prim satın alabiliyorsunuz...

Alıntı Originally Posted by Mert1972 Yazıyı Oku
    SGK'nın maaş hesaplama uygulamasından hariç maaşlarımızı hesaplayabileceğimiz bir uygulama veya hesaplama robotu var mı bildiğiniz
    Ücretli hesaplayanlar var...Daha önce yazmıştım benim 4a-b-c tüm sigorta kollarından prim olduğundan ücreti karşılığı hesaplatmıştım...

Alıntı Originally Posted by heval Yazıyı Oku
    Primlerinizi iade isterseniz SGK yatırılan parayı güncellemeden verir.Faiz için mahkemeye gitmeniz gerekir...

Yaş tamam sigortalılık süresi tamam ama prim eksikse isteğe bağlı olarak ödeyebilirsiniz ayrıca askerlik ve/ya doğum borçlanması yaparak geriye doğru toplu prim satın alabiliyorsunuz...
    2008 sonrası yatırılan primler güncellenerek iade ediliyor.

ama benim asıl sorum şu: siz 99 öncesi için emeklilik yaş şartını ne olarak anlıyorsunuz. ?

ben yaş şartı yok dolayısıyla 60 yaşa gerek yok diye sonuç çıkarıyorum bu toptan ödeme için. kanunun 31. maddesi "herhangi bir nedenle çalıştığı işten ayrılan veya işyerini kapatan ve yaşlılık aylığı bağlanması için gerekli yaş şartını doldurduğu halde malûllük ve yaşlılık aylığı bağlanmasına hak kazanamayan sigortalıya" toptan ödeme yapılır demiş. ama sgk toptan ödeme (primlerimizi geri alma) yaş şartı 60 diyor. neden sgk böyle kısıtlayıcı yorumlamış aslında sorum bu, yoksa bir yanlışlık mı var? 99 öncesi sigorta başlangıcı olanlar için toptan ödeme nasıl olacak ? kısaca sorumuz bu aslında.
    It is not because things are difficult that we do not dare, it is because we do not dare that they are difficult. (Seneca)

Alıntı Originally Posted by discretus Yazıyı Oku
    2008 sonrası yatırılan primler güncellenerek iade ediliyor.

ama benim asıl sorum şu: siz 99 öncesi için emeklilik yaş şartını ne olarak anlıyorsunuz. ?

ben yaş şartı yok dolayısıyla 60 yaşa gerek yok diye sonuç çıkarıyorum bu toptan ödeme için. kanunun 31. maddesi "herhangi bir nedenle çalıştığı işten ayrılan veya işyerini kapatan ve yaşlılık aylığı bağlanması için gerekli yaş şartını doldurduğu halde malûllük ve yaşlılık aylığı bağlanmasına hak kazanamayan sigortalıya" toptan ödeme yapılır demiş. ama sgk toptan ödeme (primlerimizi geri alma) yaş şartı 60 diyor. neden sgk böyle kısıtlayıcı yorumlamış aslında sorum bu, yoksa bir yanlışlık mı var? 99 öncesi sigorta başlangıcı olanlar için toptan ödeme nasıl olacak ? kısaca sorumuz bu aslında.
    Ben Askerlik borçlanması yapmıştım ihtiyaç kalmadığından geri aide istediğimde güncelleme falan yapılmadan iade ettiler...

60 yaş kısmi emeklilik yaşı olduğundan bu yaşta da yaşlılık(emeklilik) hak etmiyorsanız primlerinizi iade isteme hakkınız doğuyor olabilir....

7.  Alıntı Originally Posted by tantrum Yazıyı Oku
    Sizinle aynı prim gün sayısı aynı maaşı olan bir arkadaşınız 2022 de emekli olsaydı %30 zam alacaktı

Siz yıl geçtiği için %11.31 zam almış olacaksınız

Örnek vermek gerekirse

Aralık 2022 yılında arkadaşınızın ve sizin sgk robotu üzerinden hesaplanan maaşınız 10,000 olsun diyelim.

O dilekçesini aralık 2022 de verdi ve emekli oldu.

Ocak 2023 teki emekli maaşı 10,000 * 1.30 = 13,000 olacak

sizse ocak 2023 te emeklilik dilekçesini verdiniz.

Size bağlanan maaş 10,000 x 1.1131 = 11,131 olacak

Ömür boyu almanız gereken maaştan %30 - %11.31 = %18.69 eksik almış olacaksınız.
    Mali müşavir ve sosyal güvenlik uzmanı Özgür Erdursun'un konuyla ilgili videosu.

2023 te emeklilik dilekçesini verecek olacak arkadaşların özellikle 4a'lıların (ssk) izlemesini tavsiye ederim.

https://twitter.com/ozgurerdursun/st...h_0S9hjy9t447A
    Burada yazdıklarım kendi kişisel görüşüm olup kesinlikle yatırım tavsiyesi değildir.

8. Özgür Erdursun mantıken doğru söylüyor ama enflasyon hesabını yanlış yapıyor bana göre.
    Bi emekli olucaz, araştıra araştıra uzman olduk aq

Benim enflasyon hesabıma göre: 2022 Aralık ta SGK robotunda gördüğümüz emekli aylığının, 2023 Ocakta yaklaşık %20 arttığını göreceğiz.
    Yazdıklarım kendi görüşümdür, Yatırım tavsiyesi değildir.

Sayfa 201/472 İlkİlk ... 101151191199200201202203211251301 ... SonSon

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

• Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •